Obavijesti

News

Komentari 53

Dramatični apel: 'Mladi su na respiratoru, a od Vlade ništa pametno. Sprema nam se krah'

Dramatični apel: 'Mladi su na respiratoru, a od Vlade ništa pametno. Sprema nam se krah'

'Trebat će uvoditi i restriktivnije mjere, covid-potvrde su se pokazale kao efikasan način kontroliranja epidemije. Ne bi trebalo raditi kontradiktorne poruke u smislu da praznimo škole, a punimo kafiće'

VIDEO

Hrvatska udruga bolničkih liječnika uputila je dramatičan apel u kojem upozoravaju na mogućnost kolapsa zdravstvenog sustava, više o toj temi na N1 televiziji govorila je predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit.

Istaknula je kako prate brojeve pozitivnih pacijenata koje idu preko 4000, a udio od 30 posto pozitivnih pokazuje da se epidemija otela kontroli.

- U odnosu na listopad i studeni prošle godine, uz 3500 pozitivnih, kroz mjesec dana imali smo kolaps zdravstvenog sustava. Ako te brojke preklopimo u ove današnje imat ćemo kroz tjedan do tri istu situaciju - upozorila je Šmit.

- Premoreni smo, respiratori se vrlo brzo pune i puno mlađi građani su na respiratorima. Umiru ljudi od 40 godina bez komorbiditeta, a pametnih poteza od Vlade u ovom trenutku nema. Čini se da su sve odlučili stihijski pustiti pa kako bude, bude. Vrijeme je da upozorimo javnost da se sprema krah na koji ne možemo utjecati - rekla je.

Šmit upozorava: Epidemija je izmakla kontroli. Beroš treba sad obustaviti hladan pogon
Šmit upozorava: Epidemija je izmakla kontroli. Beroš treba sad obustaviti hladan pogon

Smatra da je Vlada nije dobro pristupila epidemiji, od cijepljenja do kampanje, a kao jedan od tih razloga navodi i kontradiktorne poruke. Tvrdi kako je to dovelo do situacije da nemamo procijepljenost ni 50 posto, dok se bolnički kreveti sve više pune.

- Pitanje je možemo li sad puno napraviti. Kroz tjedan ili dva imat ćemo veliki priljev u bolnice. Hladni pogon morat će se djelomice ugasiti, trebat će voditi računa kako organizirati sredine u kojima će bolnički kapaciteti biti prepunjeni. Potrebne su jasne smjernice od Vlade i Stožera. Trebat će uvoditi i restriktivnije mjere, covid-potvrde su se pokazale kao efikasan način kontroliranja epidemije. Ne bi trebalo raditi kontradiktorne poruke u smislu da praznimo škole, a punimo kafiće. Treba napraviti pametnijih poteza, donijeti manje politički mudre odluke, ali zdravstveno mudrije da bismo brojeve pokušali obuzdati - rekla je.

U razgovoru je rekla kako su potezi na Vladi i ministru te da nikada ništa nije paraliziralo zdravstveni sustav kao što je koronavirus. Smatra i da svatko treba raditi posao za koji je educiran.

- Dođemo li do situacije da kao i prošle godine ljude na respiratorima liječe ginekolozi, meni je to neprihvatljivo i smatram da je sustav krahirao ako do toga dođe - zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca