Obavijesti

News

Komentari 300

Šmit upozorava: Epidemija je izmakla kontroli. Beroš treba sad obustaviti hladan pogon

Šmit upozorava: Epidemija je izmakla kontroli. Beroš treba sad obustaviti hladan pogon

Imamo déjà vu u odnosu na jesen prošle godine kada smo sa ovakvim ili manjim brojkama kroz mjesec dana došli do kolapsa zdravstvenog sustava. Imamo preko 4000 pozitivnih, kaže Šmit

VIDEO

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) oštro je reagirala na Facebooku u nedjelju zbog loše epidemiološke situacije u državi. U objavi su se obratili građanima i obrušili na Stožer i vladajuće. 

- Dok nam vrhovi državne vlasti izmjenjuju verbalne bravure i uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, za to vrijeme nešto što vole nazivati zdravstvenim sustavom koji zbrinjava COVID-19 epidemiju, pred našim očima nestaje. Oni čija je odgovornost zaustaviti širenje virusa u populaciji svim potrebnim postupcima i mjerama svaki dan nam sedirajućim glasom objavljuju sve veće brojke hospitaliziranih i umrlih, perući ruke od svoje vlastite odgovornosti i svrhe postojanja. Zato dragi sugrađani, kad vam nadležni svakodnevno serviraju lažni spokoj ne poduzimajući ništa, znajte da će sve umorniji ljudi koji čine zdravstveni sustav uskoro morati prestati s operacijama ili pregledima drugih bolesti jer su u COVID odjelima - napisali su među ostalim. 

'Pljuju nas, gaze, prijete smrću, ali mi smo i dalje tu za sve njih'
'Pljuju nas, gaze, prijete smrću, ali mi smo i dalje tu za sve njih'

Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a poručila je za Dnevnik Nove TV kako je epidemija "daleko izmakla kontroli". 

- Imamo déjà vu u odnosu na jesen prošle godine kada smo sa ovakvim ili manjim brojkama kroz mjesec dana došli do kolapsa zdravstvenog sustava. Imamo preko 4000 pozitivnih, od toga je među testiranima 30 posto cijepljenih - rekla je i dodala kako slijedi porast hospitaliziranih i "krcanje respiratora".

Scenarij isti kao i prošle godine 

Šmit smatra kako bi se trebala proširiti upotreba covid potvrda, a što se tiče stanja u bolnicama, kaže kako je ono loše. 

- Imam kolegicu koja radi u KBC-u Sestara milosrdnica, ima po 7,8 dežurstava u COVID intenzivnoj. Primorana je na to. Odjeli se pune, i to mlađima, govorimo o ljudima imaju od 35, 40 godina - kaže. 

Poručila je kako u državi ima dovoljno respiratora, no ne i onih koji su kvalificirani za rad s njima. Strepi i od mogućeg rasta brojki nakon produženog vikenda. 

Liječnici dobili nove upute: Ako se pacijenti koje pozovu ne žele cijepiti, to im upisuju u karton
Liječnici dobili nove upute: Ako se pacijenti koje pozovu  ne žele cijepiti, to im upisuju u karton

- Sve su nam do sada pokazale da 2 do 3 tjedna nakon porasta broja pozitivnih, slijedi nam kolaps i prispijeće pacijenata sa teškim simptomima u bolnice. To onda znači obustavu hladnoga programa. Scenarij koji gledamo je isti kao i prošle godine - rekla je. 

Za slabu procijepljenost krivi dvostruki kriteriji 

Na pitanje koji su uzorci slabe procijepljenosti, Šmit kaže kako su krivi dvostruki kriteriji. 

- Pogriješilo se u komunikaciji. Stožer i politika su donijeli hrpu kontradiktornih politički instruiranih naputaka, kojih su se samo građani pridržavali. Politika je nažalost u velikoj većini bila izuzeta od tih mjera. Tu je velik dio građana poludio jer ispada da virus napada samo građane, a političare zaobilazi - rekla je. 

Ban Toskić o odluci Beroša: 'Pacijenti, nemojte se razboljeti idućih tjedana, nismo dostupni'
Ban Toskić o odluci Beroša: 'Pacijenti, nemojte se razboljeti idućih tjedana, nismo dostupni'

Što se tiče reforme zdravstva, Šmit kaže kako ima dobrih ideja, no nada se da one neće ostati samo mrtvo slovo na papiru. 

- Ono što treba napraviti, treba sada biti hrabar pa obustaviti hladni program i pokušati zbrinuti ovu katastrofu koja nam slijedi. Jer smo sigurni da ćemo tražiti krevet više u jedinicama intenzivnog liječenja i po odjelima za sve ono što nam korona sprema idućih dana - poručila je ministru Berošu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke