Obavijesti

News

Komentari 65

Druga runda: Nova presuda za franak odnosit će se i na eure?

Druga runda: Nova presuda za franak odnosit će se i na eure?
4

Visoki trgovački sud je potvrdio dio presude koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope. Iz Udruge Franak kažu kako su zadovoljni i da je ovo velika pobjeda

VIDEO

Udruga Franak i dužnici vjerovali su do kraja. Od srijede konačno imaju i napismeno - banke im nisu smjele mijenjati kamate!

Godinu dana od nepravomoćne presude suca Radovana Dobronića s Trgovačkog suda, koja je bila u korist građana, dobili su i drugu rundu. Visoki trgovački sud potvrdio je presudu i ona je sada pravomoćna.

- Sud je potvrdio dio presude koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF nije prihvaćen niti za jednu tuženu banku - objasnili su iz Franka. 

Udruga Franak podigla prvu kolektivnu tužbu

Podsjetimo, Udruga Franak odlučila se na povijesni korak u Hrvatskoj. S potrošačem su podigli prvu kolektivnu tužbu i to protiv osam najvećih banaka koje kod nas posluju: Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste & Steieremärkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-bank, OTP, Splitske banke i Volksbank (koju je kasnije preuzela Sberbanka). Tužili su ih zbog nepoštene primjene valutne klauzule i samovoljnog mijenjanja kamatnih stopa zbog čega su ljudima rate za kredite rasle i za 100 posto od dana podizanja kredita. 

Većina od 100.000 dužnika podigla je stambene, dugoročne kredite na rok otplate od 20 ili 30 godina. Rastao je tečaj, rasle su kamate i to u doba najveće krize. No, iako je dio pravomoćne presude koji se odnosi na kamate dobiven, to ne znači da će građani već sutra moći u banke podignuti novac. Treba podsjetiti na presudu suca Radovana Dobronića.

- Od 2004. do 2008. godine banke su zaključivale ugovore koristeći u njima ništetne i nepoštene odredbe. Potrošače nisu u cijelosti informirale o svim parametrima bitnim za donošenje odluke o kreditu, nisu im dale cjelovitu obavijest. Banke s potrošačima nisu utvrdile egzaktnu metodu izračuna kamatnih stopa. Jednostrano su ih mijenjale, a posljedica svega je neravnoteža u pravima i obvezama ugovorenih strana na štetu potrošača. Banke moraju prestati s takvim nezakonitim postupanjem, 60 dana nakon pravomoćnosti moraju ponuditi izmjene ugovora u kojima će glavnicu preračunati u kune na dan korištenja kredita i uz fiksnu kamatnu stopu koja je sklopljena na početku ugovora - odlučio je lani u srpnju sudac Radovan Dobronić. 

'Banke će morati vratiti novac, ali to je procedura'

A što to sada nakon drugostupanjske presude znači za dužnike objašnjava odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski.

- Banke će svakako morati vratiti novac. Građani čiji su krediti bili vezani valutnom klauzulom za ‘švicarac’ mogu očekivati da im se banke obrate s nekom vrstom nagodbe, na primjer, da im smanje glavnicu na račun preplaćenih kamata. Ako to ne učine, građani mogu podnijeti privatnu tužbu na nadležnim sudovima. Za to imaju itekako značajnu pravnu osnovu i na taj način mogu tražiti povratak novca - objasnila nam je Kwiatkowski. 

No ono što ne ide u korist građana je da se takav proces može oduljiti pogotovo ako velik broj dužnika podnese tužbe.

 'Ovo je naša velika pobjeda'

Iako još nisu vidjeli presudu u cijelosti, iz Udruge Franak govore da su zadovoljni.

- Ovo je naša velika pobjeda, pobjeda dužnika - rekla je Nicole. Obje strane sada imaju 30 dana za podnijeti reviziju presude Vrhovnom sudu, a isti rok ima i osam banaka. Franak će svakako podnijeti reviziju zbog dijela tužbenog zahtjeva koji nije prihvaćen, a odnosi se na valutnu klauzulu i dio koji se odnosi na Sberbanku.

- Zadovoljni smo jer je sud potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz CHF ugovarani prema zakonu, a valutna klauzula ugovorena kao jasna, uočljiva i razumljiva ugovorna odredba. Zadovoljni smo i odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojem je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način da se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja ugovora. Za dio oko kamatnih stopa svaka banka će proučiti obrazloženje i razmotriti mogućnosti podnošenja revizije - rekli su iz Udruge banka. 

No, vrlo važno je, a to naglašava i odvjetnica Kwiatkowski, što je ovo veliki korak i za dužnike koji imaju kredite vezane valutnom klauzulom za euro.

- Ako su i njima nepravedno i samovoljno mijenjali kamatne stope iz mjeseca u mjesec, također mogu podnijeti privatne tužbe, a ova presuda za kolektivnu će znatno olakšati posao na sudu - kazala je. 

Borba dužnika još nije gotova, ovo je tek druga runda, a neki smatraju i da banke imaju više razloga za sreću. Jer da je uvažena prvostupanjska presuda, znači i za dio oko valutne klauzule, banke bi morale namiriti klijentima znatno veći iznos.

Mađari i Srbi zakonima su riješili banke

Mađarska je donijela zakon kojim se nalaže bankama da dužnicima vrate preplaćene iznose otplatnih rata za kredite s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom u švicarskim francima.

Banke će morati vratiti dužnicima razliku koja proizlazi iz primjene prodajnog tečaja banke i srednjeg tečaja središnje banke te će morati vratiti sve preplaćene iznose zbog jednostranih povećanja kamata. Banke su odgovorne i jer nisu informirale potrošače o rizicima koje za njih donosi ugovaranje valutne klauzule u francima. 

Konverzija kredita u švicarskim francima u skladu s početnim tečajem franka riješit će se zakonom koji će donijeti u rujnu. Procjenjuje se da će banke dužnicima morati vratiti između dvije i tri milijarde eura. Srbija je pitanje nezakonitosti povećanja kamata riješila tako što je zakonski naložila bankama da u svim kreditima u kojima nisu ugovoreni podaci za određivanje kamate moraju odrediti fiksnu maržu i promjenjivi dio na temelju početno ugovorene kamate.

Vinkovčanin Tomislav Borković (48) tužio je banku zbog nepoštene primjene valutne klauzule za kredit u švicarcskim francima i pobijedio. Doduše, za sada nepravomoćno. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...