Obavijesti

News

Komentari 214

'Velika Srbija se ne spominje u govoru u Glini. Izmislili ste to'

'Velika Srbija se ne spominje u govoru u Glini. Izmislili ste to'
7

Imamo različite poglede na ono što se događalo prije 23 i 28 godina, ali to ne znači da ne trebamo živjeti. Ovakvu hajku i harangu nijedan hrvatski predsjednik i premijer neće doživjeti kad dođu u Srbiju, kazao je Vučić

VIDEO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak u Vrginmostu da Srbi i Hrvati imaju gotovo iste probleme koje je zato lakše rješavati zajedno, naglasio kako je kod hrvatskog čelništva prepoznao iskrenu volju za suradnjom i poručio će vrlo brzo uzvratiti poziv predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u Srbiju. 

POGLEDAJTE VIDEO

Vučić se sastaje sa srpskom zajednicom u Vrginmostu

Posted by 24sata on Tuesday, February 13, 2018

Vučić je posjetio obitelj Lapčević koja je izabrana jer je riječ o povratnicima s troje djece, potom je obišao osnovnu školu u Vrginmostu kojoj je donirao deset računala za opremanje informatičke učionice, a zatim pogledao učionicu srpskog jezika i kulture. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

02:41

- Lijepa škola, ali važno je da bude više djece. To je očito velik problem i u Hrvatskoj i u Srbiji - rekao je Vučić. 

Ta osnovna škola ima 94 učenika, od kojih je 42 posto pravoslavne vjere. Učenici imaju zajedničku nastavu, no postoje izborni predmeti pravoslavnog vjeronauka, kao i srpskog jezika i kulture, kazala je ravnateljica škole Barbara Ljubišić. 

Dodala je i kako je zamjetan pad broja pada učenika jer je 2002., u vrijeme kada je ona počela ondje raditi, u njoj bilo 230 učenika. 

- Kompletne obitelji iseljavaju iz mjesta i odlaze za boljim životnim uvjetima. Ovdje su životne prilike vrlo loše, tako da se to vidi i na broju naših učenika - rekla je ravnateljica. 

Predsjednik Srbije se nakon škole uputio u društveni dom u Vrginmostu gdje je govorio pred dvjestotinjak pripadnika srpske zajednice i tamošnjih vlasti.

Vučić im je zahvalio što su ostali u tom kraju usprkos teškim životnim uvjetima, dodavši kako je na putu prema Vrginmostu svjedočio tragovima ratnog razaranja i malom broju ljudi koji ondje žive.

'Imamo gotovo iste probleme'

- Došao sam u Hrvatsku zato da bi se napravili bolji odnosi između Hrvata i Srba, ne odnose u kojima netko nekog ponižava i pobjeđuje, nego odnose suradnje, one u kojima bi Srbi u Hrvatskoj mogli biti mirniji i sigurniji u svoju budućnost - poručio je.

Dodao je da zato ne razumije one koji napadaju hrvatsku predsjednicu i ponovio da 'usprkos različitim pogledima na prošlost ne postoje nikakve velike razlike u interesima Srba i Hrvata oko budućnosti'.

- Mislim da imamo zajedničke, gotovo iste probleme, te da ih možemo mnogo lakše rješavati ako to činimo zajedno, ne samo u Hrvatskoj i u Srbiji, nego u cijeloj regiji - poručio je srbijanski predsjednik. 

- Moramo ubrzano razgovarati o povezivanju, o izgradnji željeznica i prometnica, i o tome kako da u svakom selu i gradu vidimo kako Srbija može pomoći, a kako Hrvatska. Mislim da je to najbolja poruka za vas - rekao je.

S ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime

- Ne ustručavajte se tražiti pomoć i od Hrvatske i od Srbije. Mi ćemo pomoći koliko god možemo jer želimo da svatko tko je Hrvat u Srbiji s ponosom nosi hrvatsko ime, da se nikoga ne plaši i da može reći da je Hrvat - rekao je Vučić.

- Isto tako hoću da svi vi ovdje koji ste Srbi s ponosom nosite svoje srpsko ime i prezime, da se nikoga ne stidite i nikoga ne bojite - naglasio je.

Kazao je da je ima dobre razgovore s hrvatskim čelništvom. 

- Kod Kolinde Grabar-Kitarović vidio iskrenu volju da surađujemo i donesemo rezultate u nekoliko mjeseci. Vrlo brzo ću uzvratiti poziv u Srbiju - zaključio je Vučić.

'Nikada u govoru u Glini nisam spomenuo Veliku Srbiju'

Na novinarsku konstataciju da je 20-ak kilometara dalje Glina gdje je bio 1995. i pitanja opterećuje li tadašnji njegov govor međusobne odnose Hrvatske i Srbije te misli li danas da Glina nije hrvatska, Vučić je odgovorio:  'Ja nikada u govoru u Glini nisam spomenuo Veliku Srbiju. I to ste vi Hrvati nadodali. Mjera vaše podrške i poštovanja je jednako proporcionalna poniznosti nekoga tko bi došao među vas. Takvu vrstu poniznosti s moje strane nećete vidjeti - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje hoće li se ispričati zbog govora u Glini 1995. godine.

Dodao je da je ta mjera poniženja i poniznosti koju Hrvati očekuju od svakog iz Srbije da bi mogao razgovarati s nekim iz Hrvatske je pogrešan put. 

- Bio sam vrlo pristojan, ozbiljan i odgovoran ne želeći ni jednu sekundu na uvrede i klevete odgovarati uvredama i klevetama - rekao je Vučić.

Rekao je i kako je sretan što niti jedan hrvatski predsjednik i premijer takvu vrstu hajke neće doživjeti u Srbiji.  

- Vi kada hvalite 'Oluju' to je praznik u Hrvatskoj, a to je kod nas datum tuge - rekao je Vučić. Potom je upitao novinare zanima li ih tko je zapalio kuće njegove obitelji.

Evo Vučićevog govora iz 1995. godine u Glini:

Lokalno stanovništvo srbijanskog je predsjednika upoznalo s problemima s kojima se nose, od neisplaćenih mirovina, teškoća sa stanarskim pravom i općenito o uvjetima života. 

Vrginmost, mjesto pored Petrove gore koje je nakon završetka Domovinskog rata preimenovano u Gvozd, vratilo je svoje ime 2012., dok je ime općine ostalo.

Prema popisu stanovništva iz 2011., u Općini Gvozd u 19 naselja živi 2970 stanovnika, od kojih Srbi čine 66,53 posto. Gotovo trećina stanovništva starija je od 65 godina. 

Sve što tražimo za sebe ovdje, iste sekunde smo spremni dati i Hrvatima u Srbiji

Nakon posjete školi, druži se s građanima u tamošnjem Društvenom domu gdje je okupljenima poručio da želi da se 'svi koji su Srbi s ponosom nose svoje ime i da se nikoga ne stide i ne boje'. 

Kazao je i da se nada da se kulturno obrazuju na srpskom jeziku i da slušaju srpsku muziku

- Sve što tražimo za sebe ovdje, iste sekunde smo spremni dati i Hrvatima u Srbiji. Želimo da se svi naši građani osjećaju kao kod kuće. Želim da se i vi tako osjećate ovdje - rekao je. 

Posjet Vučića ovom mjestu prati jako policijsko osiguranje.

Branitelji s područja Banovine trebali su u pola devet položiti vijence i zapaliti svijeće kod spomen križa na ulazu u mjesto Vrginmost ali je autobus zaustavljen na ulazu u općinu Gvozd.

Nakon posjeta Vrginmostu, srbijanski premijer će se vratiti u Zagreb gdje će u 16 sati sudjelovati na skupštini Srpskog narodnog vijeća u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Tim događajem će zaključiti posjet Hrvatskoj.

'Žao mi je što je Grabar Kitarović na meti kritika zbog mene'

Tijekom razgovora sa srpskom zajednicom, a kasnije i odgovarajući na pitanja novinara Vučić je nekoliko puta ponovio kako je u ponedjeljak navečer u hotelu vidio pregršt odurnih stvari o sebi.

- Došao sam u hotel i savjetnici su me vratili da mi pokažu kakve su sve grozne stvari izrečene o meni u emisijama na vašoj javnoj televiziji. Teže mi je palo što se predsjednica Grabar Kitarović našla na meti kritika zbog mog posjeta. Ali, uvjeravam vas, i Srbi i Hrvati osjetit će pomake na bolje - rekao je.

'Posjet Vučića veliki je događaj za naš kraj'

Milan Vrga (SDSS), načelnik Općine Gvozd kojoj pripada Vrginmost, izjavio je za srpske medije da je posjet predsjednika Srbije toj općini veliki događaj za njihov kraj i da Aleksandar Vučić donosi poruku pomirenja. Vjeruje da će posjet srpskog predsjednika proteći mirno i da neće biti nikakvih incidenata.

Vrginmost je selo u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojem većinski živi srpsko stanovništvo, pa je ciljano odabrano kako bi se srpski predsjednik na licu mjesta uvjerio u to kako žive Srbi u Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini Gline, u kojoj je 1995. godine održao svoj poznati ratnohuškački govor.

Zastoji u prometu u Zagrebu

Zbog prolaska štićene kolone iz Zagreba prema Vrginmostu, u glavnom je gradu ujutro došlo do većih prometnih gužvi i zastoja.

4
| Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, ilustracija

Iz Zagrebačkog holdinga nešto prije 9 sati izvijestili su kako je obustavljen promet Savskom, Vukovarskom, Ulicom Hrvatske bratske zajednice i okolnim koridorima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a