Obavijesti

News

Komentari 8

Drugi pacijent zaražen ebolom u Europi: Britanac je u izolaciji

Drugi pacijent zaražen ebolom u Europi: Britanac je u izolaciji
2

Britanac William Pooley je dobrovoljno bio otišao u Afriku pomagati zaraženima. No i sam se zarazio ebolom. U nedjelju je prebačen u London te se nalazi u izolaciji

VIDEO

U Europu je stigao drugi pacijent zaražen ebolom u Africi. Pod jakim mjerama sigurnosti u nedjelju navečer u London je stigao Britanac William Pooley (29), piše BBC

On je medicinski tehničar i dobrovoljno je otišao u zapadnu Afriku pomagati oboljelima od ebole. Zrakoplovom Kraljevskih zračnih snaga poletio je iz Sijera Loenea, a poduzete su sve mjere kako se virus dalje ne bi širio. Od zračne luke do bolnice su ga pratile jake policijske snage, a Pooley se trenutno nalazi u izolaciji. Stanje mu je stabilno. 

Ebola je do sada ubila 1500 ljudi. Protiv nje se počeo koristiti eksperimentalni lijek čije se djelovanje još ispituje. Dok su američki misionari koji su primili taj lijek ozdravili, španjolski svećenik koji je također taj lijek primio je ipak preminuo. Ebola je smrtonosna bolest no bilo je i slučajeva u kojima su ljudi sami ozdravili i to zahvaljujući jakom organizmu.     

Japan ponudio neodobreni lijek protiv ebole 'pod određenim uvjetima'

Japan bi pod određenim uvjetima mogao ponuditi još neodobreni lijek protiv ebole čak i prije no što to zatraži Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Rekao je to glavni tajnik vlade Yoshihide Suga na današnjoj konferenciji za medije, prenosi Reuters.

Suga je rekao da će Japan surađivati s WHO-om te da je spreman dati doprinos u borbi protiv epidemije u kojoj je u Africi umrlo najmanje 1500 ljudi.

- Obaviješten sam da bi medicinski profesionalci mogli zatražiti T-705 u hitnom slučaju čak i prije odluke WHO-a. U tom slučaju, odazvat ćemo se pod određenim uvjetima - rekao je Suga.

T-705 je razvojna šifra za favipiravir, lijek protiv gripe. Japanski Fujifilm i američki partner MediVector pregovaraju s Američkim uredom za hranu i lijekove (FDA) o podnošenju zahtjeva da se upotreba lijeka proširi i na liječenje ebole.

Umro liječnik iako je primao eksperimentalni lijek

Liberijski liječnik Abraham Borbor umro je od ebole iako je primao eksperimentalni lijek ZMapp. Mediji su prenijeli izjave liberijskog ministra informiranja koji je rekao da je Borborova smrt bila potpuno neočekivana. Njemu je naime bilo puno bolje te je i počeo normalno hodati te se vjerovalo da će ozdraviti.

Prvi slučaj zaraze 

Demokratska republika Kongo je u nedjelju prijavila svoja prva dva slučaja ebole. To je peta afrička zemlja u koju se bolest proširila. Bolest je, podsjetimo, prija zabilježena u Gvineji, Liberiji, Sijera Leoneu te Nigeriji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...