News

Komentari 47

Država ljudima iz MUP-a plaća milijune za smještaj u motelu. Za taj iznos mogli su ga otkupiti

Država ljudima iz MUP-a plaća milijune za smještaj u motelu. Za taj iznos mogli su ga otkupiti

MUP je, na sugestiju Ministarstva državne imovine, unajmio baš ovaj motel u vlasništvu vinkovačke tvrtke “Sonik”. Ona se prije zvala “Son-Ugo-Cor” čiji je generalni direktor bio sadašnji ministar Mario Banožić

Država je zakupila motel Spačva na autocesti nedaleko graničnog prijelaza Bajakovo. Plaća ga dva milijuna kuna godišnje.

Vlasnik je tvrtka koja je pravni sljedbenik firme čiji direktor je bio ministar Mario Banožić, sadašnji HDZ-ov upravitelj državnom imovinom.

POGLEDAJTE VIDEO: Trebaju nam reforme 

U motelu su smješteni pripadnici MUP-a. Dolaze na granicu raditi s migrantima. Najam motela financira se iz Fonda za unutarnju sigurnost, a sredstva su došla iz Europske unije.

Stručnjaci za nekretnine procjenjuju da poslovni prostor na takvoj lokaciji vrijedi oko 300 eura po kvadratu. Da je država odlučila kupiti, a ne unajmiti natkrovljene kvadrate motela, isplatila bi ga još sredinom prošle godine.

Ovako za stanarinu isplaćuju 22.500 eura mjesečno, što bi bilo 168.750 kuna. Iz MUP-a nisu znali reći do kada će to trajati.

Moguće je da će ga još koji put isplatiti.

Hotel je unajmio MUP 

A u Županji, udaljenoj 30 minuta vožnje, postoji 11 državnih stanova. “Svi su zauzeti”, kažu iz tvrtke “Državne nekretnine”.

No, ono što je zanimljivo jest da je MUP, na sugestiju Ministarstva državne imovine, unajmio baš ovaj motel u vlasništvu vinkovačke tvrtke “Sonik”. Ona se prije zvala “Son-Ugo-Cor”. A “Son-Ugo-Coru” je generalni direktor bio Mario Banožić, sadašnji ministar državne imovine.

Banožić je rukovodio tom tvrtkom do ožujka 2005. godine, a te godine zaposlio se u Županiji vukovarsko-srijemskoj, na mjestu stručnog suradnika. Negdje u vrijeme kad je napredovao do voditelja Ureda državne uprave, sklopljen je prvi ugovor između države i njegove bivše firme.

Odobrio ga je Banožićev prethodnik u ministarskoj fotelji, Goran Marić. Bio je to ugovor za 2018. godinu, a Banožić je u srpnju iduće godine postao ministrom. Ugovor koji je Marić sklopio važio je do 31. prosinca 2018., a po dolasku Banožića na tu funkciju on je produživan.

Troškove plaćaju iz EU 

Prve godine tvrtki “Sonik” isplaćeno je 1.834.907,16 kuna, a iduće 2.000.546 kuna. Sada, 2020. godine, kad još nismo došli do polovice godine, MUP je Soniku uplatio 844.094 kuna i 14 lipa. Podaci su to iz Državne riznice. Troškovi se podmiruju iz sredstava EU fondova.

MUP smo upitali jesu li znali da je Mario Banožić bio generalni direktor pravnog prethodnika “Sonika”. Kažu da nisu. A od ministra Banožića pokušali samo saznati što on misli o tome da produžuje ugovore svojoj nekadašnjoj tvrtki?

- Naglašavamo da Ministarstvo državne imovine ne unajmljuje hotel, već ga je Ministarstvo unutarnjih poslova uzelo u zakup 2017. godine. Naglašavamo da Ministarstvo državne imovine daje suglasnost tijelima na zakup prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom. Uvidom u sudski registar, može se utvrditi da je ministar Banožić bio direktor od srpnja 2004. godine do lipnja 2005. godine, dakle prije 12 godina - poručuje ministar Mario Banožić.