Obavijesti

News

Komentari 5

Države potrošile 73 milijarde dolara na nuklearno oružje

Države potrošile 73 milijarde dolara na nuklearno oružje
1

Na SAD otpada gotovo polovina ukupne nuklearne potrošnje, kaže ta organizacija sa sjedištem u Ženevi koja je 2017. dobila Nobelovu nagradu za mir

VIDEO

Nuklearne sile potrošile su 2019. rekordne 73 milijarde dolara na nuklearno oružje, gotovo deset posto više nego prethodne godine, objavila je u srijedu Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog naoružanja (ICAN).

Na SAD otpada gotovo polovina ukupne nuklearne potrošnje, kaže ta organizacija sa sjedištem u Ženevi koja je 2017. dobila Nobelovu nagradu za mir.

Američki proračun, koji uključuje istraživanje nuklearnog naoružanja i sustava za njihovo lansiranje, porastao je prošle godine za 5,8 milijardi dolara i iznosio je ukupno 35,8 milijardi.

Potrošnja Kine, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Indije rasla je po puno manjim stopama, a ostala je ista u Izraelu i Sjevernoj Koreji.

Vjeruje se da Izrael posjeduje nuklearni arsenal, ali to nikada nije javno potvrdio.

Pakistan je jedina nuklearna sila koja je prošle godine potrošila manje, piše u izvješću ICAN-a sačinjenom na temelju javno dostupnih podataka i procjena vojnih proračuna.

- Podaci ne uključuju goleme humanitarne troškove i štetu po okoliš koji su posljedica nuklearnih testiranja i proizvodnje - istaknula je autorica izvješća Alicia Sanders-Zakre.

ICAN je glavna nevladina organizacija koja zagovara Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja iz 2017., koji je potpisala 81 država.

Paktu nije pristupila nijedna od nuklearnih sila koje zajedno posjeduju 14.000 nuklearnih glava, prema procjenama Međunarodnog instituta za mirovne studije u Stockholmu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'
AVIONI OBIŠLI HRVATSKU

Snimili Rafale iznad Vukovara: 'Vidjeti ih iznad Vodotornja i bolnice je posebno i prekrasno'

VUKOVAR - Bilo ih je prekrasno vidjeti u Vukovaru. Letjeli su prvo iznad vojarne, zatim iznad Vodotornja i bolnice. Baš prekrasan prizor. Nisu ni upola glasni kao primjerice Mig-ovi koji su u iznad Vukovara letjeli na Dan branitelja. Ovdje su prošli samo jednom i nastavili su dalje prema ostalim dijelovima Slavonije - javlja nam čitatelj Domagoj Astaloš iz Vukovara. Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak borbeni avioni Rafale preletjeti su područje Hrvatske, a snimke prelijetanja su nam poslali i čitatelji iz Bjelovara i Belog Manastira.