Obavijesti

News

Komentari 160

Državi vraća lokale i više se ne smije javljati na javne natječaje

Državi vraća lokale i više se ne smije javljati na javne natječaje
6

Jozo Brkić, stariji brat drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, i državi je ostao dužan desetke tisuća kuna za lokale u središtu Zagreba. Sada ga izbacuju...

Jozo Brkić ostao je dužan i državi više desetaka tisuća kuna za zakupljene lokale u središtu Zagreba.

Dosad nam je tvrtka Državne nekretnine samo potvrdila da postoje određene nepodmirene obveze, no sad smo dobili i potvrdu da nije riječ o jednome mjesecu kašnjenja ili jednom lokalu nego o sustavnom neplaćanju njegovih tvrtki koje su dobile prostore.

Jozo Brkić, stariji brat drugog čovjeka HDZ-a Milijana Brkića, zakupio je u nešto više od godinu i pol dana čak 41 državni i gradski lokal na atraktivnim lokacijama. Od toga je 26 u vlasništvu države a 15 u vlasništvu Zagreba. Većina prostora stoji potpuno zapuštena, a šest je Brkić i sam vratio jer nije ništa uradio u njima. Iz dva ga je izbacio Grad Zagreb jer nije plaćalo zakupnine i nije ih stavio u funkciju.

Na dva poslovna prostora u Zagrebu, onom u Paromlinskoj i Ilici, Brkić je ostao dužan Zagrebu oko 64.000 kuna, a dio je podmirio tek nakon što je raskinut ugovor.

Iz Grada nam uporno ne žele odgovoriti koliko je dužan. Niti od države nismo uspjeli saznati ukupni iznos duga. Prema nalogu Uskoka, policija je izuzela svu dokumentaciju i od Zagreba i države te sumnja da je bilo pogodovanja pri dodjeli prostora. Upravo zbog toga se Grad i država pravdaju da ne mogu dati iznose jer su se obvezali na tajnost podataka dok traju izvidi.

No ono što smo uspjeli doznati je da će država raskidati ugovore s Brkićevim jednostavnim tvrtkama koje su zakupile državne lokale, a da štete ne bi trebalo biti jer za svaki lokal koji nije plaćao ima uplaćen polog iz kojeg će se naplatiti zakupnina. Taj polog iznosi tri mjesečne zakupnine. Brkić zbog neplaćanja svojih tvrtki neće moći sudjelovati ni u kojem drugom natječaju za poslovne prostore jer je u zakon uglavljeno da se oni ne mogu dati tvrtkama i osobama koje nisu redovito izvršavale svoje obveze.

Izgubit će 400.000 kuna?

Prema izvješćima Brkićevih jednostavnih tvrtki koje su ušle u zakup državnih prostora, dao je više od 400.000 kuna pologa, bez kojih će sad očito ostati.

- Prema tim tvrtkama ponašamo se jednako kao prema svakoj drugoj – tvrde nam u Državnim nekretninama.
Zadužnice koje je Brkić dao u biti su bezvrijedne jer njegove tvrtke nemaju ni zaposlenih ni prihoda te imaju samo 10 kuna temeljnoga kapitala, pa se tako država i ne bi mogla naplatiti. Brkić je ukupno osnovao 42 tvrtke, od čega su velika većina jednostavna društva s kapitalom od 10 kuna. Njima je osobno Brkić posuđivao novac, oko dva milijuna kuna. Porezni stručnjaci upozorili su da Porezna uprava redovito provjerava takve modele poslovanja jer pale alarm na eventualno pranje novca, pa vlasnik koji daje pozajmice treba dokazati podrijetlo svoje imovine. Brkiće je povratnik iz Australije, gdje je bio poduzetnik. Samo neslužbeno se može čuti da će i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon interesa Uskoka za slučaj krenuti u raskide ugovora s Brkićevim tvrtkama za prostore za koje postoji dug i nisu stavljeni u funkciju. Ako se to i dogodi, bio bi to kraj Brkićeva poslovnog modela.

Visoke najamnine u centru

Podsjetimo i da je taj model uključivao prodaju cijelih tvrtki ili udjela u njima partnerima nakon što je neki prostor stavljen u funkciju. Primjerice, studio za manikuru u Đorđićevoj je prodan, u tvrtke koje su otvorile kafiće u Radićevoj i u Prolazu sestara Baković ušao je partner Nikica Perić, kao i u suvenirnicu u Vlaškoj. Brkić je za sebe zadržao tek brijačnice Feš i Nobl, ali tvrtka Državne nekretnine odgovorila nam je da državni prostor za brijačnicu u Jurišićevoj bespravno koristi.

Uskokovi izvidi su mu hajka

Neki od najvrednijih državnih prostora koje je Brkić zakupio i koji stoje prazni su onaj na Trgu bana Jelačića, za koji je trebao plaćati 43.000 kuna mjesečno, u Gajevoj 7, za koji je trebao plaćati 28.000 kuna mjesečno, u Varšavskoj 4, za koji je zakup gotovo 22.0000 kuna, Petrinjskoj, za koji je trebao izdvajati skoro 17.000 kuna, lokal u Bauerovoj za 14.000 kuna... Kad smo obišli te prostore, vidjeli smo da su i dalje zatvoreni i neuređeni.

Jozo Brkić ni ovaj put nije nam odgovorio zašto ne plaća zakupnine. No kad smo otkrili cijelu priču kroz seriju tekstova, poslao nam je opširno očitovanje, ali bez odgovora na neka ključna pitanja. Poput onog zašto ne plaća zakupnine. Brkić je u tom očitovanju ustvrdio da se na njega radi hajka iz političkih razloga i da očekuje da ga institucije zaštite i osiguraju mu poduzetničku slobodu. Rekao je da posluje potpuno u skladu sa zakonskim propisima i da ga zato izvidi Uskoka ne brinu. Čak je najavio i tužbe protiv Zagreba i države jer su neki prostori koje je zakupio bili u znatno lošijem stanju nego što su ih oni predstavili pri oglašavanju.