Obavijesti

News

Komentari 1

Državna matura trajat će 5 dana dulje: Razdvojit će razine ispita

Državna matura trajat će 5 dana dulje: Razdvojit će razine ispita

Ovom izmjenom Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici, tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature, poručuju iz NCVVO-a

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja priopćio je kako će se ove godine državna matura u ljetnom roku pisati pet dana dulje zbog epidemioloških mjera. Tako će, tvrde u priopćenju, razdvojiti polaganje ispita različitih razina kod predmeta s najvećim brojem pristupnika, odnosno ispite iz Hrvatskog jezika, Matematike i Engleskog. 

- Imajući na umu ponajprije dobrobit maturanata te odgovornost u pripremi i provedbi ispita državne mature, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja još je u prosincu prošle godine pripremio nekoliko potencijalnih rješenja kojima se minimizira utjecaj epidemije COVID-19 na pripremu i provođenje ispita državne mature - stoji u priopćenju NCVVO-a. 

Matura će se pisati pet dana dulje? Neke škole idu na online nastavu od idućeg ponedjeljka
Matura će se pisati pet dana dulje? Neke škole idu na online nastavu od idućeg ponedjeljka

- Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom Kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici, tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature - poručila je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić te naglasila kako ova promjena neće utjecati na upise na visoka učilišta. 

Razdvajanjem ispita se polaganje države mature produljilo s četiri tjedana na pet, a svi će se ispiti provesti od 1. do 30. lipnja čime se završetak ljetnog roka mature i objava konačnih rezultata pomiče samo za jedan dan. Objava rezultata tako će biti 21. srpnja.