News

Komentari 26

Državna tajnica i djelatnica HŽ Carga pogodovala privatniku?

Državna tajnica i djelatnica HŽ Carga pogodovala privatniku?

Sindikat strojovođa proziva je da navodno pogoduje konkurentskim tvrtkama, kojima je lani od ukupno dva milijuna kuna isplaćenih poticaja za kombinirani prijevoz tereta dodijeljeno preko 1,6 milijuna kuna

HŽ Cargo uručio je nedavno izvanredni otkaz djelatnici jer je, kako navode u obrazloženju otkaza, "pomagala i sudjelovala u osnivanju i razvoju konkurentskog trgovačkog društva pod nazivom Adria Rail d.o.o.", zbog čega pripremaju i podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih osoba, piše u petak Jutarnji list.

Uprava društva poduzela je sve zakonske mjere u svrhu zaštite interesa HŽ Carga odgovorili su Jutarnjem listu službeno u HŽ Cargu.

Osnivač trgovačkog društva Adria Rail je Ivica Vrankić, bivši djelatnik Agita, tvrtke kćeri HŽ Carga, koja mu je 2018. godine pripojena, a njega, pak, povezuju s državnom tajnicom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolinom Brnjac.

Nju Sindikat strojovođa proziva da navodno pogoduje Vrankićevim tvrtkama, kojima je lani od ukupno dva milijuna kuna isplaćenih poticaja za kombinirani prijevoz tereta dodijeljeno preko 1,6 milijuna kuna.

Ti se poticaji dodjeljuju na temelju Zakona o kombiniranom prijevozu tereta i Pravilnika o poticajima u kombiniranom prijevozu tereta, a upravo je Vrankić bio član radne skupine koja je pripremala spomenuti zakon. Vrankića i državnu tajnicu Brnjac povezuje i Hrvatska gospodarska komora u kojoj su oboje aktivni, a Vrankić je i predsjednik Zajednice za intermodalni transport i logistiku, navodi Jutarnji.

Sindikat strojovođa u pismu poslanom krajem siječnja premijeru Andreju Plenkoviću ističe da državna tajnica Brnjac navodno pogoduje tvrtkama povezanim s Vrankićem jer je “više od 90 posto predviđenih subvencija 2018. godine dodijeljeno upravo THM-u (Train Hungary) kao prijevozniku u kojoj je direktor Vrankić i Adria Railu s dva zaposlena.

Ne tražimo ništa nego samo da se državna tajnica Brnjac odnosi prema svim prijevoznicima na identičan način i da se prestane uz pomoć pravilnika pogodovati privatnicima na štetu nacionalnog prijevoznika HŽ Cargo navodi predsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Jutarnjem listu su odgovorili da je "ukupan iznos poticaja isplaćenih za kombinirani prijevoz tereta u 2018. iznosio dva milijuna kuna".

Najčitaniji članci