Neuništivi stroj: Dubravka (72) ima suđericu iz 1972. godine! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 85

Dubravka ima suđericu iz 1972. godine! 'Možda ju jednog dana poklonimo nekom muzeju'

Dubravka ima suđericu iz 1972. godine! 'Možda ju jednog dana poklonimo nekom muzeju'

Sjećam se toga kao da je bilo danas... Stigao nam je telegram od Gavrilovića da smo u nagradnoj igri osvojili suđericu! Suprug i ja čitali smo taj dopis nekoliko puta, kaže Dubravka

VIDEO

Nismo je uključili više od tridesetak godina. Ma uz sitne popravke ta suđerica bi radila kao i prvog dana. No više ne postoje ni zamjenski dijelovi za nju, kaže vlasnica vjerojatno najstarije perilice posuđa u Hrvatskoj.

Još 1972. godine Dubravka Juričić (72) iz Zagreba bila je jedna od troje dobitnika koji su u nagradnoj igri “Gavrilović u čast jugoslavenske žene” osvojili perilicu za suđe. Gotovo pola stoljeća i dvije selidbe nakon, tu istu perilicu i dalje čuva u podrumu.

- Mi smo vam malo čudni ljudi, volimo puno toga čuvati... A ovu suđericu nisam, a i nikad ne bih mogla baciti - priča nam Dubravka.

- Ono što se dobije, to se ne baca. Možda našu suđericu nekad poklonimo nekome muzeju, ali još nismo razmišljali o tome. No sigurni smo da je nećemo prodavati nego darovati - priča nam Dubravkin suprug Zlatko Juričić (75), koji se također vrlo dobro sjeća dana kad su ih obavijestili da su sretni dobitnici.

- Sjećam se toga kao da je bilo danas... Stigao nam je telegram od Gavrilovića da smo u nagradnoj igri osvojili suđericu! Suprug i ja čitali smo taj dopis nekoliko puta kako bismo se uvjerili da je to zaista tako. Kakva je to sreća tad bila... Sakupljala sam i poslala kupone, ali nikad nisam očekivala da ću nešto dobiti jer je puno ljudi tad igralo nagradne igre, gotovo svi s prostora bivše Jugoslavije. Sjećam se da je, uz mene, još netko iz Splita i Makedonije osvojio suđericu. A glavnu nagradu, čak tri tjedna na moru, osvojio je neki Slovenac - kroz smiješak se prisjeća simpatična Dubravka, koja je tad imala 24 godine.

'Sreći nije bilo kraja'

Kad je perilica konačno stigla na kućna vrata, njihovu oduševljenju nije bilo kraja jer su suđerice tad bile rezervirane samo za one s dubljim džepom. No početnoj sreći su ubrzo kumovali i problemi.

- U našemu mjestu tad nije bilo vodovoda, svu vodu morali smo ručno nositi iz bunara. Tek smo nekoliko godina kasnije kupili hidrofor i pokrenuli prvi put svoju suđericu. Tad je zvučala vrlo čudno i nismo znali što se događa. Čak smo mislili da je možda pokvarena - priča nam Dubravka, koja priznaje da stara perilica ipak može u potpunosti konkurirati svim novim perilicama.

- Dobro je ona radila. Mislim da je čak najbolje prala čaše... Ali ja sam ionako ‘stara škola’, najbolje volim odmah oprati posuđe vlastitim rukama, čim se zaprlja - kaže Dubravka.

Kad su se iz Mikulića preselili u Zaprešić, zbog male kuhinje jednostavno nije bilo dovoljno prostora i za suđericu, pa je ona tako pronašla svoje mjesto - u podrumu. Ista ju je sudbina dočekala i nakon selidbe u Špansko, gdje i danas žive. Više od 30 godina suđerica je spokojno čekala u podrumu, a njihova obitelj nije ni znala.

- Prvi put kad je baka spomenula suđericu, bilo je u razgovoru s njenim nećakom prije nekoliko godina. On joj se pohvalio kako je kupio novu perilicu za suđe, a baka mu je ‘spustila’ rekavši da ju je ona imala još 1972. godine. Mislili smo da nas zeza - priča nam njezina snaha Ana-Marija Mužević (44).

  • TELEGRAM Snaha je u starim papirima našla telegram u kojem ih Gavrilović obavještava o dobitku
  • ZANUSSI-KONČAR Motor još radi, ali cijevi i guma u lošijem su stanju. Zamjenski dijelovi više ne postoje
  • PRVA SUĐERICA Mehanički stroj za pranje suđa izumila je Amerikanka Josephine Cochrane 1887. godine.
  • VRIJEDNOST Strojevi poput ovoga koji čuva obitelj Juričić na internetu se prodaju za oko 300 €
  • PEDESETE Dugo nakon smrti izumiteljice, tek 50-ih godina prošlog stoljeća, počela je uporaba suđerica

Ukoliko imate kućanski aparat koji koristite i nakon 30-40 godina, javite nam se na na telefon 01 2424 242 ili na broj 099 22 424 24. Isti broj koristimo i za Viber i WhatsApp poruke. Uz to nam se možete javiti na email reporter@24sata.hr, preko www.facebook.com/24sata i Twittera@24sata_HR.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 85

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak