Obavijesti

News

Komentari 34

Dubravko Žugelj tvrdi: Kapa s mojim DNK-om je podmetnuta

Dubravko Žugelj tvrdi: Kapa s mojim DNK-om je podmetnuta
1

Kapu, na kojoj je nađen DNK prvi puta sam vidio 2012. u fotoelaboratu. Nikada ju nisam nosio niti sam je posjedovao, rekao je Žugelj na suđenju za pljačku Fine

VIDEO

Nisam kriv. Ivan Boršić me lažno tereti, a vjerojatno je uvjerio i Ivana Tucmana da sam ga smjestio u zatvor. Boršić je završio u zatvoru zbog poticanja na teško ubojstvo pa je počeo s pričama. Nakon lažnog iskaza i suočavanja sa svjedocima na sudu i dalje mi pokušava smjestiti. On prati čitav slučaj i vidi se da ima velikih interesa da mi smjesti. Niti jedan dokaz me ne tereti kao počinitelja, branio se Dubravko Žugelj (33) optužen da je u krvavoj pljački Fine u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu u rujnu 2005. ubio zaštitare Dragu Renara i Stipu Mušana.

Boršić tvrdi da je zaštitare ubio Žugelj, koji to demantira. Štrk i Tucman priznali su da su sudjelovali u pljački. Tucman je u obrani tvrdio da je Žugelj ubio zaštitare, a kao svjedok je promijenio iskaz ustvrdivši da Žugelj nije ubio zaštitare već ga je Boršić, prijeteći mu pištoljem, natjerao da Žugelja tereti za ubojstvo zaštitara. 

Na pitanje tužiteljice je li bio u sukobu s Boršićem rekao je da s njim i Tucmanom nije htio preprodavati drogu te da su, nakon što je Tucman zbog dilanja završio u zatvoru, sumnjali da ih prokazuje. Tucmana, kome je uzor bio njegov bratić Ivan Boršić, branio se Žugelj, poznaje od malih nogu. 

- Imali smo i poslovni interes - prodavao je drogu, a ja sam mu malo pomagao - rekao je. 

Žugelj je rekao kako se 5. rujna 2005. motao sam po kvartu na malom motoriću kada ga je pozvao Tucman i rekao mu da dođe do Ivone Ban

- Došao sam kroz pola sata, sat i i tada mi je Tucman rekao da je tijekom pljačke u kojoj je sudjelovao došlo do pucnjave i da ima stradalih. Pokušao sam ga smiriti - branio se Žugelj. Nakon toga Tucman je otputovao negdje na šest mjeseci, a Žugelj je u tom razdoblju susretao Boršića 

- Znam sve. Rekao mi je Tucman da ti se povjerio. Jezik za zube. Ako dođe do problema i ti ćeš s nama - zaprijetio mu je, tvrdi Žugelj, Boršić s kojim nikada nije razgovarao o pljački.   

U svojoj obrani Žugelj se osvrnuo i na dokaz koji ga tereti, njegov DNK nađen na kapi u zapaljenom vozilu koje je korišteno pri krvavoj pljački Fine.

- Kapu, na kojoj je nađen moj DNK prvi puta sam vidio 2012. u fotoelaboratu. Nikada ju nisam nosio niti sam je posjedovao. Kako je moj DNK dospio na kapu? Jedino logično objašnjenje je da je podmetnut tvrdio je Žugelj na zagrebačkom Županijskom sudu dodavši kako ne poznaje nikoga od suoptuženika. 

Podsjećamo na prethodnom suđenju Žugelj je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Na tom suđenju Ivan Boršić (40), Ivica Štrk (44), Ivan Tucman (32) , Dražen Elčić (40) priznali su sudjelovanje u pljačkaškim pohodima te im je sud to uzeo kao olakotnu okolnost. Boršić je tako dobio 10 godina zatvora, kao i Štrk, Tucman četiri, a Elčić šest godina. 

Vrhovni sud je pak ukinuo presude Žugelju, Anti Rosi koji je bio u bijegu te je u odsutnosti bio osuđen na šest godina, Fehku Imamoviću koji je zbog četiri druge pljačke bio osuđen na osam godina, Mariju Paliću koji je za ista djela dobio pet godina te Jurici Tumapaku osuđenom na četiri i pol godine. 

Fehko Imamović nije došao na zadnju raspravu jer je, navodno, vadio 'most' pa je sutkinja razdvojila postupak u odnosu na njega na točke 2, 3, 4, 5, 6 optužnice. Jurica Tumpak ponovio je kako nije sudjelovao u razbojstvu Erste banke u Hrgovićima u Zagrebu  25. rujna 2007. jer je imao otvorenu ranu na peti. 

- Ne znam zašto je Boršićev bolesni um baš mene spomenuo - rekao je Tumpak. 

Zatražio izuzeće sudskog vijeća

Prije nego je iznio dopunu obrane Žugelj je zatražio izuzeće preteročlanog sudskog vijeća. 

- Smatram da je cijelo vijeće pristrano u odnosu na vođenje postupka. Niti jedan dokaz obrane nije usvojen, niti je vijeće postupalo u skladu s uputama Vrhovnog suda - tvrdio je Žugelj. 

Sutkinja Jasna Smiljanić uskratila mu je pravo za zahtjevom za izuzeće obrazloživši to zloupotrebom prava iz Zakona o kaznenom postupku. Pod istim obrazloženjem odbacila je i Žugeljov zahtjev za izuzećem predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića i predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...