Obavijesti

News

Komentari 1

Dubrovački kapetan prvi je na svijetu jedrilicom preplovio Atlantski ocean i to zbog oklade

Dubrovački kapetan prvi je na svijetu jedrilicom preplovio Atlantski ocean i to zbog oklade
4

Njegov pothvat mnogi su u to vrijeme smatrali suludim, a o njemu su pisale brojne britanske i američke novine. U Hrvatskoj je odjek ovog jedinstvenog postignuća dubrovačkog kapetana gotovo posve izostao

VIDEO

Nikola Primorac, dubrovački avanturist, kapetan i istraživač početkom lipnja 1870. godine sa svojom jedrilicom City of Ragusa je krenuo prepoloviti Atlantik.

Napravio je to zbog oklade, a isplovio je iz Liverpoola i za 92 dana došao do Bostona. Natrag mu je istim putem trebalo samo 38 dana.

Primorac je rođen u Dubrovniku, a porijeklom iz Konavala. Njegov otac Ivan, sin Đura Primorca i Stane rođene Ivaniš, preselio je iz Jasenica s konavoskih brda u Dubrovnik 1828. godine gdje je bio pekar. Ivan se u Dubrovniku oženio za Anu Nadramiju s kojom je imao sina Nikolu rođena 1840. godine. Nikola je stekao zvanje kapetana i odselio se u Liverpool.

O detaljima njegova poduhvata vrlo se malo zna, no svi se izvori slažu kako je početak ili povod putovanju bio u nekom zadimljenom londonskom pubu. Navodno je u pubu započeo razgovor kako nitko nije uspio preploviti Antlantik u maloj brodici; razgovor je postajao sve žučniji pa je Primorac u jednom trenutku odvažno izjavio kako on to može, na što je jedan od prisutnih ponudio okladu od 1000 funta onome tko u tome uspije. Naravno, Primorac je prihvatio okladu i tako je započela avantura. Partner mu je tada bio irski kapetan John Charles Buckley, a putovanje mu je kratio i pas Boswian.

Najprije je stigao do Bostona da bi se kasnije uputio do New Yorka gdje je dočekan s oduševljenjem. Nakon kraćeg zadržavanja u New Yorka vratio se natrag u Liverpool, a plovidba u suprotnom pravcu mu je zbog povoljnog vremena trajala samo 38 dana. Dok se vraćao u Englesku utopio mu se vjerni pas Noštromo, što je za Primorca bio nadasve tragičan događaj. No, kako bilo da bilo, svi su ondašnji mediji slavili Primorca, dok mu je kraljica Viktorija i osobno čestitala na postignutom uspjehu. 

Jedrilica City of Ragusa bila je dužine šest metara, širine niti dva, a visine od kobilice do ruba palube 0,82 metra. Njegov pothvat mnogi su u to vrijeme smatrali suludim, a o njemu su pisale brojne britanske i američke novine. U Hrvatskoj je odjek ovog jedinstvenog postignuća dubrovačkog kapetana gotovo posve izostao, tek je Vienac, u rujnu 1871., objavio kratku vijest pod naslovom Najhitrija ladja na svietu.  

Na kraju istaknimo da je Primorac želio ploviti pod zastavom svetog Vlaha, ali mu to nije dopušteno. Jedrilica City of Ragusa, nažalost, nije ostala sačuvana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina