Obavijesti

News

Komentari 52

Dubrovnik: Rukom iz plićaka izvadio rijetku ribu tešku 10 kg

Dubrovnik: Rukom iz plićaka izvadio rijetku ribu tešku 10 kg
4

Jedroglavka živi južno od ekvatora i u dubini. Zalutala je do Dubrovnika, a ulovio ju je Miljenko (60) iz Župe dubrovačke. Riba je imala 10 kg i bila je dugačka metar i pol

VIDEO

Nije to bio sportski ulov. Nisam koristio ni udicu ni bilo kakav drugi alat. Prijatelj i ja na rivi u Kuparima kraj Dubrovnika primijetili smo izmrcvarenu ribu, pa sam jednostavno omotao ruku krpom, uhvatio je za škrge i izvukao iz mora. Nikad nisam vidio ništa slično, pa sam odmah pozvao stručnjake iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo da detektiraju o kojoj je vrsti riječ. Na prvu su mi znali reći tek da je riječ o dubinskoj ribi zalutaloj u plićak, rekao je ribič Miljenko Ljubičić Cico (60) iz Župe Dubrovačke.

Znanstvenici su mu potvrdili da se jedroglavka na Jadranu pojavila tek četvrti put u posljednjih sto godina. Zadnji put ribari su je vidjeli30-ih kraj Paga, ali nisu je ulovili.

Tanka i plosnata jedroglavka koju je Cico izvadio imala je deset kilograma, bila je duga metar i pol, a po sebi nije imala ljuske. Fascinirali su ga njeni igličasti zubi izbačeni prema van, a zbunilo ga je crnilo koje je izbacivala.

- Isprva sam pomislio da se možda prejela liganja jer se inače hrani mekušcima i sitnom ribom, no pokazalo se da joj je crnilo ipak služilo za obranu - rekao je dubrovački ribič.

Na dubrovačkom Institutu za more rekli su da ne znaju kako je jedroglavka, koja živi u oceanima južno od ekvatora, tu zalutala.

Može narasti više od dva metra i vrlo teško se lovi

Svatko  tko uhvati jedroglavku može biti siguran da je to bila slučajnost jer se ta stanovnica toplih mora i oceana rijetko zavlači u ribarske mreže. Čak je ni drugi predatori ne mogu uloviti. Iz posebne žlijezde u more izbacuje crnilo kako bi ga zamutila i onda pobjegne. Jedroglavke mogu narasti i više od dva metra.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...