Obavijesti

News

Komentari 20

Đuru Dečaka je hapsio zloglasni KOS: Optuživali su ga da diže oružanu pobunu protiv SFRJ

Đuru Dečaka je hapsio zloglasni KOS: Optuživali su ga da diže oružanu pobunu protiv SFRJ

Uhitili su ga s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog  „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Proveo je četiri mjeseca u zagrebačkom vojnom zatvoru

VIDEO

Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života, izvijestili su u petak iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVDR RH).

"S velikom tugom i žalošću obavještavamo Vas da nas je iznenada nakon kratke bolesti u 71. godini napustio predsjednik UDVDR RH, naš dragi general pukovnik Đuro Dečak", istaknuli su u objavi na društvenim mrežama. 

Sisak: Velik broj ljudi na posljednjem ispra?aju ?ure Brodarca

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Završio je višu ekonomsku školu u Osijeku. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici, kao i HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru u sazivu od 2000. do 2003. godine. 

Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog  „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Proveo je četiri mjeseca u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine, ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. 

Nakon toga je postao časnik u Hrvatskoj vojsci, organizirao je dragovoljce za obranu, a kasnije i zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Potom je 1992. postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo. 

Preminuo general Đuro Dečak
Preminuo general Đuro Dečak

Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane kao i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački premijer Robert Fico nije više u životnoj opasnosti, oglasila se i obitelj atentatora
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački premijer Robert Fico nije više u životnoj opasnosti, oglasila se i obitelj atentatora

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192