Obavijesti

News

Komentari 1

Duspara predstavio OpenCity: Građani mogu pratiti gdje se troše sredstva proračuna

Duspara predstavio OpenCity: Građani mogu pratiti gdje se troše sredstva proračuna

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara u srijedu je na konferenciji za novinare predstavio projekt javno dostupnih podataka svih primatelja sredstava iz gradskog proračuna, OpenCity.

VIDEO

Duspara kaže kako je kroz platformu OpenCity Slavonski Brod ispunio najviše kriterije transparentnosti korištenja sredstava lokalne samouprave u Hrvatskoj.

- Prije nešto više od mjesec dana odradili smo vizualizaciju proračuna gdje su građani preko aplikacije OpenCity mogli vidjeti koliko se sredstava u proračunu osiguralo za što. Od 1. lipnja dodatno je aktivirana aplikacija pomoću koje svi građani u realnom vremenu mogu vidjeti plaćanje pojedinih računa kako Grada Slavonskog Broda, tako i svih ustanova i korisnika gradske riznice - rekao je Duspara.

Slavonskobrodski gradonačelnik za slijedeći korak proširenja dostupnosti informacija vezananih uz javne financije najavljuje uvođenje opcije koja će građanima omogućiti da sami kreiraju gradski proračun.

Duspara ističe da transparentnost i nije tako jeftina, jer godišnje korištenje aplikacije košta 36.000 kuna.

- Vlada je odredila da trošenje proračunskih sredstava treba biti transparentno. Većina jedinca lokalne samouprave uglavnom ima samo vizualizaciju proračuna. Radi se stihijski, donese se zakon, ali ne i na koji će se način provodit. Ministarstvo financija je trebalo odredit koja je to aplikacija i onda je to za sve isto - rekao je gradonačelnik Duspara..

Osim grafičke vizualizacije u novodostupnoj aplikaciji Brođani od sada mogu pratiti isplate iz proračuna po datumu isplate, primatelju (za pravne osobe), opisu transakcije, iznosu te pridruženoj ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji.

Pretraživanje primatelja uplata iz proračuna moguće je po OIB-u ili nazivu, opisu transakcije, iznosu, ekonomskoj i funkcijskoj klasifikaciji te vremenskom razdoblju.

Poveznicu za aplikaciju građani mogu pronaći na službenim web stranicama Slavonskog Broda ili direktno na https://www.opencity.hr/slavonski-brod/naslovna/ Projekt je realiziran u suradnji s tvrtkom COIN d.o.o. iz Pule.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.