Obavijesti

News

Komentari 66

Dužnik u francima dobio tužbu protiv banke: Prvi u Hrvatskoj

Dužnik u francima dobio tužbu protiv banke: Prvi u Hrvatskoj
5

Obitelj iz Zagorja je tužila Splitsku banku jer je zbog promjenjivih kamatnih stopa preplatila 5.924,52 CHF. Oni su prvi u Hrvatskoj kojima banka mora vratiti novac

VIDEO

Odlična vijest. Dobili smo prvostupanjsku presudu protiv Splitske banke zbog nezakonite kamate, objavila je Udruga Franak u ponedjeljak na Facebook stranici.

Tu je presudu dobila obitelj iz Zagorja. Oni su ujedno i prvi u Hrvatskoj kojima banka prema presudi Općinskog suda u Zaboku mora vratiti preplaćeni novac. Iako su u parničnim postupcima tužitelji već dobivali presude protiv banaka, po prvi put je sud naložio tuženoj banci, u ovom slučaju Societe generale – Splitskoj banci da im vrati nezakonito obračunatu kamatu.

Tužitelji iz Zagorja, koji zasad žele ostati anonimni, tužili su Splitsku banku zbog 5.924,52 CHF. Taj im je iznos banka naplatila uvećavši kamatnu stopu bez njihove privole. Obitelj je kredit  od 78.000 CHF u kunskoj protuvrijednosti podigla 29. kolovoza 2006. Prema ugovoru koji su potpisali s bankom kamata je iznosila 4,20 posto. No s vremenom je banka kamatu dizala, 12. ožujka 2007. na 5,20 posto, 10. veljače 2009. na 5,90 posto, 10. siječnja 2010. na 6,40 posto i 10. veljače 2011. na 5,99 posto. Promjenjivim kamatnim stopama mijenjao se dužni iznos mjesečnih rata čime je tužitelj u preplati 5.924,52 CHF. 

Moraju isplatiti i zatezne kamate 

Nakon što je 4. srpnja 2014. Visoki trgovački sud donio odluku prema kojoj su promjenjive kamatne stope nepoštene, odnosno ništetne, tužitelj iz Zagorja pokrenuo je parnični postupak i dobio je prvostupanjsku presudu. 

- Ona je nepravomoćna i za očekivati je kako će se banka na nju žaliti, no svakako je značajna – kažu pravni stručnjaci.

Osim gotovo šest tisuća CHF u kunskoj protuvrijednosti prema prodajnom tečaju, banka prema presudi tužitelju mora isplatiti i pripadajuće zakonske zatezne kamate. 

Ovom presudom prvi put je naloženo banci da isplati tužitelju iznos novca koji je neopravdano stekla zato što je nezakonito mijenjala kamatnu stopu i tome oštetila korisnika kredita – ponosni su odvjetnici koji se bore za oštećene okupljene u Udruzi Franak.

Bez zaključaka: Prvi sastanak u vezi kredita u 'švicarcima'

Prvi sastanak radne skupine sastavljene od predstavnika ministarstava socijalne politike i mladih, pravosuđa i financija, HNB-a te predstavnika banaka i dužnika u švicarskim francima završio je u Ministarstvu financija bez konkretnih zaključaka te najavom nastavka razgovora za idući ponedjeljak, javlja HRT

Koordinator Udruge Franak Denis Smajo izrazio je nakon sastanka zadovoljstvo što su uspjeli s bankama sjesti za isti stol, ocijenivši razgovore konstruktivnima, ali i nezadovoljstvo što se banke nisu odmaknule od svog predloženog socijalnog modela rješavanja problema. Zato je Udruga Franak zatražila hitan sastanak s guvernerom HNB-a kako bi se preispitali modeli konverzije kredita u švicarcima. 

'A da prestanemo plaćati kredite pa da vidimo...'

- Tražili smo od banaka da se pomaknu prema našem smjeru i da shvate da je naš problem zapravo i njihov problem. Imamo od sedam do osam koraka koje smo spremni poduzeti i koji će jednako stajati banke ako ne budu željele dobrom voljom doći do rješenja. Jedan je da prestanemo plaćati kredite pa da vidimo kako će sve ispasti - rekao je Smajo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...