Obavijesti

News

Komentari 271

'Dva hrvatska ministra idu na ustaško okupljanje u Bleiburgu'

'Dva hrvatska ministra idu na ustaško okupljanje u Bleiburgu'
1

Pristalice Hitleru vazalske NDH su pobjegli u Austriju, no tamo su ih britanske snage vratili komunističkoj Jugoslaviji, koja je pogubila svoje ratne protivnike, piše Der Standard

VIDEO

Austrijski list Der Standard objavio je članak pod naslovom "Dva hrvatska ministra dolaze na ustaško okupljanje na Bleiburgu". List tvrdi da premijer Andrej Plenković neće doći na problematični skup jer ostaje u Zagrebu na predizbornom skupu Europske pučke stranke za europske izbore, a neće se pojaviti niti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Ona će poslati svog izaslanika na skup kojeg nazivaju "okupljanjem fašista". 

Naveli su da će doći ministar uprave Lovro Kuščević i ministar branitelja Tomo Medved te da je skup pod pokroviteljstvom hrvatskog sabora. Podsjetili su i da je njegov predsjednik Gordan Jandroković već posjetio Bleiburg. 

HOS-ovci u Bleiburg bez 'za dom spremni': 'Nije to dernek'
HOS-ovci u Bleiburg bez 'za dom spremni': 'Nije to dernek'

- Tisuće Hrvata svake godine na Bleiburgu obilježavaju ubijanje tisuća ustaških vojnika na kraju Drugog svjetskog rata. Pristalice Hitleru vazalske NDH su pobjegli u Austriju, no tamo su ih britanske snage vratili komunističkoj Jugoslaviji, koja je pogubila svoje ratne protivnike - piše Der Standard i ističe da je biskupija Gurk-Klagenfurt povukla odobrenje za održavanje vjerske komemoracije jer se godinama koristio "za slavljenje ustaške države". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Austrijski list podsjeća i da su lokalne vlasti ignorirale stručno vještačenje profesora ustavnog prava Heinza Mayera, koje su od njega same naručile, a u kojemu on zaključuje da postoji ustavna obaveza da se skupa na Bleiburgu zabrani. 

Bojkot u Vijeću: SDP-ovci se odbili dići za žrtve Bleiburga
Bojkot u Vijeću: SDP-ovci se odbili dići za žrtve Bleiburga

Podsjetimo, komemoracija koja će se održati u subotu bit će jedna od najjače čuvanih. Osim 450 pripadnika austrijske policije, u pripremi je i policijski helikopter, specijalci Kobre, protueksplozivni tim te djelatnici za borbu protiv terorizma.

Od 1. ožujka je u Austriji na snazi zakon prema kojem se obilježja NDH izjednačavaju s obilježjima ISIL-a ili Al'Qaide, a kazna za onoga tko ističe takve simbole je od 4000 eura pa preko 10.000 eura. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a