Obavijesti

News

Komentari 23

Dva mjeseca agonije Agrokora: 'Taj dug je tempirana bomba!'

Dva mjeseca agonije Agrokora: 'Taj dug je tempirana bomba!'
4

Nakon što je početkom siječnja snizila rejting Agrokoru, agencija Moody's je u veljači izglede za taj rejting snizila na negativne. Neimenovani bankar je rekao da je Agrokorov dug poput tempirane bombe...

VIDEO

Nakon najdramatičnijeg dana u povijesti Agrokora, u kojem je država blokirala račune većine Agrokorovih tvrtki, Vlada donijela tzv. 'Lex Todorić', a banke su se usuglasile oko 'standstill sporazuma', čekaju se novi potezi ključnih aktera.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

02:54

Prema neslužbenim informacijama, 'standstill' sporazum, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveze Agrokora, trebao bi biti potpisan, kako kažu iz banaka, 'u najskorijem roku'.

Prema sporazumu, u upravu Agrokora trebali bi doći strani, neovisni menadžeri, koji će restrukturirati poslovanje kompanije. Kako su naglasili predstavnici banaka nakon sastanka u petak, posebno će se voditi računa o trenutnim zaposlenicima Agrokor grupe i svim dobavljačima, posebno malim i srednjim poduzetnicima.  

Iz takve poruke se može iščitati kako će se kadrovske promjene u kompaniji prvenstveno odnositi na članove uprave Agrokora i menadžere pojedinih kompanija u grupi, dok za 'obične' radnike u proizvodnji, trgovini i distribuciji ne bi trebalo biti dramatičnih promjena.

Predsjednik Uprave Sberbanke Mario Henjak u petak je  rekao kako će plaće zaposlenika biti odgovornost novog menadžmenta kompanije. Kako će Agrokor izaći iz blokade, Henjak je rekao da će na to pitanje odgovoriti u ponedjeljak.  Ivica Todorić se o svemu još nije oglasio. 

No, u ponedjeljak će početi novo poglavlje u povijesti kompanije, koja je posljednjih dva mjeseca temeljito uzdrmana.

Dužnički problemi Agrokora izašli su na vidjelo krajem siječnja i početkom veljače. 

Nakon što je početkom siječnja snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD zadržavši stabilne izglede, agencija Moody's je u veljači izglede za taj rejting snizio na negativne. 

Reuters je tada objavio komentar neimenovanog bankara koji je situaciju u Agrokoru opisao kao 'tempiranu bombu' zbog kredita u iznosu od 485 milijuna eura koji je Agrokor podigao 2014. godine zbog preuzimanja Mercatora. Agrokoru je velik teret bio i kreditni aranžman s ruskom Sberbankom.

Već sljedećeg dana ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov je na konferenciji za novinare, odjeven poput kakvog vojskovođe i nakićen ordenjem, izjavio da Rusija više ne planira kreditirati Agrokor. 

- Mi smo više puta davali kredit Agrokoru, jer smo htjeli stabilizirati kompaniju. Više nećemo davati kredite. Nadam se da će Agrokor vratiti sve svoje obveze i kredite. Ako Agrokor ne vrati kredite, morat će to rješavati sa Sberbankom. Rusija ne pretendira ni na jedan dio Agrokora. Agrokor mora vratiti novac, ne mogu reći da Agrokor surađuje, ne poznajem čak ni predsjednika Agrokora. On očito smatra da je suvišno da se upozna sa mnom, a sukladno tome bit će i posljedica - rekao je Azimov i izazvao lančanu reakciju.

Nakon ovih izjava obveznice Agrokora su u jednom trenutku pale na 71 posto nominalne vrijednosti, a snižen je i kreditni rejting kompanije.

Iz Vlade su tada počele stizati prve poruke kako 'prate situaciju'. No 5. ožujka, kako je otkrio N1, u Banskim dvorima je bio dramatičan noćni sastanak na kojem su bili premijer Andrej Plenković, ministar financija i bivši Agrokorov menadžer Zdravko Marić, predsjednik Sabora Božo Petrov te vlasnik Agrokora Ivica Todorić i šef financija kompanije Ivica Crnjac.

Na napetom sastanku bilo je povišenih tonova, a Todorić nije bio sretan zaključkom da država svojim novcem ne može spašavati Agrokor. Vlada je, službeno, i dalje bila zakopčana do grla, dok je Plenković govorio kako situaciju 'ne treba dramatizirati' i da 'treba smiriti loptu'.  

- Vlada prati situaciju u Agrokoru zbog njegove važnosti za hrvatsko gospodarstvo. Upoznati smo sa snižavanjem kreditnog rejtinga Agrokora i u više smo navrata naglasili odgovornost vlasnika i uprave za sveukupno poslovanje kompanije. U tom kontekstu održan je i sastanak  predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora - priopćili su iz Vlade 15. ožujka.

Ali lopta se nije smirivala. Iz Agrokora su tada rekli kako s partnerima analiziraju sve moguće opcije, ali postalo je jasno da je opcija sve manje. Tvrdili su i da na dan 17. ožujka nemaju nikakvih poreznih dugova prema državi, a 14 dana kasnije država je blokirala većinu tvrtki...

Situacija u Agrokoru izazvala je i potres na burzi, a predstavnici pet najvećih hrvatskih proizvođača Podravke, Francka, Kraša, Vindije i Dukata sastali su se 20. ožujka kako bi dogovorili daljnju strategiju. 

Iz Vlade su počele stizati poruke kako očekuju od vlasnika Agrokora da pronađe rješenje. Dok se počelo nagađati o mogućem preuzimanju Agrokora od strane ruskih kompanija, Ivica Todorić se sastao s jakom kineskom bankarskom delegacijom koju je predvodio jedan od najmoćnijih svjetskih bankara Jing Jianquing. 

Vlada je zatim izašla s prijedlogom Zakona kojima bi se pomoglo 'sistemski važnim tvrtkama' kada zapadnu u krizu. Iako je ministrica gospodarstva Martina Dalić tvrdila kako se zakon ne donosi zbog Agrokora, po prijedlogu je bilo jasno da je riječ o 'Lexu Agrokor'. 

Počela su nagađanja o preslagivanjima unutar Agrokora i odlasku Ivice Todorića s čela kompanije, a prije tri dana se situacija dodatno zakomplicirala. Agencija Moody's je opet snizila kreditni rejting kompanije, a prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev izrazio je sumnju u Agrokorova financijska izvješća, što je izazvalo niz reakcija u Hrvatskoj.

U međuvremenu su bankari sastavili prijedlog standstill sporazuma, koji do ovog trenutka još nije potpisan. Vlada je u petak predstavila i usvojila 'Lex Agrokor', koji sljedećeg tjedna ide na raspravu u Sabor. Ministar financija Zdravko Marić nije bio na sjednici, čime se formalno izuzeo od odlučivanja o 'Lexu Agrokor'.

zdravko_maric

 Bankari i dobavljači ponovno su se sastali u subotu oko podneva...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza