Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Dva puta joj presađena jetra: Mala Barbara (3) sad je dobro

Barbara Vincek (3) iz Zagreba većinu svog života provela je po bolnicama. Tamo je proslavila i svoj prvi rođendan. Prva je u Hrvatskoj kojoj su dva puta presadili jetru

Pixsell
Foto: Pixsell
25 komentara

Barbara Vincek (3) iz Zagreba, djevojčica o kojoj smo pisali prije dvije godine, prva je u Hrvatskoj kojoj su dva puta presadili jetru. I to u razmaku od pet dana. Malena je većinu svog života provela izvan roditeljskog doma. Prvih godinu dana bolnicama Rebru je bila njezin dom. Tamo je i proslavila prvi rođendan, na odjelu pedijatrijske gastroenterologije. Naime,s dva i pol mjeseca stigla je u tu zagrebačku bolnicu. Dijagnosticirana joj je atrezija žučnih vodova, a par mjeseci poslije i ciroza jetre.

- Jadnica se jako mučila. Išla je na dijalizu jer su joj bubrezi radili samo na deset posto. Bila je na aparatima za disanje, a mogla je jesti samo preko sonde. Stvorio se i hematom između jetre i bubrega, imala je kateter za urin, dva drena, kateter za dijalizu i neko vrijeme je dobivala inzulin radi šećera - prisjetila se mama Marina Vincek (27) teških dana za njihovu bebu.

Jedva je ostala živa

Dvadesetak dana nakon rođendana bila je na operaciji. Tako malenoj transplantirana je jetra. No već drugi dan organizam je odbacio.

- Bili smo očajni, no na sreću preko Eurotransplanta je u roku 24 sata stigla nova jetra od jedne gospođe iz Njemačke. Tada su liječnici odlučili ne odustati i napraviti ponovnu transplantaciju tzv. retrotransplataciju. To su iznimno rizične operacije. Jedva je ostala živa. To je bio prvi put da su u Hrvatskoj to radili, ali uspjeli su - priča nam mama malene Barbare.

Veliki ožiljak podsjeća roditelje svaki dan na dane kad se njihovo dijete doslovno bilo na rubu života i smrti. Kad je uz svu nadu i njihovu usrdnu molitvu sve izgledalo uzaludno. Jer šanse da dijete preživi su zaista bile minimalne. Pogotovo što se nakon operacija curici stvorio hematom između jetre i bubrega,koji se povećao kad su ga odstranili pa je liječnike tada zabrinjavalo da ne počne pritiskati jetru. Dobila je i infekciju mokraćnih puteva pa su roditelji još mjesecima nakon operacije morali čekati da dijete dovedu kući

Pixsell

Danas Barbara ima tri godine i uskoro bi mogla prohodati.

- Prije godinu i pol dijagnosticirana joj je epilepsija kao posljedica oživljavanja jer joj je mozak bio čak 7 minuta bez kisika. No već pola godine nismo imali jake napadaje pa je malena sada dobro - priča nam Marina dok drži za ručice Barbaru koja pokušava i bez njene pomoći napraviti korake

Uskoro bi trebala prohodati

- S jetrom je sad sve u najboljem redu. Sad je najvažnije da što više vježbamo s fizijatrom da prohoda. Vježbamo i mi s njom dosta. Otegotna je okolnost i to što je kao beba u bolnici imala i nesreću da joj dođe do napuknuća desnog zgloba. No čim prohoda možemo krenuti u vrtić u Suvag i da onda stručnjaci rade s njom na govoru - kaže Marina koja je puna optimizma i nade za kćerinu budućnost.

- Sad osjećam veliko olakšanje jer kad se samo sjetim kakva je situacija bila s njom od samog početka, kad je nade za njen život bilo malo, sad sam jako sretna. Vidim nadu za napredak, vjerujem da će to ipak ići. Pedijatar prof.dr. Jurica Vuković na čijem je odjelu ležala Barbara također je optimističan kao i fizijatri iz inozemstva kod kojih je bila kad su dolazili u Hrvatsku - ističe Marina koja je jako ponosna na svoju djevojčicu Barbaru kao i na njezinu stariju sestru Doroteu (5).

- Moja starija kći jako je vezana za mlađu seku. Pazi je i mazi. Puno mi pomažu i jako su posvećeni djevojčicama i roditelji mog supruga koji žive s nama - kaže Marina

Prva translatacija jetre u djece izvedena je u Hrvatskoj u rujnu 2001. godine. Prije četiri godine pisali smo o tati Muharemu Jaskiću iz Plaškog koji je svom 13- mjesečnom sinu Šabanu donirao jetru i tako ga spasio. 

Prije operacije mališanu je ostalo još samo mjesec dana života. Zbog bolesti je imao samo osam kila pa je tako postao najmanje dijete s jetrom transplantiranom u Hrvatskoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message