Obavijesti

News

Komentari 142

Dvije godine od potresa na Baniji: U kontejnerima umiru ljudi, a Paladina optimističan

Dvije godine od potresa na Baniji: U kontejnerima umiru ljudi, a Paladina optimističan
1

Više od 80 posto anketiranih u kontejnerskim naseljima trpi psihičke posljedice potresa. Najčešće osjećaju strah, muči ih nesanica

VIDEO

Dvije godine od razornog potresa na Baniji obnova teče izuzetno sporo, djeca odrastaju, a starci umiru u kontejnerima. Više od 80 posto anketiranih u kontejnerskim naseljima trpi psihičke posljedice potresa. Najčešće osjećaju strah, muči ih nesanica, priopćila je Koordinacija humanitaraca za Sisačko-moslavačku županiju. Nažalost, svi krizni oblici podrške potrebni su i danas kao i nakon potresa. Obroci nisu adekvatni, u nekim naseljima ljudi nemaju gdje ni kako oprati odjeću, kontejneri su hladni. Mnogi imaju probleme s kupnjom lijekova zbog niskih primanja, ali i s dostupnošću javnog prijevoza, pa time i zdravstva, socijalne skrbi, trgovine...

POGLEDAJTE VIDEO:

- Krajnji je čas da se preuzme puna politička odgovornost za zastoje u obnovi - poručuje 35 potpisnika priopćenja pozivajući nadležne da djelima, a ne riječima, pokažu ljudima s potresom razrušenog područja da nisu zaboravljeni.
Dok se u javnosti danima nagađa kako bi zbog nestvarno spore obnove Banije u roku od mjesec dana bez funkcije mogao ostati ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina, on tvrdi da je izjava premijera potpuno pogrešno protumačena i da se ne odnosi na njega nego na konstrukcijsku obnovu kuća i višestambenih zgrada, gradnju zamjenskih kuća, koja ne ide dovoljno kvalitetnom dinamikom. Prokomentirao je i svoju izjavu da ne mora biti ministar ako premijer nije zadovoljan.
- To je ista izjava koju sam davao i ranije, ali nije izazvala takve reakcije. To je potpuno uobičajena izjava koju daju ministri svaki put kad ih pitate. Možda sam ju ja rekao u nekom drugačijem tonu - rekao je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Gradonačelnica Petrinje poslala otvoreno pismo: Molim sve sugrađane da sami obnove kuće
Gradonačelnica Petrinje poslala otvoreno pismo: Molim sve sugrađane da sami obnove kuće

A je li razgovarao s premijerom Plenkovićem o odlasku iz Vlade?

- Redovito s premijerom i svim dionicima uključenim u proces obnove razgovaram o svim aspektima obnove i svim prijedlozima za unapređenje procesa, u kadrovskom smislu i smislu regulative, a sve u svrhu toga kako bi se dinamika ubrzala - odgovorio je.
Naveo je kako o tome razgovaraju na internim sastancima, koji su vrlo česti, i upravo to smatra pravim mjestom za raspravu, a ne medijski prostor. Paladina je naveo kako trenutno počinju 20-ak gradilišta mjesečno, što, priznaje, nije ni približno dovoljno. Naveo je kako će moći biti zadovoljan kad mjesečno budu počeli raditi na 100 gradilišta.
- Nema opuštanja, svaki dan moramo raditi jer trenutno imamo 220 gradilišta u fazi gradnje, 120 u fazi početka gradnje, ali možemo biti optimistični - zaključio je ministar.

I osobne iskaznice su u mraku
I osobne iskaznice su u mraku

HDZ-ova gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes, razočarana obnovom, poručila je sugrađanima da ne čekaju državu nego da krenu u samoobnovu, pri čemu, navodi, treba koristiti mogućnost opcije s predujmom.

- Tako se zaobilazi dugotrajniji postupak, koji mora provesti država, što je jedan od razloga sporosti obnove objekata za koje odavno postoje formalne odluke. Samoobnova od strane mlađih i agilnijih sugrađana omogućila bi da oni stariji i kojima je teže samostalno, prije dođu na red preko organizirane obnove - navela je.

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja najavio je otvaranje razgovora s oporbom o pokretanju inicijative za opozivom ministra Paladine. No glavnoga krivca za nestvarno sporu obnovu vidi u premijeru Andreju Plenkoviću.

POGLEDAJTE VIDEO: LETEĆI MEDVJEDIĆI U SISKU ZA DJECU U BOLNICI

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a