Obavijesti

News

Komentari 25

Dvije obitelji iz Petrinje dobit će novi dom: Franjevci skupili 1,35 milijuna kuna i započeli gradnju

Dvije obitelji iz Petrinje dobit će novi dom: Franjevci skupili 1,35 milijuna kuna i započeli gradnju
8

Nije dugoročno rješenje živjeti u kontejneru. Voljela bih da svi koji smo pogođeni potresom u Petrinji dobijemo ovako nešto, rekla je Snježana Tadić, koja će za koji mjesec useliti u novu kuću zahvaljujući donacijama

VIDEO

Petrinjci Alojz Tadić i Marin Vučko sa svojim obiteljima, zahvaljujući humanitarno-karitativnoj udrugi franjevačke provincije Bosne Srebrene "Kruh svetog Ante" i njihovim dobročiniteljima, dobit će priliku krenuti iznova u novim domovima, nakon što im je stare uništio razorni potres 29. prosinca prošle godine.

Ovaj ponedjeljak sisački biskup mons. Vlado Košić, provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić te voditelji "Kruha svetog Ante" fra Stipo Karajica (Zagreb) i fra Petar Karajica (Sarajevo) blagoslovili su temelje kuća za čiju je gradnju prikupljeno 1,35 milijuna kuna.

Tadići već godinu dana žive u kontejneru, a za nekoliko mjeseci, nadaju se, preselit će u čvrsti krov nad glavom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U kontejneru to nije dugoročno rješenje. Ja bih voljela da svi mi iz Petrinje koji smo pogođeni ovim potresom dobijemo ovakvo nešto - rekla je Snježana Tadić.

- Hvala franjevcima na brojnim donacijama i svemu što su, uz Caritas Sisačke biskupije, učinili za stradale na ovom području. Suradnja s Bosnom Srebrenom traje od vremena nakon Domovinskog rata, kad su preuzeli župe Vojnić i Gvozd, a ovo je samo nastavak te suradnje i brige. Ona će ovim obiteljima omogućiti čvrst krov nad glavom - rekao je sisački biskup Vlado Košić.

Zima u kontejneru neće biti laka.

- Bit će teško, imamo i malu bebu. Grijemo se na klime, koji dan je dobro, a neki i nije, pa onda uključimo malo i radijatore koje imamo sa strane - kazala je Nikolina Vučak.

"Kruh svetog Ante" ranije je ove godine, zahvaljujući donacijama vjernika iz Australije, izgradio kuću za obitelj Đure Plavljanića iz Jošavice kod Petrinje i Ive Peraka u Glini.

- Zahvaljujemo Bogu, svećenicima koji su ostali uz narod na području zahvaćenom u potresu i koji uz pomoć volontera daju sve od sebe kako bi se ljudima izašlo u susret i ublažile njihove nevolje na terenu. Zahvaljujemo članovima, dobročiniteljima, prijateljima i volonterima "Kruha svetog Ante", kao i ljudima dobre volje i tvrtkama koji su se uključili i nude svoju pomoć - rekao je fra Stipo Karajica, voditelj zagrebačke podružnice ove humanitarne udruge.

Caritas Sisačke biskupije pomagao je ljudima od prvog dana teške prirodne katastrofe.

- Obnavljamo isto i postavljamo i neke montažne kuće, tridesetak. To je za starce i višečlane obitelji, odnosno s brojnom djecom. Obnavljamo i naše spomenike kulture koji su stradali, to je oko 30-tak crkvi. Uglavnom te hitne mjere sanacije su napravljene ili se još završavaju, a onda idemo u projektiranje - rekao je biskup Košić.

"Kruh svetog Ante" dosad je obnovio oko 500 kuća u Bosni i Hercegovini nakon rata, a trenutačno traje obnova desetak kuća u Konjicu.

- To je samo mali doprinos naše franjevačke ljubavi, blizine, zahvalnosti i solidarnosti s tim ljudima, a ujedno i tračak nade i radosti za njih, njihove obitelji pred nadolazeće blagdane i hladnije vrijeme te potaknuti i druge na solidarnost s tim osobama i obiteljima - dodao je fra Stipo Karajica.

Na Banovini je za nekonstrukcijsku obnovu, koja podrazumijeva popravak dimnjaka, pregradnih i zabatnih zidova te stubišta stiglo oko 7200 prijava, a obnovljeno je svega 780 kuća. U tijeku su radovi na 440 objekata, uklonjeno je njih 416, a oko 9400 prijava odnosi se na konstrukcijsku obnovu, kakva će biti i za ove dvije obitelji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a