Obavijesti

News

Komentari 187

'Dvije zamjene pacijentica u par dana? Ovo je jako loše...'

'Dvije zamjene pacijentica u par dana? Ovo je jako loše...'
1

Nakon što je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović podnio ostavku, o njoj odlučuje Upravno vijeće bolnice. Reakcije na šokantan slučaj, u kojem je jedna pacijentica umrla, se ne stišavaju

VIDEO

Velika greška se dogodila, morat će mi sve objasniti u izvješću. Ali ovo je jako loše, odgovorio nam je ministar zdravstva Vili Beroš kasno sinoć nakon što je saznao za drugi slučaj zamjene pacijentica u splitskoj bolnici.

Za razliku od onog prvog od prije desetak dana,kada je osoblje bolnice Križine zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj iz bolnice vratilo u Dom, dok su zdravu korisnicu Doma, bez zaraze koronavirusom ostavili na Križinama, ovaj slučaj imao je mnogo gore posljedice.

Jedna pacijentica je preminula, a njena obitelj gotovo mjesec dana nije znala da je mrtva nego su mislili da je u bolnici na liječenju. Nećak druge žene je, pak, cijelo vrijeme bio uvjeren da mu je teta umrla i održali su sprovod dok je ona cijelo vrijeme bila živa u bolnici! Zbog svega je ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović kasno sinoć podnio ostavku i naložio internu istragu.

Kako je došlo do zamjene? Dvije gospođe zaprimljene su u splitsku bolnicu 10. travnja. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odjela.  Međutim prilikom  zaprimanja su im identiteti zamijenjeni. Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje su dementne ili nisu uvijek pri sebi, ta se zamjena nije ispravila i nije se greška utvrdila sve do ovog ponedjeljka. Jedna je navodno bila Covid-19 pozitivna i ona je još živa. Nakon što je ozdravila, trebala je danas biti vraćena u njezin dom u Segetu. Kad su je doveli u dom, rekli su im da ona nije njihova korisnica. Tu se shvatilo da je došlo do zamjene. Onda se išlo u pretragu i ustanovili su da je korisnica Doma u Segetu nažalost  preminula 16. travnja i da je pokopana u Grudama pod imenom žive žene. Kako se to dogodilo? Ona u obitelji ima samo svog nećaka koji je brinuo o njoj, ali nije bio u mogućnosti provjeriti identitet. Imala je tešku dijagnozu.

Ravnatelj odstupio: Zamijenili su pacijentice, jedna je umrla
Ravnatelj odstupio: Zamijenili su pacijentice, jedna je umrla

Meštrović je prvo napisao ostavku i obavijestio ministra o svemu što se dogodilo i nakon toga je sjeo u auto i otišao kod obitelji u Seget koja je očekivala da će im majka i baka doći u dom. On je smatrao da je nenormalno da to čuju u medijima i htio je da čuju od njega. Otišao je i rekao im sve što se dogodilo. Isto tako je telefonom njegov zamjenik obavijestio nećaka u Zagrebu. 

Ministar zdravstva Vili Beros u Splitu

Cijeli slučaj potvrdili su nam i u Ministrarstvu zdravstva:

- Ravnatelj KBC Split je posjetio ožalošćenu obitelj, izrazio žaljenje i duboku sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelj. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru s članovima obitelji obiju pacijentica uputio izraze sućuti i suosjećanja te veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.

Zbog ovog propusta djelatnika KBC Split, ravnatelj prof dr sc Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove.

Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u utorak će započeti obavljanje nadzora u KBC Split - odgovorili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.