Obavijesti

News

Komentari 174

Ravnatelj odstupio: Zamijenili su pacijentice, jedna je umrla

Ravnatelj odstupio: Zamijenili su pacijentice, jedna je umrla
1

Stigle su 10. travnja u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odjela. Međutim, prilikom zaprimanja su im identiteti zamijenjeni

VIDEO

Julije Meštrović, ravnatelj splitske bolnice Križine, podnio je ostavku ministru Viliju Berošu u ponedjeljak predvečer. U toj bolnici su opet zamijenili dvije starije žene, jedna od njih je umrla i pokopali su je na krivom groblju, pod imenom još uvijek žive žene. Ovu informaciju potvrdili su nam i ravnatelj Meštrović i ministar Beroš.

Dvije gospođe zaprimljene su u splitsku bolnicu 10. travnja. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz doma u Dicmu, jedna u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odjela.  Međutim prilikom  zaprimanja su im identiteti zamijenjeni. Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje su dementne ili nisu uvijek prisebne, ta se zamjena nije ispravila i nije se greška utvrdila sve do danas. Jedna je navodno bila Covid-19 pozitivna i ona je još živa. Nakon što je ozdravila, trebala je danas biti vraćena u njezin dom u Segetu. Kad su je doveli u dom, rekli su im da nije njihova korisnica. Tu se shvatilo da je došlo do zamjene. Onda se išlo u pretragu i ustanovili su da je korisnica Doma u Segetu nažalost preminula 16. travnja i da je pokopana u Grudama pod imenom žive žene. Kako se to dogodilo? Ona u obitelji ima samo svog nećaka koji je brinuo o njoj, ali nije bio u mogućnosti provjeriti identitet. Imala je tešku dijagnozu.

Zaraženu ženu vratili u Dom, nezaražena je ostala u bolnici
Zaraženu ženu vratili u Dom, nezaražena je ostala u bolnici

Meštrović je prvo napisao ostavku i obavijestio ministra o svemu što se dogodilo i nakon toga je sjeo u auto i otišao kod obitelji u Seget koja je očekivala da će im majka i baka doći u dom. On je smatrao da je nenormalno da to čuju u mediiima i htio je da čuju od njega. Otišao je i rekao im sve što se dogodilo. Isto tako je telefonom njegov zamjenik obavijestio nećaka u Zagrebu. 

- Istina je. U bolnici sam još – kratko nam je večeras potvrdio Meštrović. 

Cijeli slučaj potvrdili su nam i u Ministrarstvu zdravstva:

- Ravnatelj KBC Split je posjetio ožalošćenu obitelj, izrazio žaljenje i duboku sućut, dok je zamjenik ravnatelja kontaktirao drugu obitelj. Potom je ministar zdravstva Vili Beroš u telefonskom razgovoru s članovima obitelji obiju pacijentica uputio izraze sućuti i suosjećanja te veliko žaljenje zbog ovog propusta i nemilog događaja koji je izazvao veliku bol.

Zbog ovog propusta djelatnika KBC Split, ravnatelj prof dr sc Julije Meštrović obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša da je pokrenuo unutrašnji nadzor, stavio je svoj mandat na raspolaganje, te je i pismeno zatražio razrješenje s dužnosti ravnatelja o čemu će se očitovati Upravno vijeće te ustanove.
Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva u utorak će započeti obavljanje nadzora u KBC Split - odgovorili su.

Već su imali slučaj zamjene pacijentica

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj zamjene identiteta u toj bolnici u posljednjih nekoliko tjedana. Osoblje bolnice Križine je i krajem travnja  zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj iz bolnice vratilo u Dom, dok su zdravu korisnicu Doma, bez zaraze koronavirusom ostavili na Križinama.

Ravnatelj Meštrović tada je rekao:

- To je točno, to se i dogodilo. Moramo znati da su moguće nesukladnosti u prijenosu informacija, pogotovo ako postoji komunikacija na više razina kao što se to ovdje događa i tako se dogodilo. Međutim, zahvaljujući našim standardnim operativnim postupcima koje imamo dogovorene zajedno s našim suradnjim ustanovama, a ovdje je to i Dom u Vukovarskoj, nije bilo nikakve štete. Žao mi je, ali sve se provelo i obavilo u najboljem redu - kazao je.

Cijeli slučaj je tada na konferenciji Nacionalnog stožera komentirao i ministar Vili Beroš.

Ravnatelj splitske bolnice sjeo u Hitnu i otišao po pacijenta
Ravnatelj splitske bolnice sjeo u Hitnu i otišao po pacijenta

- Ravnatelj KBC-a Split je priznao grešku i objavio ju na konferenciji stožera pa to više neću komentirati - rekao je Beroš.

No zbog ove druge zamjene s preminulom pacijenticom za ravnatelja više nije bilo dvojbi. Odlučio je odstupiti, a u ponedjeljak navečer je, kako doznajemo, sazvao osoblje bolnice i pokrenuo internu istragu da bi utvrdio kako je došlo do greške.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"