Obavijesti

News

Komentari 6

Dvojica osumnjičena da su 1991. ubili dva ruska novinara kod Kostajnice: Tijela nisu nađena

Dvojica osumnjičena da su 1991. ubili dva ruska novinara kod Kostajnice: Tijela nisu nađena
8

Policija sumnjiči dvojicu muškaraca koji su tada imali 21 i 33 godine da su ubili i zataškali smrt dvojice ruskih novinara. Pucali su na njihovo vozilo, a kada su vidjeli da su živi, 21-godišnjak ih je ubio. Tijela nikad nisu nađena

VIDEO

Policajci sisačko-moslavačke policijske uprave dovršili su kriminalističko istraživanje oko kaznenog djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva koje je počinjeno 1. rujna 1991. godine u mjestu Panjani kod Hrvatske Kostajnice. 

Kako je priopćila policija, ubijena su dva ruska novinara, Gennadi Dejmanović Kurinnoj i Viktor Vladimirović Nogin

Istraga je pokazala da je grupa pripadnika specijalne jedinice policije, tzv. SAO Krajine, zaposjela položaj postrojbe Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio 100-ak metara od ceste Hrvatska Kostajnica-Petrinja. Među njima su bila i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kada je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo vozilo s diplomatskim registarskim oznakama, pucali su na njih. Auto se zaustavio. U njemu su bili tada 41-godišnjak i 43-godišnjak, ruski novinari u civilnoj odjeći koji su tog dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnog sukoba. 

Kada se auto zaustavio, pripadnici navedene jedinice prišli su im i vidjeli da su ranjeni, ali i dalje živi. Osumnjičeni 26-godišnjak došao je do njih i uzeo im osobne isprave, putovnicu i novinarske iskaznice. Pucao je u njih iz pištolja i ubio ih. 

Ubojstvu je, navodi policija, svjedočila većina pripadnika grupe, kao i 33-godišnjak koji je bio pomoćnik zapovjednika. On nije poduzeo ništa, već je zajedno s drugima pomogao prikriti i zataškati sve okolnosti ubojstva. Između ostalog, uzeli su im novinarsku opremu, uništili auto i zapalili, a kasnije ga, zajedno s tijelima novinara, odvezli do rijeke Sunje u mjestu Donji Kukuruzari. 

Olupina je pronađena 1992. godine, no tijela ubijenih novinara nisu i vode se kao nestali. 

'Već 26 godina tražim istinu o ubojstvu Rusa kod Kostajnice'
'Već 26 godina tražim istinu o ubojstvu Rusa kod Kostajnice'

Osumnjičeni su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske, a policija je podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. 

Nije odustao od istrage 

O ubijenim ruskim novinarima razgovarali smo prije nekoliko godina s Vladimirom Mukusevim, ruskim predavačem i novinarom koji se više od 20 godina borio za istinu o svojim kolegama. Mukusev je o tome slučaju napisao i knjigu “Crna mapa - priča jedne novinarske istrage”. 

- Moji kolege imali su istraživački materijal, a pripadnici zloglasne srpske paravojske Kalina Komogovina, koji su odgovarali tadašnjem predsjedniku SAO Krajine Mili Martiću, pod svaku cijenu željeli su taj materijal dobiti. I pod cijenu smrt - ispričao nam je 2017. godine. 

rus

- Nakon dva dana žene ubijenih novinara digle su paniku jer im se muževi nisu javili. Pokrenuo se postupak i, kad su ruski istraživači tada došli u Hrvatsku, automobil je pronađen i kosti, ali kad su napravili analizu, to su bile kosti dva muškarca i jedne žene. Zaključak istražitelja je bio: ‘Rat je!’. I postupak je zatvoren - rekao nam je tada i dodao da, bez obzira na sve, od istrage nije odustao. 

Svake godine bi 1. rujna došao i zapalio svijeću na mjesto događaja. Apelirao je i na ruske vlasti da pokrenu istragu, a potvrdan odgovor dobio je tek 2016. godine. U ožujku 2017. Vladimir Putin odlikovao je dvojicu ubijenih novinara. 

rus

Iako je u Panjanima je 2011. godine podignut i spomenik njima, za koji je zaslužan Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a, rusko veleposlanstvo je tek 2017. položilo tamo vijenac. 

- Čak su i mene pozvali na razgovor o tom spomeniku. Upozorili su mu da to nije pametno, no nisam se uplašio te sam za svog prijatelja to i učinio - ispričao nam je tada Mukusev. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1