News

Komentari 209

Dvojica osumnjičenih da su poticali na terorizam u pritvoru, jedan od njih je Francišković?

Dvojica osumnjičenih da su poticali na terorizam u pritvoru, jedan od njih je Francišković?

Kaznena prijava dvojici osumnjičenih radi poticanja na terorizam tijekom prosvjeda u Zagrebu, objavila je policija. U pritvoru su ostali 51-godišnjak i 65-godišnjak. Ostale su pustili na slobodu

Policija je objavila priopćenje o uhićenima povezanih s prosvjedima protiv Covid mjera, a koje sumnjiče za poticanje na terorizam., Radi se o njih sedam, od kojih je dvoje ostalo u pritvoru, a ostali su pušteni na slobodu.

Priopćenje policije prenosimo u nastavku:

- Policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu proveli su kriminalističko istraživanje nad 7 osoba, zbog sumnje da su počinile kazneno djelo "Javno poticanje na terorizam". Tijekom jučerašnjeg dana provedene su pretrage doma i vozila navedenih osoba, priopćeno je  iz policije.

U odnosu na dvije uhićene osobe, 51-godišnjaka i 65-godišnjaka, utvrđena je osnovana sumnja da su počinili kaznena djela Javno poticanje na terorizam na način da su, s ciljem ozbiljnog narušavanja i uništavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, tijekom studenog 2021. godine na neprijavljenim javnim prosvjedima, održanim radi protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite, uvedenim u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti COVID-19, putem otvorenih i javno dostupnih Internet kanala, putem društvene mreže, komunikacijskih grupa na komunikacijskoj platformi, javno iznosili zamisli kojima izravno i neizravno potiču građane u zemlji i inozemstvu na napade na tjelesni integritet drugih osoba, članove Vlade Republike Hrvatske i zastupnike u Hrvatskom saboru, zauzimanje objekta nacionalne radioo-televizije i drugih javnih objekata i infrastrukture te na nasilne metode borbe protiv institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu demokratski izabrane političke vlasti u Republici Hrvatskoj.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 51-godišnjaka i 65-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava radi postojanja osnovane sumnje da su počinili ranije navedeno kazneno djelo te su predani pritvorskom nadzorniku. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja ostale osobe su puštene na slobodu, dok će se u nastavku istraživanja utvrđivati njihova eventualna povezanost s ovim kaznenim djelom, kao i eventualna povezanost drugih, za sada nepoznatih osoba - napisali su iz policije.

 

Najčitaniji članci