Obavijesti

News

Komentari 15

Džihadisti u Iraku zatočili 48 ljudi, oteti i turski veleposlanik

Džihadisti u Iraku zatočili 48 ljudi, oteti i turski veleposlanik
8

Dužnosnik iračke policije je potvrdio da je razgovarao s jednim otmičarem te doznao da su ispitali konzula, suradnike i tjelohranitelje te će ih ''prebaciti na drugo mjesto''

VIDEO

Džihadisti pokreta Islamske države Irak i Levant zatočili su 48 turskih državljana koje drže u zgradi turskog veleposlanstva u Mosulu, gradu koji su zauzeli u utorak. Među otetima  su i turski konzul i članovi specijalnih postrojbi te troje djece, izvijestio je turski dužnosnik koji je želio ostati anoniman. 

Turski premijer Tayyip Erdogan odmah je zbog otmice sazvao sastanak na kojemu sudjeluju zamjenik premijera Besi Atalay i šef tajne službe MIT Hakan Fidean. 

Dužnosnik iračke policije za AFP je potvrdio da je razgovarao s jednim od otmičara te doznao kako su ispitali konzula, suradnike i tjelohranitelje te će ih ''prebaciti na drugo mjesto''. 

Zatočili i 28 turskih vozača kamiona

Pripadnici Levanta od utorka drže zatočene i 28 turskih vozača kamiona. Ta radikalna skupina djeluje na području Sirije i Iraka s ciljem da osnuje islamski emirat.

Iz Mosula je, nakon što su ga zauzeli islamistički ekstremisti, izbjeglo oko pola milijuna civila. Međunarodna organizacija za migracije objavila je kako je u sukobima stradalo i mnogo civilnog stanovništva. Dio stanovnika Mosula, drugog po veličini iračkog grada, izbjeglo je u područje u kojemu su većinski Kurdi. Među izbjeglima ima i pripadnika iračkih vojnih postrojbi koji su protjerani iz grada u provinciji Nineveh. 

Irački premijer Nouri Maliki zbog svega je pozvao parlament da proglasi izvanredno stanje kako bi privremeno dobio veće ovlasti. 

Stanovnici Mosula tvrde kako sa zgrada vise džihadističke zastave, a militanti putem megafona objavljuju kako su došli ''osloboditi grad''. Dan nakon zauzimanja Mosula, 'pao' je i grad Tikrit, rodno mjesto svrgnutog iračkog vođe Sadama Huseina. Kako piše CNN, u gradu se vode žestoke borbe dok policija i iračka vojska pokušavaju vratiti kontrolu nad gradom. 

U Iraku vlada najgore nasilje od 2006. godine 

ISIS - Islamska država Iraka i Levanta je organizacija koja je djelovanje započela kao produžetak al-Kaide te kontrolira značajan teritorij u istočnoj Siriji te zapadnom i središnjem Iraku. Pokušavaju stvoriti enklavu koju će kontrolirati militanti. Napadi na Mosul počeli su prošloga tjedna, a u nasilju je stradalo više desetaka ljudi.

U Iraku trenutačno vlada najgore nasilje od sukoba 2006. i 2007. godine, kada su u zemlji bile snage SAD-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...