Obavijesti

News

Komentari 0

DZS: Inflacija je u travnju ubrzala na rekordnih 9,4 posto

DZS: Inflacija je u travnju ubrzala na rekordnih 9,4 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u travnju ove godine porasle su u odnosu na isti mjesec 2021. godine za 9,4 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS)

VIDEO

To je najviša stopa inflacije otkad DZS vodi podatke.

Inflacija je u travnju nastavila ubrzavati, s obzirom da je u ožujku iznosila 7,3 posto, u veljači 6,3 posto, u siječnju je na godišnjoj razini porasla za 5,7 posto, u prosincu 2021. za 5,5 posto, studenom za 4,8 posto, listopadu za 3,8 posto, a rujnu 3,3 posto, dok je prvi snažniji porast stope inflacije prošle godine zabilježen u travnju, za 2,1 posto.

Do danas objavljenih podataka, najviša stopa godišnje inflacije u Hrvatskoj bila je u srpnju 2008. godine, u visini od 8,4 posto.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su i na mjesečnoj razini, te su u travnju bile prosjeku više za 2,6 posto u odnosu na ožujak, dok su cijene u godišnjem prosjeku bile više za 4,7 posto, stoji u DZS-ovom izvješću.

EK procjene: Rast hrvatskog BDP-a 3,4 posto, inflacija 6,1%
EK procjene: Rast hrvatskog BDP-a 3,4 posto, inflacija 6,1%

Na godišnjoj razini porasle su gotovo sve kategorije, a najviše cijene prijevoza, za 16,4 posto. S 12,8 posto rasta slijede hrana i bezalkoholna pića, restorani i hoteli s 11,1 posto, potom kategorija pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, koja bilježi skok od 9,9 posto, pa kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, s rastom od 8,8 posto. Nadalje, cijene odjeće i obuće porasle su za 7,5 posto, rekreacije i kulture za 5,6 posto, u kategoriji raznih dobara i usluga za 5,4 posto, dok primjerice alkoholna pića i duhan bilježe rast od 1,2 posto.

Jedini pad cijena na godišnjoj razini bilježe komunikacije, za blagih 0,1 posto.

Na mjesečnoj razini, pokazala je statistika DZS-a, najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 7,6 posto, slijedi kategorija stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva s 5,3 posto, restorani i hoteli, s prosječnim porastom cijena za 3,8 posto. Nadalje, cijene hrane i bezalkoholnih pića porasle su za 2,5 posto, u kategoriji pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava za 1,9 posto, a prijevoza za 1,7 posto.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića, za 3,32 postotna boda, potom u prijevozu, za 2,41 postotni bod, te stanovanju, vodi, električnoj energiji, plinu i ostalim gorivima, za 1,48 postotnih bodova.

Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija, za 19,3 posto, što je doprinos porastu od 3,24 postotna boda, navode iz DZS-a.

Bild: Cijene u Njemačkoj rastu, a gramaža proizvoda se smanjuje. 'Kupci su dvostruko opljačkani'
Bild: Cijene u Njemačkoj rastu, a gramaža proizvoda se smanjuje. 'Kupci su dvostruko opljačkani'

Ukupno bez energije, potrošačke su cijene bile više za 7,5 posto, a 5,1 posto isključujući energiju i hranu, dok su cijene usluga porasle 3,8 posto na godišnjoj razini.

RBA: U drugom tromjesečju dvoznamenkaste stope rasta inflacije

Cijene usluga se tako sa dinamikom rasta pridružuju hrani i energiji, što zbog pojačane potražnje tako i zbog očekivane konvergencije prema europskom prosjeku, stoji u komentaru Raiffeisen banke Austria (RBA).

"Uz rast koji je i dalje potaknut cijenama energije i hrane, u trenutnom okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti glede trajanja i ishoda, sve snažniji pritisci dolaze i od ostalih komponenata indeksa potrošačkih cijena", istaknuli su RBA analitičari.

Očekuju da će inflacija, s obzirom na kretanja na svjetskim robnim tržištima, povećanje cijena električne energije i plina te još uvijek prisutne globalne poremećaje u opskrbi, svoj vrhunac dosegnuti u drugom tromjesečju, s dvoznamenkastim stopama rasta.

"Dio inflatornih pritisaka prenijet će se u iduću godinu, što potvrđuje da će se Hrvatska u srednjoročnom razdoblju suočiti s jačim, ali još uvijek upravljivim inflatornim pritiscima", ocjenjuju.

Smatraju da bi tek druga polovina 2023. trebala donijeti povratak godišnjih stopa inflacije oko dva posto i to mahom zbog učinka baznog razdoblja. "Stoga je i naša prognoza prosječene godišnje stope rasta od 7,5% u ovoj godini izložena uzlaznim rizicima", napominju.

EK očekuje vrhunac inflacije u drugom kvartalu, zatim postupni pad

Europska komisija objavila je u ponedjeljak procjenu da će inflacija u europodručju dosegnuti vrhunac u drugom kvartalu ove godine i popeti se na 6,9 posto, a onda bi trebala početi postupno padati i spustiti se na 2,7 posto sljedeće godine.

 “Očekujemo da inflacija dosegne vrhunac u sadašnjem, drugom kvartalu ove godine i nakon toga počela bi postupno padati”, rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Ministar Marić o rebalansu proračuna: Inflacija je u ovom trenutku najizazovnija varijabla
Ministar Marić o rebalansu proračuna: Inflacija je u ovom trenutku najizazovnija varijabla

 Inflacija u EU je počela rasti od veljače 2021. U zadnjem tromjesečju prošle godine bila je 4,6 posto, a u prvom tromjesečju ove godine popela se na 6,1 posto. U europodručju inflacija je u travnju bila 7,5 posto, što je najveća zabilježena stopa inflacije u povijesti europske monetarne unije.

 Inflacija u europodručju ove godine trebala bi iznositi 6,1 posto, a nakon toga pasti na 2,7 posto u 2023. godini. Komisija je u zimskim ekonomskim prognozama iz veljače ove godine procjenjivala rast inflacije po stopi od 3,5 posto u ovoj godini.

 Inflacija na razini EU27 trebala bi porasti s 2,9 posto prošle godine na 6,8 posto ove godine i pasti na 3,2 posto sljedeće godine.

Temeljna inflacija, koja se dobije kada se uklone nestabilne komponente poput cijena energije,  projicira se iznad 3 posto u 2022. i 2023. kako u eurozoni tako i u EU-u cjelini, što je iznad cilja Europske središnje banke od 2 posto u srednjoročnom razdoblju.

 U Hrvatskoj, koji bi od 1. siječnja sljedeće godine trebala postati 20. članica europodručja, Komisija predviđa inflaciju od 6, 1 posto ove godine i 2,8 posto sljedeće. Prošle je godine rasla po stopi od 2,7 posto.

 Pojedinačno po državama članicama, Komisija očekuje najvišu inflaciju u Litvi, 12,5 posto, zatim u Bugarskoj 11,9 posto, Poljskoj 11,7 posto, Češkoj 11,6 posto.

 Najniža inflacija očekuje se u Portugalu 4,4 posto, na Malti i u Finskoj, 4,5 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.