Obavijesti

News

Komentari 24

Ministar Marić o rebalansu proračuna: Inflacija je u ovom trenutku najizazovnija varijabla

Ministar Marić o rebalansu proračuna: Inflacija je u ovom trenutku najizazovnija varijabla

Predstavljajući prijedloga rebalansa ovogodišnjeg proračuna Marić je podsjetio da je Vlada već ranije revidirala podatke o BDP-u i inflaciji za ovu godinu, pri čemu je snizila originalnu projiciranu stopu rasta BDP-a sa 4,4 na 3 posto

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je da se rebalansom državnog proračuna predlože povećanje prihoda za 6,6 milijardi kuna, rashoda za 10,9 milijardi kuna, pa će proračunski deficit opće države po ESA metodologiji porasti za 1,4 milijarde kuna, na 13,4 milijarde ili 2,8 posto BDP-a, što je i dalje ispod mastriških kriterija.

Predstavljajući prijedloga rebalansa ovogodišnjeg proračuna Marić je podsjetio da je Vlada već ranije revidirala podatke o BDP-u i inflaciji za ovu godinu, pri čemu je snizila originalnu projiciranu stopu rasta BDP-a sa 4,4 na 3 posto, a stopu inflacije podignula s 2,6 na 7,8 posto.

POSLUŠAJTE IZJAVE MINISTRA MARIĆA:

- Vlada je već ranije revidirala podatke o BDP-u i inflaciji za ovu godinu, pri čemu je snizila originalnu projiciranu stopu rasta BDP-a sa 4,4 na 3 posto, a stopu inflacije podignula s 2,6 na 7,8 posto - podsjetio je predstavljajući prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna Marić.

- Inflacija je u ovim uvjetima najizazovnija varijabla, ali ne odustajem od gospodarskog rasta...  Moramo očuvati i održati gospodarsku aktivnost - istaknuo je ministar financija, koji je dodao da likvidnost proračuna ispunjavamo i u ovim okolnostima.

- Najveće povećanje rashoda odnosi se na sustav zdravstva, za otprilike četiri milijarde kuna. Od toga se 3,5 milijardi kuna odnosi na dugove i obveze bolnica i ljekarni prema dobavljačima - rekao je Marić.

- 3,5 milijarde samo za dobavljače, a koliko će trajati novac, vidjet ćemo - kazao je Marić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Marić je istaknuo i nabavu robnih zaliha, najvećim dijelom vezano uz situaciju s Ukrajinom, koja se povećava za 697 milijuna kuna. Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, u čijem su sustavu robne zalihe, proračun se pritom povećava za 1, 7 milijardi kuna u odnosu na tekući plan proračuna, koji uzima u obzir sve preraspodjele unutar proračuna koje su učinjene u prvih pet mjeseci.