Obavijesti

News

Komentari 129

'E, baš hoću' - pomozimo Nini Havaić (6) koja se bori s rakom

'E, baš hoću' - pomozimo Nini Havaić (6) koja se bori s rakom
5

Agonija je počela prije godinu dana kada je Nini prvi puta dijagnosticiran tumor na moždanom deblu, bolest od koje godišnje u Hrvatskoj obole jedno ili dva djeteta

VIDEO

"Padnemo", ali samo na pet minuta i onda izvlačimo jedno drugo iz malodušnosti jer nas naša Nina treba da preživi borbu s tumorom na moždanom deblu. Obećali smo našem malom anđelu dati pehar pun čokolade kad pobijedi bolest i obećanje ćemo ispuniti, opisali su Dijana (39) i Josip (43) Havaić, roditelji teško bolesne Nine (6), kako se osjećaju posljednjih godinu dana koliko se bore za njezin život.

Agonija je počela prije godinu dana kada je Nini prvi puta dijagnosticiran difuzni intrizični gliom ponsa, odnosno tumor na moždanom deblu, bolest od koje godišnje u Hrvatskoj obole jedno ili dva djeteta. 

- Vratila se iz vrtića i potužila da ju boli lijeva strana glave kod oka jer se udarila i da vidi duplo, a odgajateljice iz vrtića su nam rekle da okreće glavu u stranu dok gleda naprijed - kazala je majka Dijana.

Tumor se povukao pa vratio

Roditelji su ju odveli prvo koprivničkim liječnicima, a ubrzo i u Klaićevu bolnicu u Zagrebu te privatnom liječniku u Zaboku, gdje je magnetskom rezonancom dijagnosticiran tumor. Istog dana je hospitalizirana u Klaićevoj bolnici i primila je prvu kemoterapiju, a nakon sedam mjeseci mukotrpnog liječenja tijekom kojeg je dobila četiri ciklusa kemoterapija i 30 zračenja tumor se povukao.

- Već smo slavili pobjedu, no u prosincu prošle godine je uslijedio šok kada nam je liječnik rekao da se tumor vratio i da se širi. Ubrzo smo dobili još loših vijesti - liječnici su rekli da je operacija nemoguća jer je tumor  isprepleten sa živcima centra za rad srca, disanje i drugim vitalnim centrima te da ga ni jedan lijek ne uspijeva zaustaviti ili usporiti širenje – rekao je otac Josip.

Spas - liječenje u SAD-u ili Njemačkoj

Jedini spas za Ninu sada je odlazak na liječenje u SAD u bolnicu National institute of Health u gradu Bethesti u saveznoj državi Maryland ili u Fielder kliniku u Stuttgartu u Njemačkoj.  Zahvat u SAD-u platila bi američka Vlada jer je liječenje još uvijek u eksperimentalnoj fazi, no obitelj još uvijek čeka poziv  liječnika.

- Dostavili smo im liječničku dokumentaciju, koji sada moraju proučiti i reći ima li smisla da dolazimo. Liječenje ne bi platili, ali ostaje problem plaćanja troškova putovanja i boravka, koji neće biti mali jer će liječenje trajati bar godinu i pol, zbog čega ćemo morati desetak puta putovati u SAD. Odlazak u Njemačku je alternativa, no morali bi ga sami platiti, što znači da ćemo u oba slučaja trebati puno novca koji, na žalost, nemamo - naglasila je Dijana.

Stanje se Nini pogoršava

Nina, po riječima tate Josipa, liječenje podnosi smireno i ponaša se kao da je riječ o igri, no unazad dva tjedna joj se stanje ozbiljno pogoršalo. Igrala se svakodnevno s drugom djecom i bila je pričljiva, no sada više ne može govoriti i hodati i stanje joj se pogoršava:

Srca nam pucaju dok ju gledamo kako se muči i zato ćemo vrlo brzo krenuti ili u SAD ili za Njemačku da ju spasimo. Prijatelji su nam rekli da će učiniti sve da Nina živi, no bojimo se da nećemo imati dovoljno sredstava platiti sve troškove.

Ljudi velikog srca koji žele pomoći Nini mogu to učiniti uplatom novca na račun majke Dijane Havaić otvoren u Privrednoj banci: 2340009-3110486865. Mogu joj se i javiti na broj mobitela 0989372145, ili na e-mail dijana.havaic@gmail.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 129
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...