Obavijesti

News

Komentari 0

EBRD je snizio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva

EBRD je snizio prognozu rasta hrvatskog gospodarstva

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) snizila je u četvrtak prognozu rasta hrvatskoj gospodarstva u ovoj godini, upozorivši na moguće slabije rezultate u turizmu

VIDEO

Slabiji rezultati u turizmu se očekuju zbog slabije potražnje u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi pod utjecajem rata u Ukrajini.

Rat u Ukrajini izazvat će teške posljedice i u gospodarstvima izvan samog područja sukoba, procjenjuju u EBRD-u, a u regiji srednje Europe i Baltika izdvajaju ozbiljan rizik poremećaja u industrijskim lancima nabave iz Ukrajine.

Hrvatska je pak, uz Grčku i Bugarsku, svrstana u skupinu zemalja koje će rat u Ukrajini pogodili ponajprije kroz turizam.

Hrvatska i Grčka snažno se oslanjaju na turizam, koji bi mogao trpjeti zbog općenito smanjenog interesa turista iz zapadne Europe i Sjeverne Amerike, pod utjecajem viših troškova i percepcije pojačanog rizika prelijevanja sukoba, tumače u EBRD-u.

Bugarska bi pak mogla zabilježiti pad broja turista iz Rusije, napominju.

Hrvatska napredovala, ali su samo tri zemlje lošije po BDP-u
Hrvatska napredovala, ali su samo tri zemlje lošije po BDP-u

Blizu prosjeka

EBRD sada očekuje da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 3,2 posto, snizivši prognozu iz studenoga za jedan postotni bod.

U idućoj godini rast bi trebao blago ubrzati, na 4,0 posto, procjenjuju u banci.

Hrvatska bi tako ove i iduće godine bila blizu prosjeka skupine zemalja srednje Europe i baltičkih država kojoj je banka snizila prognozu rasta u ovoj godini za 1,4 postotnog boda, na 3,4 posto. U idućoj godini aktivnost u regiji trebala bi ubrzati na 4,2 posto.

Još je značajnije snižena ovogodišnja prognoza za cijelu regiju u kojoj EBRD posluje, sa 4,2 na 1,7 posto. U 2023. aktivnost bi trebala znatno ubrzati, na 5,0 posto.

'Rat u Ukrajini će utjecati na usporavanje BDP-a i inflaciju'
'Rat u Ukrajini će utjecati na usporavanje BDP-a i inflaciju'

Šok

Rat u Ukrajini izazvao je najveći šok u opskrbi u najmanju ruku od 70-ih godina prošlog stoljeća, konstatiraju u banci, dodavši da će viši troškovi hrane, nafte, plina i metala snažno utjecati na gospodarske aktivnost, posebno u zemljama s niskim prihodima.

Rusija i Ukrajina značajni su dobavljači sirovina poput pšenice, kukuruza, umjetnih gnojiva, titanija i nikla, ističu.

Postrožene sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu rezultirale bi višim cijenama i problemima u opskrbi, posebno plinom.

Kapaciteti za pojačani uvoz ukapljenog plina iz drugih zemalja trenutno su ograničeni pa će trebati vremena da se ruski plin zamijeni LNG-om, procjenjuju, naglasivši da LNG trenutno čini samo jedan posto potrošnje u EU.

Više cijene energije u kombinaciji s poskupljenjem hrane potiču inflaciju, pa središnje banke u srednjoj Europi i na Baltiku polako zaoštravaju monetarnu politiku.

Podaci Eurostata: Hrvatska više nije druga najsiromašnija u EU! Dvije zemlje pale ispod nas...
Podaci Eurostata: Hrvatska više nije druga najsiromašnija u EU! Dvije zemlje pale ispod nas...

Obrana i pomoć

"Inflatorni pritisci bili su iznimno snažni i prije (rata) i čini se gotovo izvjesnim da će situacija sada biti još gora, što će nesrazmjerno utjecat na mnoge zemlje s nižim dohotkom u kojima poslujemo", ističe glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorczik.

Europa svjedoči i najvećem broju raseljenih ljudi od Drugog svjetskog rata, konstatiraju u banci.

Kvalificirani radnici iz Ukrajine mogli biti na dulji rok poduprijeti gospodarski rast u zemljama sa starijom populacijom, ali kratkoročno će značiti pojačani pritisak na proračun zbog nužne zdravstvene i stambene skrbi i školovanja.

Napominju da će pozorno pratiti razvoj događaja i, s obzirom na visok stupanj neizvjesnosti, objaviti nove prognoze za nekoliko mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"