Obavijesti

News

Komentari 5

Hrvatska napredovala, ali su samo tri zemlje lošije po BDP-u

Hrvatska napredovala, ali su samo tri zemlje lošije po BDP-u

Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je prošle godine više nego dva i pol puta veći od prosjeka EU-a, izvijestio je Eurostat. Hrvatska je pak 30 posto ispod prosjeka

VIDEO

Luksemburg i Irska bili su i u 2021. godini na čelu ljestvice zemalja EU-a po BDP po stanovniku iskazanom standardom kupovne moći dok je Hrvatska prestigla Slovačku i svrstala se uz Latviju, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je prošle godine više nego dva i pol puta veći od prosjeka EU-a, izvijestio je Eurostat u preliminarnim procjenama koje ove godine objavljuje prv put.

Prvu procjenu za prethodnu godinu objavljuje krajem lipnja, a drugu sredinom prosinca.

U Eurostatu zacementiranu poziciju Luksemburga na čelu EU ljestvice objašnjavaju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi kneževine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku", podsjećaju u izvješću.

Njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju se na nacionalnim računima njihovih matičnih zemalja, dodaju.

Podaci Eurostata: Hrvatska više nije druga najsiromašnija u EU! Dvije zemlje pale ispod nas...
Podaci Eurostata: Hrvatska više nije druga najsiromašnija u EU! Dvije zemlje pale ispod nas...

Malta i Francuska najbliže prosjeku

Na drugom je mjestu ljestvice Irska čiji je BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, u 2021. bio više nego dva puta veći od prosjeka u EU.

Visoka razina BDP-a po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija s vrijednim intelektualnim vlasništvom, navodi se u izvješću Eurostata, objavljenom sredinom prošlog tjedna.

Ugovorna proizvodnja s tom imovinom doprinosi BDP-u dok se veliki dio prihoda ostvaren od te proizvodnje vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvo, dodaju statističari.

S velikim odmakom slijede Danska i Nizozemska, s približno za trećinu većim BDP-om po stanovniku od europskog prosjeka.

Blizu su Švedska, s gotovo četvrtinu većim BDP-om od prosjeka EU, te Belgija, Austrija i Njemačka, s BDP-om po stanovniku za oko petinu većim od prosjeka EU-a.

Finska ima 13 posto veći BDP od prosjeka Unije, a Francuska četiri posto, nadomak prosjeka u eurozoni koji je za pet posto veći od prosjeka u 27-članoj Uniji.

Malta je nešto ispod prosjeka u EU, a slijede Italija, Češka i Slovenija, s BDP-om za pet do 10 posto nižim od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj, Portugalu, Mađarskoj i Poljskoj BDP po stanovniku približno je za četvrtinu niži od prosjeka Unije.

'Rat u Ukrajini će utjecati na usporavanje BDP-a i inflaciju'
'Rat u Ukrajini će utjecati na usporavanje BDP-a i inflaciju'

Poboljšanje u Hrvatskoj

Hrvatska je u 2021. bilježila BDP po stanovniku, mjeren standardom kupovne moći, za 30 posto niži od prosjeka u EU. To znači da je smanjila zaostatak za prosjekom u odnosu na 2020. kada je BDP po stanovniku bio 36 posto niži od europskog prosjeka.

Najbliža je Hrvatskoj Latvija, s 29 posto nižim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije.

Bugarska je i dalje na začelju ljestvice s BDP-om po stanovniku 45 posto ispod prosjeka EU-a, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Osim Bugarske, lošije od Hrvatske stoje još samo Grčka, s BDP-om po stanovniku za 35 posto nižim od prosjeka Unije u 2021., i Slovačka, gdje je bio niži za 32 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina