Obavijesti

News

Komentari 1

Edward Snowden: 'Volio bih da mi Macron odobri politički azil'

Edward Snowden: 'Volio bih da mi Macron odobri politički azil'
1

Bivši zaposlenik CIA-e i NSA, te vjerojatno najpoznatiji zviždač u povijesti, od 2013. godine živi u Rusiji koja mu je ponudila azil nakon što je raskrinkao američke programe špijunaže diljem svijeta

Edward Snowden izjavio je kako bi volio da mu francuski predsjednik Emmanuel Macron odobri politički azil nakon što je jedna ministrica u njegovoj vladi izjavila da bi to željela učiniti, piše The Moscow Times

Francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet izjavila je da podržava ideju da se Snowdenu osigura azil, no odmah je objasnila da se radi o njenom osobnom stavu te kako se ne radi o službenoj ponudi. 

Snowden je pak danas u intervjuu za francuski Inter radio rekao da je zatražio azil od Francuske još 2013. godine, pod bivšim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Bijela kuća odbila pomilovati Snowdena: 'Prihvati posljedice'
Bijela kuća odbila pomilovati Snowdena: 'Prihvati posljedice'

- Naravno da bih volio da mi Macron odobri azil, rekao je. 

- Ali, ne radi se samo o Francuskoj, radi se o Europi, radi se o sustavu koji imamo. Zaštita zviždača nije neprijateljski čin. Dobrodošlica nekome poput mene nije napad na Sjedinjene Države. 

Snowden je u intervjuu prije nekoliko dana za njemački Die Welt rekao da je i dalje zainteresiran za azil u Njemačkoj, koji je i zatražio prije nekoliko godina. 

Snowden će inače uskoro objaviti svoje memoare pod imenom 'Permament Record', a slavni redatelj Oliver Stone o njemu je snimio i film Snowden. 

Pokretanje videa ...