Obavijesti

News

Komentari 69

Svih 11 eurozastupnika složno: Pustite Hrvatsku u Schengen!

Svih 11 eurozastupnika složno: Pustite Hrvatsku u Schengen!

Nakon Slovenaca, Europskoj komisiji pisalo je i 11 europarlamentaraca iz Hrvatske. U pismu navode da se ta institucija mora oduprijeti pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnika.

VIDEO

Nakon što su prošlog petka slovenski europarlamentarci pisali Europskoj komisiji i apelirali na odgodu sastanka zakazanog za sutra, a na kojem b Hrvatska trebala dobiti zeleno svjetlo za pristup Schengenu, zajedničkim pismom Komisiji obratili su se i naši europarlamentarci.

Odgovor na slovenske provokacije inicirao je Valter Flego (IDS), a ovo je prvi puta da su svi europarlamentarci iz Hrvatske nastupili ujedinjeno i svi su popisali navedenu inicijativu.

U pismu Komisiji navode da se ta institucija mora oduprijeti pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnica i zastupnika, te da mora ostati politički nepristrana i temeljem objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor. Podsjećaju da Komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. godine aktivno prati tehničku spremnost Hrvatske za pristupanje Schengenskom prostoru te da ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke 22. listopada 2019.

'O ulasku RH u Schengen ne smije odlučivati ova Komisija'
'O ulasku RH u Schengen ne smije odlučivati ova Komisija'

- Odgode zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH naštetile bi kredibilitetu EK, ali i povjerenju građana RH u njezinu političku nepristranost - navodi se u pismu. 

Naši zastupnici napominju da je Schengenski prostor jedna je od najvažnijih tekovina Europske unije, ali i da će sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar tog prostora osigurati bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. 

- Ulazak Hrvatske u Schengenski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini - poručuju hrvatski eurozastupnici u pismu upućenom Komisiji. 

Podsjećaju da je Hrvatska od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenskom prostoru, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. 

- Slovenija je naš susjed, a Slovenci su naši prijatelji. Razlog više zašto mi je inicijativa slovenskih zastupnika neprihvatljiva. Dio slovenskih zastupnika pokazao je neozbiljnost. Mi smo s druge strane pokazali zajedništvo u obrani interesa RH, ali i vjerodostojnosti institucija EU-a. Kočiti proces integracije Hrvatske bez i jednog argumenta je neozbiljno. Pokušavati vršiti politički pritisak na politički neovisno tijelo EU-a je opasno. Za nas granica s EU predstavlja „zid“. Taj „zid“ nam više nije potreban i za njegovo micanje zadovoljili smo sve tehničke kriterije - poručio je Flego, inicijator inicijative hrvatskih europarlamentarca.  

Priopćenje donosimo u cijelosti:

"Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana, te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u Schengenski prostor“, zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

„Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada“, istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

- Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.

- Schengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar Schengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengenski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje Schengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke" zaključuje se u priopćenju koje je poslao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'
DRAMA OKO IZBORA

Ovako svjetski mediji pišu o Milanoviću i odluci Ustavnog suda: 'Populist proruskog stava'

Svjetski mediji u ponedjeljak prenose odluku Ustavnog suda o zabrani kandidature Zorana Milanovića na predstojećim parlamentarnim izborima, a dio njih predsjednika predstavlja kao „populista” koji je „iznosio proruske stavove”, ali i kao jednog od najpopularnijih političara u zemlji