Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
53 komentara

EK Sloveniji i Mađarskoj: Žao nam je što blokirate Hrvatsku

Zastupnik Picula zadovoljan je reakcijom: Ovakav odgovor Komisije potvrđuje da prijetnje i blokade između zemalja članica, nisu i ne mogu biti način rješavanja bilateralnih pitanja...

EU commissioner for Trade arrives for EU Trade Council
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je podršku Europske komisije za ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i pitao što će učiniti da bi se odblokirao pristup Hrvatske OECD-u od strane Slovenije i Mađarske.

Povjerenica EK za trgovinu Cecilia Malmström mu je odgovorila da “je u pogledu proširenja OECD-a stajalište EU-a još od 2007. da bi sve države članice EU-a koje nisu članice OECD-a i podnesu zahtjev za članstvo trebalo smatrati prihvatljivima za pristupanje OECD-u te ih automatski uključiti u postupak pristupanja.

To je stajalište koje Komisija, kao predstavnica EU-a u OECD-u, i ostale države članice zagovaraju u raspravi o proširenju OECD-a te žalimo što su dvije države članice od njega odstupile.“

Zastupnik Picula iznimno je zadovoljan reakcijom: Ovakav odgovor Komisije još jednom potvrđuje da prijetnje i blokade između zemalja članica, nisu i ne mogu biti način rješavanja bilateralnih pitanja unutar Europske unije.

Istaknuo je da je Hrvatska poduzela sve mjere da ispuni formalne kriterije za članstvo, a u lipnju 2016. primljena je u Odbor za tržišno natjecanje OECD-a. Iako još službeno nije članica OECD-a, vrlo aktivno surađuju na polju gospodarstva i razvitka. 

Povjerenica Malmström dodala je da Hrvatska zadovoljava kriterije za početak pregovora o članstvu u OECD-u te da je s obzirom na složenost i zahtjeve pravne stečevine EU-a, spremna za pristupanje. 

“Dobiti ulaznicu za takvu organizaciju, koja okuplja države najrazvijenijih gospodarstava svijeta s ciljem podizanja životnog standarda, povećanja zaposlenosti i održanja financijske stabilnosti, iznimno je korisno za Hrvatsku!”

Podsjećamo, Slovenija lani u rujnu nije podržala ulazak Hrvatske u OECD nakon objave arbitražne odluke, a podršku je zatim uskratila i Mađarska, zbog čega je zastupnik Picula promptno reagirao prema Komisiji.

Koliko je članstvo u OECD-u važno govori činjenica da 35 njezinih članica danas sudjeluje u svjetskom BDP-u s oko 63%, čine tri četvrtine svjetske trgovine i 95% službene svjetske razvojne pomoći. Postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidatkinja mora ispuniti, no za odluku o upućivanju pozivnice zapravo je presudna volja zemalja članica OECD-a. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message