Ekipa iz Hrvatske lansirala je aplikaciju: Dijabetičari se mogu povezati i pomoći ako treba | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Ekipa iz Hrvatske lansirala je aplikaciju: Dijabetičari se mogu povezati i pomoći ako treba

Ekipa iz Hrvatske lansirala je aplikaciju: Dijabetičari se mogu povezati i pomoći ako treba
2

Hrvatska pamet još jednom je pokazala što zna i može, pa je tako, nakon dvije godine predanog rada nedavno lansirana aplikacija DiaHelp

VIDEO

Ona povezuje dijabetičare kako bi što hitnije mogli pomoći jedni drugima ako se nalaze u blizini, i primjerice, reagirati ako nekome pozli ili mu donijeti inzulin i nužnu medicinsku opremu. Ujedno, ovo je jedina takva aplikacija na svijetu. Njezin idejni začetnik je dijabetičar i IT stručnjak iz Zagreba Davor Skeledžija, koji je osmislio cijelu ideju te je realizirao sa suradnicima – svojom suprugom Andrijanom Buklijaš Skeledžija, programerom Ivom Polićem i dizajnerom Danielom Petrovićem.

Aplikacija DiaHelp je besplatna, a funkcionira tako da osoba s dijabetesom koja se osjeća loše, ili nema kod sebe neku od nužnih medicinskih potrepština, pošalje poziv u pomoć. On se isporučuje svim drugim korisnicima aplikacije u krugu od jednog kilometra, ako je riječ o iznimno hitnoj situaciji, odnosno, u krugu od 15 kilometara ako je manje hitan slučaj. Istodobno, aplikacija šalje i geolokaciju dijabetičara koji traži pomoć. Doslovce je riječ o aplikaciji koja može spasiti nečiji život, ako je, primjerice, dijabetičar van mjesta stanovanja iz nekog razloga ostao bez inzulina.

A koliko je korisna i jedinstvena, potvrdila nam je i Dora Badurina Šuran iz Pazina, čija kćerkica Ema (9) provodi ljeto s bakom i djedom na Krku. Ema ima dijabetes tipa 1 od svoje treće godine, i na ruci nosi Freestyle Libre senzor, koji automatski očitava svakih pet minuta razinu šećera. Na senzoru je transmiter, takozvani MiaoMiao, koji podatke o razini šećera šalje na Emin pametni sat, a on je pak povezan s mobitelima njezinih roditelja. Tako Emini mama i tata u svakom trenutku mogu vidjeti koliki je šećer i kakvo joj je stanje.

– Emi je tijekom kupanja u moru otpao MiaoMiao, i čim je baka javila što se dogodilo, suprug je pustio poziv u pomoć na DiaHelp aplikaciju. U roku od nekoliko minuta javila se gospođa iz Njivica na Krku rekavši da ima jedan transmiter viška, i za petnaest minuta ga je dostavila Emi u Malinsku – priča oduševljena Dora. A kako kaže Davor Skeledžija, DiaHelp koristi najmodernije softverske tehnologije, i pogodna je jednako za Iphone i Android mobitele.

- Novootkriveni dijabetičar, ili onaj koji se tek doselio u novi grad, uz pomoć aplikacije može locirati druge korisnike, upoznati ih i s njima razmjenjivati savjete, iskustva i informacije – kaže Davor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori
IZ MINUTE U MINUTU

Povijesni kvar mreže: Vratila se struja u većini Dalmacije. Požar na dalekovodu u Crnoj Gori

Dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke i trafostanice Brinje.

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka
DIJETE POGINULO U EKSPLOZIJI

Otkriven novi detalj tragedije kraj Obrovca: Otac se slikao s granatom koja je ubila dječaka

Tragedija se dogodila na vojnom poligonu poznatom kao 'Crvena zemlja' koji je označen velikim tablama upozorenja
Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu
DJEČAK UZEO PROTUOKLOPNI METAK

Pustili Čeha čiji je sin poginuo kod Obrovca na slobodu: Tvrdi da nije znao što su imali u autu

Otac poginulog dječaka, doznajemo, ispričao je policajcima da su tek nakon eksplozije vidjeli što imaju u automobilu. Našu zemlju dobro poznaju i uvijek se vraćaju sa suvenirima