News

Komentari 3

Ekipa iz Hrvatske lansirala je aplikaciju: Dijabetičari se mogu povezati i pomoći ako treba

Ekipa iz Hrvatske lansirala je aplikaciju: Dijabetičari se mogu povezati i pomoći ako treba

Hrvatska pamet još jednom je pokazala što zna i može, pa je tako, nakon dvije godine predanog rada nedavno lansirana aplikacija DiaHelp

Ona povezuje dijabetičare kako bi što hitnije mogli pomoći jedni drugima ako se nalaze u blizini, i primjerice, reagirati ako nekome pozli ili mu donijeti inzulin i nužnu medicinsku opremu. Ujedno, ovo je jedina takva aplikacija na svijetu. Njezin idejni začetnik je dijabetičar i IT stručnjak iz Zagreba Davor Skeledžija, koji je osmislio cijelu ideju te je realizirao sa suradnicima – svojom suprugom Andrijanom Buklijaš Skeledžija, programerom Ivom Polićem i dizajnerom Danielom Petrovićem.

Aplikacija DiaHelp je besplatna, a funkcionira tako da osoba s dijabetesom koja se osjeća loše, ili nema kod sebe neku od nužnih medicinskih potrepština, pošalje poziv u pomoć. On se isporučuje svim drugim korisnicima aplikacije u krugu od jednog kilometra, ako je riječ o iznimno hitnoj situaciji, odnosno, u krugu od 15 kilometara ako je manje hitan slučaj. Istodobno, aplikacija šalje i geolokaciju dijabetičara koji traži pomoć. Doslovce je riječ o aplikaciji koja može spasiti nečiji život, ako je, primjerice, dijabetičar van mjesta stanovanja iz nekog razloga ostao bez inzulina.

A koliko je korisna i jedinstvena, potvrdila nam je i Dora Badurina Šuran iz Pazina, čija kćerkica Ema (9) provodi ljeto s bakom i djedom na Krku. Ema ima dijabetes tipa 1 od svoje treće godine, i na ruci nosi Freestyle Libre senzor, koji automatski očitava svakih pet minuta razinu šećera. Na senzoru je transmiter, takozvani MiaoMiao, koji podatke o razini šećera šalje na Emin pametni sat, a on je pak povezan s mobitelima njezinih roditelja. Tako Emini mama i tata u svakom trenutku mogu vidjeti koliki je šećer i kakvo joj je stanje.

– Emi je tijekom kupanja u moru otpao MiaoMiao, i čim je baka javila što se dogodilo, suprug je pustio poziv u pomoć na DiaHelp aplikaciju. U roku od nekoliko minuta javila se gospođa iz Njivica na Krku rekavši da ima jedan transmiter viška, i za petnaest minuta ga je dostavila Emi u Malinsku – priča oduševljena Dora. A kako kaže Davor Skeledžija, DiaHelp koristi najmodernije softverske tehnologije, i pogodna je jednako za Iphone i Android mobitele.

- Novootkriveni dijabetičar, ili onaj koji se tek doselio u novi grad, uz pomoć aplikacije može locirati druge korisnike, upoznati ih i s njima razmjenjivati savjete, iskustva i informacije – kaže Davor.

Najčitaniji članci