Obavijesti

News

Komentari 5

Ekipu Reutersa pogodili su gumenim mecima na prosvjedu

Ekipu Reutersa pogodili su gumenim mecima na prosvjedu
1

Na novinarsko pitanje o incidentu glasnogovornik policijske uprave Minneapolisa, John Elder zatražio je kopiju video snimke i nije ga odmah želio komentirati

VIDEO

Dvojica članova tv ekipe Reutersa zadobila su u subotu navečer u Minneapolisu ozljede gumenim mecima koje je ispalila policija dok su snimali prosvjede protiv policijske brutalnosti. 

Incident se dogodio pošto su su pripadnici snaga sigurnosti, nedugo nakon početka policijskog sata upali među petstotinjak prosvjednika okupljenih na jugozapadu grada.

Snimke Julija-Cesara Chaveza prikazuju policajca koji cilja izravno u snimatelja dok njegovi kolege ispaljuju gumene metke i bacaju suzavac da bi rastjerali okupljene prosvjednike.

Policajci u Brooklynu gaze ljude
Policajci u Brooklynu gaze ljude

"Policajac kojega snimam okreće se i usmjerava svoju pušku s gumenim mecima izravno prema meni", kaže na snimci Chavez.

Nekoliko trenutaka kasnije Chaveza i Reutersova savjetnika za sigurnost Rodneya Sewarda pogađaju gumeni meci pri snimanju s obližnje policijske postaje.

Na snimkama, koje su napravljene u trenucima dok su se pokušali skloniti, čuje se nekoliko pucnjeva, a Seward viče: "Gumeni metak me pogodio u lice."

Na novinarsko pitanje o incidentu glasnogovornik policijske uprave Minneapolisa, John Elder zatražio je kopiju video snimke i nije ga odmah želio komentirati. 

Kasnije na snimci vidi se liječnik koji Sewardu, ranjenom ispod lijevog oka, pruža pomoć. Obojica Reutersovih zaposlenika zadobila su ozljede ruku, a Chavez je pogođen i u vrat.

Vojska na ulicama, ima mrtvih u prosvjedima, a Trump prijeti
Vojska na ulicama, ima mrtvih u prosvjedima, a Trump prijeti

Jasno se vidjelo da su obojica, i Seward i Chavez, novinari, jer je Chavez u rukama imao kameru te je oko vrata nosio press iskaznicu. Seward je nosio neprobojni prsluk na kojemu je bila pričvršćena press iskaznica.

Incident je posljednji u nizu napada na novinare koji prate prosvjede diljem Sjedinjenih Država nakon smrti Georgea Floyda u Minneapolisu.

Afroamerički novinar CNN-a uhićen je pred kamerama dok je u petak bio na zadatku u Minneapolisu.

Odbor novinara za slobodu tiska je, po pisanju New York Timesa, dobio desetak izvještaja o napadima ili prijetnjama upućenim novinarima tijekom nedavnih prosvjeda u Americi.

Joe Biden osudio nasilje u SAD-u

Demokratski kandidat u utrci za Bijelu kuću, Joe Biden u nedjelju je osudio nasilje koje je izbilo širom Sjedinjenih Država usred prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, no rekao je i da Amerikanci imaju pravo demonstrirati protiv policijske brutalnosti.

"Prosvjedi protiv takve brutalnosti su pravo i potreba ljudi. To je izrazito američka reakcija", rekao je Biden.

"No palež u gradovima i bespoštedno nasilje to nisu, kao ni nasilje koje dovodi u opasnost ljudske živote", kazao je.

Iran kritizirao SAD zbog smrti Floyda i rasizma

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif kritizirao je na Twitteru Sjedinjene Države zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom nasilnog privođenja naznačivši da SAD ima problem s rasizmom.

"Neki misle da crni životi ne vrijede", napisao je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran.

"Za nas koji smatramo da vrijede: već je dugo potrebno da cijeli svijet pokrene rat protiv rasizma. Došlo je vrijeme za svijet protiv rasizma", dodao je.

"Američka vlada troši resurse svojih građana, bilo da je riječ o avanturizmu u Aziji, Africi ili Latinskoj Americi", stoji u Zarifovu tvitu kojim je djelomice parafrazirao poruku svog američkog kolege Mikea Pompea iranskim  prosvjednicima 2018. 

Ranije je iransko ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem osudilo "tragično ubojstvo crnca i smrtonosnu rasnu diskriminaciju u SAD-u".

"Glas prosvjednika mora biti poslušan i represija Amerikanaca koji pate mora odmah prestati", stoji u tom priopćenju.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...