Obavijesti

News

Komentari 247

Vojska na ulicama, ima mrtvih u prosvjedima, a Trump prijeti

Vojska na ulicama, ima mrtvih u prosvjedima, a Trump prijeti
9

Floydov slučaj ponovno je raspirio gnjev američke javnosti zbog policijskih ubojstava crnih Amerikanaca i u naciji otvorio duboku ranu rasne nejednakosti

VIDEO

Prosvjednici su se u subotu diljem SAD-a sukobili s policijom zbog smrti nenaoružanog Afroamerikanca iz Minneapolisa koji se ugušio pod smrtonosnim zahvatom policajca, prenose agencije. 

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjedi u SAD-u 

Pokretanje videa...

01:28

Guverner Minnesote rekao je da se tragična smrt Georgea Floyda pretvorila u "razuzdano uništavanje". New York, Atlanta, Portland i drugi gradovi postali su poprišta nasilja, a nakratko je bila zatvorena Bijela kuća. Prosvjeduje se u 22 savezne države i u 31 gradu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bivši policajac u Minneapolisu optužen je za ubojstvo. Derek Chauvin u ponedjeljak je koljenom pritisnuo vrat 46-godišnjeg Floyda, pokazuje snimka. On i još trojica policajaca otpuštena su. Chauvin (44) trebao bi se na sudu pojaviti u ponedjeljak.

Protest against the death of African-American man George Floyd in Minneapolis

Floydov slučaj ponovno je raspirio gnjev američke javnosti zbog policijskih ubojstava Afroamerikanaca i u naciji otvorio duboku ranu rasne nejednakosti.

SAD: Prosvjedi se nastavljaju, novi marš ispred Bijele kuće...
SAD: Prosvjedi se nastavljaju, novi marš ispred Bijele kuće...

Podsjetio je na ubojstvo Erica Garnera, nenaoružana crnca u gradu New Yorku 2014. kojemu je policajac zabranjenim zahvatom stisnuo grlo te ga se moglo čuti kako vapi: "Ne mogu disati".

Njegove riječi postale su poruka pokreta Black Lives Matter osnovanog u jeku policijskih ubojstava Afroamerikanaca.

Minnesota je i dalje epicentar nemira. Policijski sat proglašen je Minneapolisu i Saint Paulu od petka u 20 sati do 6 sati ujutro te u subotu navečer.

Prosvjednici su se oglušili na zabranu kretanja. Izašli su na ulice gdje su podmetali požare, a na nekim snimkama vide se i kako pljačkaju trgovine. Na ulicama je bilo relativno malo policajaca. 

Mnoštvo se u petak navečer okupilo pred Bijelom kućom u Washingtonu, noseći Floydove fotografije i izvikujući slogan "Ne mogu disati".

A man walks past a mural depicting African-American man?George?Floyd killed while in police custody in Minneapolis, U.S., at Mauerpark in Berlin

Ured američkog predsjednika zbog toga je bio privremeno zatvoren nakon što je tajna služba blokirala sve ulaze i izlaze.

Policija je u petak navečer privela brojne prosvjednike na masovnim demonstracijama u njujorškoj četvrti Brooklyn, ukrcavajući prosvjednike s lisicama u gradske autobuse koji su bili poredani na Aveniji Atlantic. 

Video: Policija pucala gumenim mecima, prosvjednici uzvratili
Video: Policija pucala gumenim mecima, prosvjednici uzvratili

Prosvjednici su održali bdjenje i skup na Manhattanu zahtijevajući zakon kojim bi se zabranila policiji primjena opasnih zahvata.

Demonstracije zabilježene i u Los Angelesu, Bostonu, Detroitu, Denveru, Houstonu, Louisvilleu i u Atlanti gdje su prosvjednici razbijali zgrade i zapalili policijsko vozilo.

U.S.-NEW YORK-PROTEST

U nekim je dijelovima grada proglašeno izvanredno stanje radi zaštite ljudi i imovine. 

Pucnjava u gradovima 

U petak navečer netko je pucao na prosvjednike u Detroitu. Preminuo je mladić (19). Policija je objavila kako su na njega pucali iz sivog Dodgea, a mladić je preminuo u bolnici. Ne zna se je li mladić bio dio prosvjeda za preminulog Georgea Floyda. 

Šef policije Detroita, James Craig, rekao je da je osoba uhićena nakon što je pokušala pregaziti policajaca. 

- Neću dopustiti da ni najmanji kriminalci dođu ovdje, napadnu naše službenike i učine ovu zajednicu nesigurnom. Nećemo to tolerirati - izjavio je Craig. 

Još dvoje policajaca upucano je u prosvjedima u petak navečer u Oaklandu, Kalifornija. Jedan od njih preminuo je od ozljeda u bolnici. 

Vojska na ulicama 

General Jon A. Jensen rekao je da je raspoređivanje više od 700 pripadnika Nacionalne garde u petak "najveća operacija provođenja zakona u povijesti Minnesote", ali "to nije bilo dovoljno".

Protests in Minneapolis after the death of George Floyd

Dodao je da sada do subote navečer moraju mobilizirati još 2500 pripadnika Garde. 

Trump: Prosvjednike će dočekati "najopasniji psi" ako prijeđu ogradu Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao prosvjednicima da bi smrt crnog muškarca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac vrat prikliještio koljenom, mogla biti "dočekana s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje sam vidio" ako prijeđu ogradu Bijele kuće. 

U nizu objava na Twitteru, Trump je također pozvao svoje pristaše da se okupe ispred zgrade izvršene vlasti, rekavši, "VEČERAS JE, KOLIKO RAZUMIJEM, MAGA VEČER U BIJELOJ KUĆI???". MAGA je skraćenica Trumpova slogana: 'Make America Great Again', odnosno 'Učinimo Ameriku ponovno velikom'.

Protest against the death in Minneapolis of George Floyd outside White House in Washington

Trump je pohvalio pripadnike američke tajne službe koji čuvaju Bijelu kuću rekavši da su bili "vrlo hladnokrvni".

- Bio sam unutra, pratio svaki pokret, i nisam se mogao osjećati sigurnije. Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem. Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak - rekao je. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 247
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje