Obavijesti

News

Komentari 3

Ekolozi od malih nogu: 5 video uradaka za vaše najmlađe

Ekolozi od malih nogu: 5 video uradaka za vaše najmlađe
6

Možemo li se nadati kako ćemo uspjeti promjeniti svoje navike ako istu razinu truda ne ulažemo u odgoj i educiranje djece i mladih? Jer - na njima svijet ostaje

VIDEO

„U jednoj oazi u pustinji stari je Eliahu klečao na koljenima pokraj palma s datuljama. Njegov susjed Hakim, imućan trgovac, zaustavio se u oazi kako bi se njegove deve napojile i ugledao je Eliahua kako se znoji dok, kopa u pijesku.

- Kako si starče? Mir s tobom!

- I s tobom - odgovori Eliahu ne prekidajući posao.

- Što radiš ovdje, na ovoj vrućini i s lopatom u rukama?

- Sadim datulje.

- Datulje! Vrućina ti je udarila u glavu, dragi prijatelju. Dođi, ostavi se toga posla i idemo u šator popiti čašicu pića.

- Ne, moram dovršiti sadnju. Poslije, ako budeš htio, možemo piti...

- Reci mi, prijatelju, koliko ti je godina?

- Ne znam, šezdeset, sedamdeset, osamdeset... Ne znam... Zaboravio sam. Ali zar je to važno?

- Slušaj, prijatelju. Datulje rastu više od pedeset godina, a samo kad se pretvore u velike palme, moći će davati ploda. Ne želim ti zlo, i ti to znaš. Nadam se da ćeš preživjeti stotu, ali znaš da ćeš teško moći ubrati plodove onoga što sad sadiš. Ostavi to i pođi sa mnom.

- Slušaj, Hakime, ja sam jeo datulje koje je posadio drugi, drugi koji također nije sanjao o tome da će jesti baš te datulje. Ja sadim danas da drugi sutra mogu jesti datulje koje sadim... I iako to samo bilo u čast onoga neznanca, moj posao vrijedi truda.

- Dao si mi veliku lekciju, Eliahu. Dopusti mi da ti to čemu si me danas podučio platim vrećicom zlatnika.“ (Jorge Bucay, „Ispričat ću ti priču“ u izdanju izdavačke kuće Fraktura

Pouka koja se skriva u priči je jednostavna. Svojim djelovanjem sada i prenošenjem znanja koji su uistinu bitna za očuvanje svijeta oko nas, njegovih posebnosti, brojnih vrsta životinja, biljaka te očuvanje klime – možemo i moramo pomoći Planetu Zemlji. Bitno je shvatiti kako upravo danas prisutni ljudi pripremaju svijet za nekoga tko će tek doći, što na naše postupke stavlja posebnu težinu. 

Poučno i zabavno

Termin ekologija prvi put je uporabio njemački zoolog Ernst Haeckel koji je pod pojmom ekologije smatrao "odnos živih organizama u dva pravca: prema njihovom organskom i neorganskom okolišu". Sama riječ dolazi iz grčkog oikos koji znači: okućnica, dom, mjesto za život. Ako sve navedeno uzmemo u obzir, jednostavnim rječnikom možemo reći kako se termin odnosi na suživot organizama u jedinstvenom krajoliku, u tako gledano – njihovom zajedničkom domu.

Kako bi vam dali predodžbu ili poticaj da i sa svojim najmlađima otvorite temu očuvanja okoliša i naše uloge u tome procesu, izabrali smo 5 poučnih videa koji na jednostavan i poučan način dočaravaju neke od tema bitnih za razumijevanje koncepta očuvanja okoliša. Uživajte u gledanju!

Što mislite na ovoj temi? Ostavite svoj komentar na našem Facebook profilu!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)