Obavijesti

News

Komentari 15

Ekonomisti o prodaji Fortenove: Kad Rusi izađu iz vlasništva, to stvara povjerenje partnera u EU

Ekonomisti o prodaji Fortenove: Kad Rusi izađu iz vlasništva, to stvara povjerenje partnera u EU

Kompanija očito ima problema s refinanciranjem starih dugova zbog ruskih banaka koje su pod sankcijama pa se mora ići u prodaju, kažu ekonomisti

VIDEO

Fortenova grupa započela je proces prodaje udjela u kompaniji koja je 100-postotni vlasnik Fortenove - Fortenova Group MidCo B.V., tvrtke registrirane u Nizozemskoj. Očekuje se da bi se čitav proces mogao završiti do listopada ove godine, priopćili su jučer iz Fortenove i tako najavili da idu u prodaju.

Naime, najveći vlasnici dionica Fortenove su ruske banke, koje su pod sankcijama, a upravo one drže 49,9 posto dionica. Zbog toga kompanija ima problema s refinanciranjem dugova. Uz njih, dionice ima i tvrtka Open Pass u vlasništvu Pave Vujnovca i partnera s oko 28 posto udjela, a preostalih 22 posto u vlasništvu je manjih investitora. Kompanija je za savjetnika angažirala međunarodnu investicijsku banku Lazard, koja je 2019. bila i Vladin konzultant za otkup dionica Ine od mađarskog MOL-a. Taj otkup se nikad nije dogodio.

- Iako sama Fortenova grupa nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike. Prije svega, ono onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture. Dodatno, nakon neuspjelih pokušaja Sberbanke da proda svoje udjele u Grupi, istekle su pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Stoga trenutačno više nema ostvarivih mogućnosti za prodaju samo udjela SBK Art ili Sberbanke - naveli su.

Prodaje se Fortenova grupa
Prodaje se Fortenova grupa

Fortenova je, nadalje, naglasila kako je potencijalnim investitorima prezentirala financijske pokazatelje za 2022, iako nerevidirane, te navode ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura i neto dug od 1,1 milijardu eura.

Najavili su kako je namjera prije bilo kakvog drugog plaćanja iz prikupljenih sredstava isplatiti najprije oko 78 milijuna eura tzv. “graničnog duga”, odnosno potraživanja dobavljača koja su dogovorena u nagodbi vjerovnika Agrokora.

- Po završetku predloženog procesa, Fortenova grupa više u svojoj kapitalnoj strukturi ne bi trebala imati sankcionirane suvlasnike, naslijeđene iz procesa nagodbe vjerovnika Agrokora. Ovim bi bila riješena ključna prepreka u osiguravanju povoljne, dugoročne i održive nove kapitalne strukture te bi bio omogućen međunarodni investicijski potencijal kompanije - zaključuju iz kompanije.

'Mora se znati tko je kapetan broda'

- Ispituje se postoji li interes i čiji je - financijskih ili strateških ulagača, eventualno interes u branši, koji je teško očekivati jer postoje ograničenja na tržištu. Sadašnji dioničari se osjećaju zarobljenima u nedefiniranom statusu, a život ide dalje. Konkurencija, koja nije limitirana vlasničkim pitanjima i na tržištu pribavlja jeftiniji kapital, je u prednosti - smatra prof. Mladen Vedriš s Visokog učilišta Effectus.

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je puno nepoznanica.

- Dionice ne može prodavati uprava, nego dioničari, a većinski su pod sankcijama pa je zanimljivo vidjeti kako će uspjeti to riješiti jer je jednom propalo s Arapima. Očito imaju problema s refinanciranjem dugova - rekao je Novotny.

Sugovornici koji su dobro upućeni u poslovanje Fortenove kažu da kompanija neće ostati cjelovita, nego će se prodavati tvrtka po tvrtka. Uz to, kažu nam, sigurno već postoji dogovor dioničara o prodaji, samo je pitanje kakav je to točno dogovor.

- Ovo je važno za Fortenova grupu, jer da bi znao gdje ići, trebaš znati tko je kapetan broda. Mnoge kompanije u Grupi brinula je neizvjesnost oko upravljačke strukture. Promjena ruskog vlasništva znači i veće povjerenje prema poslovnim partnerima, posebice u EU - rekao je ekonomski analitičar Petar Vušković. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline