News

Komentari 236

Elektori i službeno potvrdili da je Joe Biden pobjednik izbora

Elektori i službeno potvrdili da je Joe Biden pobjednik izbora

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz

Glasovima elektora američkih saveznih država u ponedjeljak je potvrđena pobjeda izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena čime su okončani pokušaji republikanca Donalda Trumpa da ospori rezultate izbora 3. studenoga.

POGLEDAJTE VIDEO: Potvrđena je pobjeda Joe Bidena 

Za pobjedu potrebnih 270 elektorskih glasova Biden je dobio u poslijepodnevnim satima po istočnoameričkom vremenu. Demokratskog predsjednika preko praga od 270 glasova 'pogurali' su elektori iz Kalifornije.

Glasovi elektora inače ne privlače toliko pažnje, ali zbog trakavice i činjenice da Donald Trump nikako nije prihvatio rezultate izbora, glasovi elektora po svakoj državi budno su se pratili sve do danas.

U.S. President-elect Joe Biden announces defense secretary nominee Austin in Wilmington, Delaware

Vermont, mala američka savezna država na sjeveroistoku zemlje, bila je u ponedjeljak prva čiji su elektori glasali u formalnoj proceduri kojom izborni kolegij potvrđuje rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio bivši američki potpredsjednik Biden.

Za Bidena su, između ostalih, već glasali i elektori saveznih država Georgije (16), Nevade (6), Arizone (11), Pennsylvanije (20), Wisconsina (10) i New Yorka (29). Upravo u toj državi dva elektorska glasa dali su bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica i njegova supruga Hillary Clinton jer su među 29 elektora kojima raspolaže New York.

Dvoranom je odjeknuo aplauz kada je objavljeno da je svih 29 elektora glasalo za Bidena te senatoricu Kamalu Harris za potpredsjednicu, prenosi New York Times.  

Njujorški guverner Andrew M. Cuomo, demokrat, bio je također jedan od elektora i predsjedao je elektorskim kolegijem.

Hillary Clinton nakon glasanja je objavila na Twitteru svoje uvjerenje da "bi trebalo ukinuti elektorski kolegij te birati za predsjednika pobjednika po broju prikupljenih glasova birača". 

U država Pennsylvaniji koja je sa svojih 20 elektorskih glasova također potvrdila pobjedu Joea Bidena, čelnica demokratske stranke Nancy Patton Mills izjavila je: "Ovo je velik dan za demokraciju". 

Pictures of the Year: U.S. election

Trump je rekao krajem prošlog mjeseca da će napustiti Bijelu kuću ako elektorski kolegij glasa za Bidena, ali je od tada nastavio neviđenu kampanju kako bi preokrenuo svoj poraz. Dok su elektori objavljivali svoje odluke, Donald Trump je na Twitteru objavio da Bill Barr više nije glavni državni tužitelj, te da će tu dužnost preuzeti Jeff Rosen.

Najčitaniji članci