Obavijesti

News

Ena i Matej: Mi znamo zašto je važno ulagati u sebe

Ena i Matej: Mi znamo zašto je važno ulagati u sebe
4

Ekonomska klinika svojim je radom započela kada je 6 studenata Ekonomskog fakulteta u sklopu kolegija Menadžment promjena trebalo osmisliti društveno odgovoran projekt

VIDEO

Ideja je postala stvarnost, a Klinika već 8 godina pomaže lokalnoj zajednici financijskim znanjem koje su studenti stekli na fakultetu. Dio su nove generacije i Matej i Ena, studenti Poslovne ekonomije na EFZG-u.

Matej je u Ekonomskoj klinici voditelj projekta Learn to Invest, dvodnevne konferencije koja je osmišljena kao besplatna edukacija o različitim oblicima financijskih proizvoda i mogućnostima ulaganja. Uz to svake godine aktivno sudjeluje na velikim konferencijama poput LEAP Summita, gdje mladi imaju priliku čuti predavanja stručnjaka iz različitih područja.

Na konferenciji sudjeluje i Ena, ambasadorica projekta. U Klinici vodi društvene mreže te projektni tim, a volontirala je i na platformi TEDxZagreb.

Oboje u Klinici primjenjuju znanje iz područja financija te doprinose podizanju svijesti o važnosti financijskog opismenjavanja, no znaju kako se znanje uvijek treba nadograđivati. Uz odlaske na konferencije dodatno se educiraju i čitanjem knjiga. Za FinTok: GenZ za GenZ otkrivaju svoje omiljene financijske knjige, kako štede za budućnost i što planiraju u mirovini.

Ja DANAS

  • Moja omiljena knjiga o financijama:

Ena: The Intelligent Investor autora Benjamina Grahama. Dojmio me se jednostavan jezik i primjeri iz stvarnog svijeta kojima autor objašnjava svoje koncepte i strategije ulaganja. Moja preporuka svim studentima koji žele naučiti više o ulaganju.

Matej: Rich Dad, Poor Dad autora Roberta Kiyosakija. Napisana na pristupačan način. Potaknula me i angažirala da razmislim o vlastitim financijskim ciljevima. Pružila mi je korisne lekcije koje možda ne bih naučio na fakultetu, a bitne su za moju budućnost.

  • Moj izvor informacija o mirovinskom sustavu:

Ena: HRMOD, HANFA ili UMFO.

Matej: Najčešće HRMOD te UMFO.

  • Pravilo '50/30/20' nalaže kako najprije treba odvojiti pola prihoda za neophodne troškove, 30% za želje i slobodne vrijeme, a 20% odvojiti za štednju. Moje pravilo '50/30/20' glasi:

Ena: S obzirom na to da sam student u gradu u kojem sam i odrasla, nemam visoke neophodne troškove pa moje trenutačno pravilo glasi: 50% izdvojiti za štednju, 30% za neophodne troškove, a 20% za želje i slobodno vrijeme. Smatram kako mi takav plan donosi velik iznos ušteđevine za budućnost, kada mi se budu povećavali neophodni troškovi.

Matej: „Prvo plati budućem sebi“, to je poznato, točno i važno pravilo. Najprije treba izdvojiti 30% za štednju i financiranje, 50% za neophodne troškove te na kraju 20% za želje i slobodno vrijeme.

Ja NA PRVOM POSLU

  • Kada se zaposlim, ulazim u prvi i drugi stup obveznog mirovinskog osiguranja. Obvezni mirovinski fond u koji će se uplaćivati 5% mojih prihoda za mirovinu iz drugog stupa planiram izabrati ovako

Ena: Proučit ću povijest ulaganja i prinose mirovinskih fondova u Hrvatskoj te provjeriti njihove investicijske politike i strategije na njihovim web stranicama. Također, kako bih imala što osobniji pristup, posavjetovat ću se sa stručnjakom za mirovine.

Matej: Dobro ću se informirati o prednostima i nedostacima svih mirovinskih fondova i donijeti konačnu odluku za koju smatram kako je najpogodnija za mene u određenom trenutku. Informirat ću se na njihovim web stranicama i raspitati među ljudima s više iskustva.

BOOSTAJ I TI SVOJU BUDUĆNOST Više od 78% pripadnika generacije Z zainteresirano je za proširenje svog financijskog znanja. U usporedbi s milenijalcima, čak je pet puta vjerojatnije kako će financijske savjete tražiti upravo na – društvenim mrežama. Ipak, tek prilbižno 30% mladih provjerava jesu li financijske činjenice koje su saznali putem društvenih mreža uistinu točne. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO u partnerstvu s Ekonomskom klinikom i Financijskim klubom Ekonomskog fakulteta, Pravnom klinikom Pravnog fakulteta, Matematičkim odsjekom PMF-a i TV Studentom, predstavlja iznadprosječne studente koji u serijalu FinTok: GenZ za GenZ donose relevantne i provjerene informacije o tome kako funkcioniraju financijski i mirovinski sustavi, a kako voditi osobne financije, štedjeti i investirati da bismo sebi omogućiti bolji život u mirovini. Boostaj i ti svoju budućnost uz GenZ u mirovini. Platforma je dio sveobuhvatnog projekta financijskog opismenjavanja Think Fin: Financije za svakoga, koje od 2018. provodi Udruga mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava UMFO.

Ja NA ZADATKU:

  • Kako bih ostvario/ostvarila maksimalni državni poticaj za ulaganje u dobrovoljni mirovinski stup od 99,54 EUR godišnje, svaki mjesec trebam uplatiti 55,35 EUR mjesečno. Njih svaki mjesec uštedim ovako:

Ena: Dosta sam samouvjerena oko svog prvog posla zbog svoje radišnosti i snalažljivosti te vjerujem da ću imati dovoljno dobru plaću kojom ću bez problema moći odvajati traženi iznos na mjesečnoj bazi. Naravno, kako si ne bih ništa uskratila, napravit ću plan osobnih financija te pratiti svoje troškove i 50/30/20 plan koji će mi omogućiti daljnje „uživanje“ uz mjesečno odvajanje na dobrovoljni mirovinski stup. Praćenje vlastitih troškova omogućit će mi planiranje unaprijed i određivanje budžeta tijekom godine kako se ne bih našla u situaciji u kojoj ću se osjećati izgubljeno u silnim izdavanjima. Svakako planiram imati i dodatni izvor prihoda koji će mi osigurati ulaganje i štednju.

Matej: Odradim nekoliko dodatnih sati mjesečno kako bih zaradio navedeni iznos te kako ne bih morao smanjivati iznos predviđen za želje i slobodno vrijeme u korist ulaganja u dobrovoljni mirovinski stup.

Ja ZA 20 GODINA:

  • Znam da prinose na mirovinsku štednju treba promatrati dugoročno. S obzirom na to da ću štedjeti za mirovinu nekoliko desetljeća tijekom kojih su uobičajeni povoljni i nepovoljni gospodarski ciklusi, o prinosima se planiram informirati ovako:

Ena: Pratiti vijesti i mrežne stranice mirovinskih fondova u Hrvatskoj, proučiti povijest performansi fondova, usporediti kretanje u odnosu na šire tržište kapitala, proučiti investicijsku strategiju fondova, potražiti savjet od financijskog stručnjaka i slično.

Matej: Redovito pratiti vijesti na portalima specijaliziranima za ekonomiju te posebno one portale koji prate stanje u mirovinskom sustavu RH.

  • Poželim li promijeniti kategoriju mirovinskog fonda, učinit ću to ovako:

Ena: Potražit ću savjet stručnjaka, proučiti upute REGOS-a za promjenu kategorije fonda te se raspitati u poslovnici FINA-e na šalteru REGOSA-a za sve dodatne informacije koje moram znati pri promjeni kategorije fonda.

Matej: Podnijet ću zahtjev za promjenu kategorije fonda putem sustava e-građani ili u poslovnicama FINA-e.

  • Kategorije mirovinskih fondova objasnili bismo kolegi studentu ovako:

Ena i Matej: U Hrvatskoj postoje 3 kategorije - A, B i C. Biraš jednu od njih, ovisno o tvojoj toleranciji na rizik, vremenskom horizontu štednje i financijskim ciljevima. Svi su regulirani posebno svojim investicijskim strategijama i politikom ulaganja. „A“ možeš izabrati samo ako ti je ostalo više od 10 godina do mirovine. On je od tih triju najrizičniji, ali se u dugom roku očekuju najviši prinosi. Ulaže veći dio sredstava u dionice i druge rizičnije investicije kako bi ostvarili rast kapitala. „B“ je sredina i on ima rizik manji od „A“, a veći od „C“. Isto tako, prinos je manji od „A“, ali veći od „C“. Kombinira ulaganja u različite vrste imovine poput dionica, obveznica i nekretnina, kako bi se postigla ravnoteža između stabilnosti i potencijala rasta. „C“ je, naravno, najmanje rizičan. Više je usmjeren na očuvanje kapitala i stabilnost prinosa. Investira u manje rizična sredstva poput obveznica, depozita i likvidnih instrumenata.

Ja ZA 40 GODINA:

  • Prvo što ću si priuštiti kada ostvarim pravo na mirovinu iz prvog, drugog i trećeg stupa:

Ena: Voljela bih nastaviti ulagati i osiguravati dodatne prinose te si ostaviti nešto u nasljedstvu. Skupiti dovoljno iskustva i novaca za izgradnju kuće za odmor i proširenja poslovanja, na primjer nekretnine i slično. Svakako bih se počastila i odmorom.

Matej: Priuštit ću si određene financijske instrumente koji mi mjesečno mogu donositi prihvatljive pasivne prihode. Naravno, ispunit ću si želje interesantne u tom razdoblju.

  • Mirovinu provodim ovako:

Ena: Okružena voljenim osobama, radeći ono što volim i posvećena hobijima, ali i ulaganju. Vidim se negdje na moru u kući za odmor blizu živog grada, gdje ću uvijek moći nešto raditi. Voljela bih i proputovati mjestima kojima nisam stigla do tada.

Matej: Provodim dane posvećujući se svojim hobijima, druženju s bližnjima i uz određeni simbolični broj radnih sati u danu koji će mi odgovarati.

PITAM STRUČNJAKA

Odgovara: dr.sc Predrag Bejaković, Institut za javne financije

Ena: Kada je najisplativije i koliko često treba promijeniti kategoriju fonda?

Bejaković: Tu nema pravila. Prinosi se između fondova u pojedinim godinama jako razlikuju, ali u dužem razdoblju kategorija A uglavnom ostvaruje najveći prinos te nosi i najveći rizik, dok je obrnut slučaj s fondovima kategorije B te pogotovo kategorije C. Odluka o tome u najvećoj mjeri ovisi o osobnoj sklonosti većem povratu i razini straha od rizika. Osiguranici se jako razlikuju po svojim sklonostima ili strahu od rizika, pa je onda dosta njih ipak zadovoljnije manjim povratom uz niži rizik.  

Nadalje, prinosi se tržišta u kratkom roku u pravilu ne mogu  prognozirati pa jenemoguće preporučiti kada je najbolje preseliti se iz jedne kategorije u drugu. Dugoročno su investicije u vlasničke papire imale veći prinos od ulaganja u druge vrste imovine pa je najbolje što više vremena provesti u kategoriji koja ima najveći udio te klase imovine u svom sastavu, dakle u fondu kategorije A. Budući da varijabilnost prinosa spomenute klase u kratkom roku može imati veće oscilacije, ne bi bilo loše prebaciti se u fondove manje varijabilnosti prinosa u posljednjim godinama prije umirovljenja, naročito ako u dužem razdoblju prije odluke nije bilo korekcije na tržištu. Vezano uz fondove, iako nije uobičajeno tako predstavljati, dugoročno je najrizičnije biti u fondovima kategorije C jer u slučajevima uvećane inflacije realna vrijednost imovine drastično pada. Fondovi kategorije A najbolje služe kao zaštita od inflacije. Matej: Koja je najveća dobrobit ulaganja u treći mirovinski stup?

Bejaković: Postoji više benefita dobrovoljne mirovinska štednja a posebno su značajni državni poticaji od 15% na uplaćena sredstva u kalendarskoj godini. Osiguranik može biti u više fondova, ali navedena sredstva dobiva samo u jednom. Nadalje, svaki poslodavac može uplaćivati dobrovoljnu mirovinsku štednju svojim zaposlenicima i koristiti pravo na poreznu olakšicu do 796,34 eura godišnje po zaposleniku. Prinos dobrovoljnoga mirovinskog fonda, odnosno zarada koju mirovinsko društvo ostvaruje upravljajući sredstvima fonda, uvećava vrijednost imovine članova fonda. Na dobrovoljnu mirovinsku štednju niti u fazi štednje niti prilikom isplate ne plaća se porez. Nema ograničenja članstva, zdravstvenih ni dobnih – član može biti tko god to želi (članova ima koji su stariji i od 90 godina). Trajanje članstva nije vremenski ograničeno. Član samostalno bira visinu, trajanje i dinamiku uplata u fond. 

Uplate nisu obvezne, one ovise o trenutnim mogućnostima uplatitelja, a račun se ne gasi ako na njega nije uplaćivano. Prestankom uplaćivanja ili neredovitim uplatama članstvo u fondu se ne prekida, nego postojeća sredstva na računu i dalje ostvaruju prinose. Sva uplaćena sredstva osobno su vlasništvo člana, bez obzira na to tko je uplatitelj. Sredstva su u cijelosti nasljedna, a jedini uvjet za korištenje sredstava je navršenih 55* godina starosti. Zaključno, to je jednostavan i povoljan način štednje, koji posredno omogućava i poboljšanje financijske pismenosti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najbolji studenti Pravnog fakulteta: Ovako mi ulažemo u mirovinu
DONOSI UMFO

Najbolji studenti Pravnog fakulteta: Ovako mi ulažemo u mirovinu

Pravna klinika od 2010. godine pruža građanima besplatnu pravnu pomoć. U sklopu Klinike rade studenti volonteri, najbolji studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu, poput Marte i Luke.

Ivana i Sanjin: Vodimo Financijski klub sa 100 studenata
DONOSI UMFO

Ivana i Sanjin: Vodimo Financijski klub sa 100 studenata

Uz akademski i profesionalni angažman, i Sanjin i Ivana uspješno upravljaju i osobnim financijama. U serijalu FinTok: GenZ za GenZ otkrivaju što poduzimaju kako bi si osigurali financijski stabilan život u mirovini
Renata i Luka: O financijama podučavamo učenike srednjih škola
DONOSI UMFO

Renata i Luka: O financijama podučavamo učenike srednjih škola

Financijski klub, studentska udruga koja okuplja najbolje studente financijskog usmjerenja, već 18 godina pruža edukacije o financijama i potiče profesionalni razvoj mladih. Klub trenutačno okuplja 110 izvanrednih studenata s relevantnim znanjem iz područja financija, a među njima su i – Renata i Luka.