Obavijesti

News

Komentari 0

EP ponovno prozvao Poljsku zbog de facto zabrane pobačaja

EP ponovno prozvao Poljsku zbog de facto zabrane pobačaja

Većina eurozastupnika složila se da je de facto zabrana pobačaj udar na ravnopravnost spolova, kršenje ljudskih prava i da se zabranom pobačaji neće smanjiti

VIDEO

Gotovo godinu dana od de facto zabrane pobačaja u Poljskoj, zastupnici Europskog parlamenta prozvali su tu članicu Europske unije za udar na ljudska prava, a dio zastupnika kritizirao je Komisiju da svoje nedovoljno djelovanje u ovom slučaju pravda argumentom da je to u nadležnosti država članica.

Prošlo je gotovo godinu dana od presude poljskog Ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće u slučaju teških malformacija fetusa. Malformacije fetusa bile su razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj 2019. godine, a ovom presudom, pobačaj u Poljskoj dopušten je samo u slučaju silovanja ili incesta te ako je ugrožen život majke.

Većina eurozastupnika složila se da je de facto zabrana pobačaj udar na ravnopravnost spolova, kršenje ljudskih prava i da se zabranom pobačaji neće smanjiti, nego će se u češćoj mjeri odvijati u nesigurnim i opasnim uvjetima. Istaknuli su da je neometan pristup uslugama reproduktivnog zdravstva ključan za zaštitu ženskih prava i rodnu ravnopravnost.

"Negacija seksualnih i reproduktivnih prava na neki način je rodno uvjetovano nasilje i predstavlja kršenje ljudskih prava", rekla je španjolska zastupnica Zelenih Diana Riba i Giner.

Poljska povećala broj vojnika na granici s Bjelorusijom
Poljska povećala broj vojnika na granici s Bjelorusijom

Poljska zastupnica Elzbieta Katarzyna Lukacijewska (EPP) upozorila je da "nijedna zabrana neće spriječiti da se pobačaji odvijaju" i pozvala kolege da daju podršku Poljakinjama.

Hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić i član Odbora za ravnopravnost i ženska prava rekao je da je "naivno" vjerovao da će se ta odluka promijeniti i da se Poljskoj neće trebati objašnjavati "što su ljudska prava i na čemu se temelji EU".

Poljakinje koje su prošle godine izašle na ulice kako bi se borile za svoja seksualna i reproduktivna prava, sada su izložene prijetnjama smrću, nasilju i zlostavljanju, upozorio je Matić.

Matić je kritizirao Komisiju da se "hrabro skriva iza argumenata nacionalnih kompetencija i konstantno bježi od odgovornosti sankcioniranja Poljske i ostatka družine koji misle da je u redu uzimati europske novce i pritom pljuvati sve europske vrijednosti". "Njihova dobitna formula vrlo je primitivna, ali učinkovita. Prepotentnost poljske vlade i impotentnost europskih institucija", dodao je.

Karen Melchior (Renew) rekla je da poljska vlada "zadnjih pet godina napušta vrijednosti koje ujedinjuju Europu" i da su "na udaru" manjinska prava, ženska prava i vladavina prava.

Prozvala je vladajući PiS, koji se redovno spori s EU-om zbog jačanja utjecaja na pravosuđe, da "pokušava ušutkati aktiviste za ljudska prava".

Poljska planira graditi zid na granici s Bjelorusijom, koštat će oko 2 i pol milijarde kuna
Poljska planira graditi zid na granici s Bjelorusijom, koštat će oko 2 i pol milijarde kuna

Povjerenica Komisije za jednakost Helena Dalli ponovila je da pitanje pobačaja nije u nadležnosti EU-a već država članica, ali napomenula da pritom trebaju poštovati temeljna prava.

U raspravi je sudjelovao Anže Logar, predstavnik slovenskog predsjedništva Vijeća i ministar vanjskih poslova. Istaknuo je da je to pitanje u nacionalnoj nadležnosti i rekao da su "pobačaj i reproduktivna prava vrlo složena pitanja iz etičkih i pravnih razloga".

Socijaldemokratima, liberalima i pučanima suprotstavili su se konzervativni zastupnici, uključujući poljsku zastupnicu Jadwigu Wisiewsku (ECR) iz vladajuće poljske stranke Pravo i pravda.

"Pobačaj nikada neće biti nešto što je pozitivno. To nije ljudsko pravo, nije temeljno pravo, nije nešto za što se treba boriti", rekla je Wisiewska i prozvala Europski parlament za licemjerje jer redovito kritiziraju Poljsku, ali ne i Maltu, jedinu članicu EU-a u kojoj je pobačaj zabranjen u svim slučajevima.

Nezavisni eurozastupnik, Mađar Balazs Hidveghi prozvao je kolege s ljevice i rekao im da "nije svaka ljevičarska ideja automatski ljudsko pravo".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...