Obavijesti

News

Komentari 219

Epidemiolog Kolarić: Ako se vi cijepite i dobijete bolest, niste je dobili od cjepiva. Nije moguće

Epidemiolog Kolarić: Ako se vi cijepite i dobijete bolest, niste je dobili od cjepiva. Nije moguće

Kroz veljaču procijepit će se dobar dio starijih osoba i kroničnih bolesnika, a onda slijedi treća faza, što znači da bi svi ostali trebali doći na red

VIDEO

Član Vladinog znanstvenog savjeta epidemiolog prof. dr. sc. Branko Kolarić smatra da bi u budućnosti mogle postojati restrikcije za osobe koje se nisu cijepile. 

Gostujući u Dnevniku Nove TV istaknuo je da bi ovim tempom trebalo dvije godine da se procijepi pedeset posto populacije. Nada se ubrzanju cijepljenja u Hrvatskoj. 

Novi soj koronavirusa u Japanu: Donijeli ga avionom iz Amazone
Novi soj koronavirusa u Japanu: Donijeli ga avionom iz Amazone

- Sada je ograničavajući faktor broj doza koje imamo na raspolaganju. Nadamo se uskoro registraciji još nekih cjepiva i kada dobijemo više doza, onda ćemo moći ubrzati tempo cijepljenja. Sada smo još uvijek ispod jedan posto ljudi u Hrvatskoj procijepljeno, ali to je još uvijek na nivou Europske unije - dodao je Kolarić.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da se do kraja siječnja i kroz veljaču očekuje da će se procijepiti dobar dio starijih osoba i kroničnih bolesnika koji su u drugoj skupini. Nakon toga slijedi treća faza, što znači da bi svi ostali na red trebali doći na proljeće. 

POGLEDAJTE VIDEO: Cijepljenje predsjednika Zorana Milanovića

Pokretanje videa...

Predsjednik Milanović 02:29

Na sve češće prijedloge lokalnih epidemiologa da se cijepljenje počne održavati u velikim prostorijama za razliku od malih ordinacija obiteljske medicine, Kolarić je kazao da je to jedna od mogućnosti kad bude dovoljno cjepiva. 

- To će biti kad ćemo imati stotine tisuća doza cjepiva na raspolaganju - objasnio je Kolarić dodajući kako smo sada na silaznom dijelu drugog vala. 

U Hrvatskoj 646 novooboljelih od korone, umrlo je još 26 ljudi
U Hrvatskoj 646 novooboljelih od korone, umrlo je još 26 ljudi

- Sve zemlje se spremaju za treći val, koji je povezan uz blagdane i druženjima. Vidjet ćemo kako će se to kod nas razvijati. Trenutno je situacija povoljna, epidemiološki gledano - imamo učinke mjera koje smo mi uveli.

Hoće li biti i kakvih ograničenja za one koji se nisu cijepili? Po meni, da, mislim da je to moguće. Neke zemlje i kompanije će to uvesti. Putovanja, aviokompanije su rekle da će tražiti da su putnici cijepljeni i slično - rekao je Kolarić.

Željka Karin ima korona virus
Željka Karin ima korona virus

Osvrnuo se i na slučaj Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije koja je dobila pozitivan kovid test nedugo nakon cijepljenja. 

- Kada se netko cijepi i dobije bolest, nije je dobio od cjepiva. To je nemoguće, nego je on bio u fazi inkubacije. Cjepivo naš organizam uči kako se boriti protiv virusa i treba mu određeno vrijeme, do prvih učinaka treba proći nekih deset dana do dva tjedna. U tom je tjednu moguće dobiti. Osobe koje su dobile prvu dozu pa su se razboljele, drugu dozu dobivaju po rasporedu ako im je završila izolacija. Ako nije, onda dobivaju po završetku izolacije - objasnio je Kolarić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 219
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...