News

Komentari 8

Vadi, Erdogane keš-keš, odriješi tu kesu: Turski čelnik dolazi na svadbu Izetbegovićeve kćerke...

Vadi, Erdogane keš-keš, odriješi tu kesu: Turski čelnik dolazi na svadbu  Izetbegovićeve kćerke...

Na službeni sastanak s Erdoganom dolazi i Milorad Dodik, koji je zainteresiran prije svega zbog obećane turske investicije u gradnji autoceste Sarajevo - Beograd

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje bi prema najavama trebao stići u četvrtak večer, a u Sarajevu ostaje do subote. Susret s članovima Predsjedništva BiH planiran je za petak, a dolazak je najavio i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Obavio sam konzultacije s liderima političkih stranaka u RS-u i na bazi zajedničkog mišljenja ja ću se pojaviti na tom sastanku, kazao je član Predsjedništva BiH i predsejdnik SNSD-a Milorad Dodik na konfereniciji za medije u Banjoj Luci, jer kako je kazao na "tom sastanku s Erdoganom ne želi ostaviti druga dva člana Predsjedništva".

- Ne želim da oni samo iznose svoje stavove. Na sastanku ću reći da nametanje zakona od stranaca nije prihvatljivo. Godišnji odmori mogu biti izgovor, ali ovo je bazični naš stav i trajat će sve dok se ne suspendira zakon (Zakona o zabrani negiranja genocida op. a.) koji je nametnuo Inzko, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima do tada neće biti odlučivanja u Predsjedništvu, Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.

- Komšić je zakazao sjednicu Predsjedništva BiH, procedura je takva da ukoliko ja ne budem prisutan onda dva člana mogu donositi odluke. Stoga ću ja biti prisutan, ali glasat ću protiv da se stavi bilo što na dnevni red. Podignut ću vitalni nacionalni interes kako bi određene odluke razmatrali pred NSRS-om, jer je to mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo BiH, istakao je Dodik.

Dodiku je za sastanak s Erdoganom zainteresiran prije svega zbog obećane turske investicije u gradnji autoceste Sarajevo – Beograd, što će biti i jedna od glavnih tema sastanka.

Ranije je najavljivano da će Erdogan tijekom posjete Sarajevu nazočiti i vjenčanju Jasmine Izetbegović, kćerke Bakira Izetbegovića, koje je planirano u petak u hotelu Evropa, a potvrdio je to i sam Dodik.

- Erdogan primarno dolazi na svadbu u obitelji Izetbegović. Bit ću na sastanku u Predsjedništvu, na večeri neću biti i vratit ću se u Banja Luku nakon sastanka, pojasnio je Dodik.

Najčitaniji članci