Obavijesti

News

Komentari 0

Erdogan: Prosvjedi simpatizera PKK-a potkopavaju švedske napore za ulazak u NATO

Erdogan: Prosvjedi simpatizera PKK-a potkopavaju švedske napore za ulazak u NATO

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruženje NATO savezu prošle godine, odbacivši politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije Ukrajine

VIDEO

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je Švedska protuterorističkim zakonom poduzela ispravne korake po pitanju svoga ulaska u NATO, no da prosvjedi simpatizera kurdskih militanata podrivaju ta nastojanja, priopćio je Erdoganov ured.

Tursko predsjedništvo reklo je da je Erdogan to izjavio u telefonskom razgovoru s nizozemskim premijerom Markom Rutteom, Dva čelnika su razgovarala dok se postavlja pitanje hoće li Ankara odustati od svog protivljenja švedskom pristupu NATO-u do samita zemalja članica u Litvi od 11.-12. srpnja.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za pridruženje NATO savezu prošle godine, odbacivši politiku vojnog nesvrstavanja nakon ruske invazije Ukrajine. Zahtjeve moraju odobriti sve članice NATO saveza, no Turska i Mađarska još uvijek nisu odobrile švedski zahtjev.

Turska ponavlja da Švedska mora poduzeti korake protiv pristaša zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i članova mreže koje Ankara drži odgovornima za pokušaj puča 2016. godine. Turska i jedne i druge smatra terorističkim organizacijama.

Turski ministar Fidan osudio spaljivanje Kurana u Švedskoj
Turski ministar Fidan osudio spaljivanje Kurana u Švedskoj

"Predsjednik Erdogan rekao je da je Švedska izmjenama u protuterorističkom zakonodavstvu poduzela ispravne korake", priopćeno je. 

"No pristaše PKK-a, terorističke organizacije, nastavljaju slobodno organizirati prosvjede u kojima veličaju terorizam, što poništava poduzete korake", rekao je Erdogan.

Proteklih mjeseci, prosvjednici u Stockholmu mahali su zastavama u znak podrške PKK-u, koju također turski zapadni saveznici, uključujući i Švedsku, smatraju terorističkom organizacijom.

Švedska kaže da je održala svoj dio sporazuma dogovorenog s Turskom u Madridu prošle godine, a koji je usmjeren pronalasku rješenja za sigurnosne zabrinutosti Ankare, a jedan dio toga je bio i novi švedski protuteroristički zakon.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...