Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
212 komentara

Esih: Premijer se Konvencijom dodvorava briselskim tutorima

Esih je kazala da je njena stranka apsolutno protiv ratifikacije Istanbulske Konvencije. Pita se koji je Plenkovićev motiv da ju baš u ovom trenutku stavlja na dnevni red

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
212 komentara

Istanbulska konvencija potrebna je zbog jačanja zakonodavnog okvira, rekla je Nada Murganić, naročito u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama.

- Prošle godine usvojena je Nacionalna strategiju za zaštitu od nasilja u obitelji, a ona se oslanja na mnoge članke iz Konvencije. Postoje različita tumačenja nekih članaka, i zato će ih Vlada dodatno pojasniti. Građane treba zaštititi od bilo kakvih oblika stigmatizacije i diskriminacije. Svi su pred zakonom jednaki -  naglasila je Murganić u emisiji Otvoreno.

Hrvoje Zekanović kaže da će inicijativa Istina o Istanbulskoj pokrenuti referendum o tome treba li ratificirati Konvenciju. U potpunosti je protiv nasilja nad ženama i smatra da sankcije trebaju biti još veće, ali smatra da Konvencija, pod krinkom zaštite žena od nasilja, pokušava progurati rodnu ideologiju. Dio o rodu Zekanoviću je sporan, njega treba izbaciti, i napraviti hrvatski zakon. Kaže da izraz rod treba zamijeniti s izrazom spol.

Istanbulska konvencija je standard 21. stoljeća, kaže Marija Puh. Zaštita žena i obitelji od nasilja ljudska su prava. Pročitala je spornu odredbu o rodu iz Konvencije i naglasila da joj nije jasno gdje se pronalazi problem, ako se jasno tvrdi da postoje dva spola - muški i ženski. Rekla je Zekanoviću da obmanjuje javnost krivim informacijama. Puh je istaknula i problem nasilja, kao i to da 40 posto mladih smatra da je opravdano nekoga udariti.

- Prema istraživanju Europske komisije, rodna ravnopravnost, koju donosi Konvencija, do 2050.godine generirala bi 10,5 milijuna novih radnih mjesta. To bi, u konačnici, popravilo i demografiju - zaključila je.

Bruna Esih kaže kako je njena stranka apsolutno protiv Konvencije.

- Nasilje treba posve sankcionirati. Hrvatska već ima sve najvažnije stvari u svojem zakonodavstvu, zašto to ne primjenjujemo, a ova Konvencija se prihvaća na način uzmi ili ostavi. Ona je mnogima sporna, i javna rasprava je pokazala da je 80 posto ljudi koji su se u javnu raspravu uključili bili protiv - rekla je.

Sporna joj je rodna ideologija. Esih se zapitala koji je motiv Plenkovića da upravo sada to stavlja na dnevni red. 

- HDZ se već više godina zalaže za ovo. Osim toga, ova rodna terminologija je prisutna u mnogim hrvatskim zakonima još od doba Sanadera, HDZ se potrudio napraviti sve pripremne radnje. Zato se trebamo pitati koji je motiv Plenkovića da on u ovom trenutku stavi konvenciju na dnevni red. Čovjek bi rekao da je to ravno samoubojstvu, jer bi se reklo da su HDZ-ovci po tom pitanju podijeljeni. Ali ipak, ja mislim da Plenković ima dobar plan i  planira da tako ubije tri muhe jednim udarcem. Prvo, ratificira Konvenciju i briselskim tutorima postane još miliji, drugo ponudi privid da u HDZ-u postoje ti neki zdravi elementi demokršćanstva i treće, nešto najpogubnije, prikaže Most kao jako podijeljen i tako ukaže na jedan mogući politički raspad - rekla je Esih.

Dosadašnji zakoni i strategiju u pogledu borbe protiv nasilja nisu polučili rezultate i zato je ova Konvencija važna, kaže Romana Jerković. Obiteljsko nasilje sve je izraženije i učestalije i to se ne smije gurati pod tepih. Kaže da nije istina da SDP nije htio ratificirati Konvenciju dok je bio na vlasti. Istaknula je kako su mijenjali Kazneni zakon i vratili obiteljsko nasilje u njega, tj. stvarali preduvjete za Istanbulsku konvenciju. 

- Nitko nema pravo nametnuti nekom što smije, a što ne smije - rekla je Jerković u kontekstu medicinski potpomognute oplodnje, pobačaja i srodnih tema. Političari moraju osigurati instrumente koji će omogućiti svima da žive po vlastitom svjetonazoru.

Tema Istanbulske konvencije nije rodna ideologija, već sprečavanje nasilja nad ženama, naglasila je Anka Mrak Taritaš.

- Postoje već zakoni, kao i odluka Ustavnog suda, koji govore o rodnoj različitosti. Zemlje poput Portugala, koji uopće nema u zakonodavstvu pojam roda, kao i Malta koja ima zabranu pobačaja, ratificirale su konvenciju - istaknula je Mrak Taritaš. Kazala je kako je u srži problema roda i spola nadmoć povijesna muškaraca u odnosu na žene.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message