News

Komentari 24

EU će zabraniti uzgoj životinja u kavezu, udruge slave pobjedu

EU će zabraniti uzgoj životinja u kavezu, udruge slave pobjedu

'Katastrofa je ta da jedna kokoš koja nosi jaja ima više prostora u pećnici nego cijeli život u kavezu'. Europska komisija uskoro će predložiti zakon, a potpuna zabrana kaveza u cijeloj Europi nastupa za 6 godina.

Europska unija uskoro zabranjuje uzgoj životinja u kavezima. Odluku je podržala većina zastupnika Europskoga parlamenta, a potvrdom Europske komisije odluka je postala službena, javlja RTL.

700 milijuna životinja svake godine drži se u skučenim kavezima. Prijatelji životinja odluku da toga više ne bude nazivaju vijest stoljeća. Krave, kokoši, purice, svinje - uskoro dolazi kraj držanju domaćih životinja u kavezima.

Vlasnik najmodernije peradarske farme u zemlji s 255 tisuća nesilica podržava ovu odluku. Na godinu se ovdje proizvede 75 milijuna jaja.

„Kokice ovakvim načinom držanja su puno zdravije, imaju uvjete da mogu skakati sa prečke na prečku, prpošiti se u stelji i biti slobodne po cijelom objektu“, kaže vlasnik peradarske farme Marijan Lukač.

Dodaje kako kavez za njega nikad nije bio opcija.

„Kokice ovdje svakodnevno mogu trčkarati i skakutati i čim su one zdravije i u boljoj kondiciji i davat će bolja i zdravija jaja“, kaže.

Kakve posljedice ostavljaju kavezi, najbolje zna Agneza koja vodi utočište za domaće životinje spašene iz farmskog uzgoja. Ima ih 50-ak i sve imaju tešku priču – među njima i krava Milica.

Potpuna zabrana kaveza u cijeloj Europi nastupa za 6 godina

„Ona kad je došla nije niti znala hodati. 10 godina je držana na lancu, s tog lanca se mogla samo dizati i spuštati jer nije bilo šanse za ikakvo hodanje i trebalo joj je dva mjeseca da uopće svlada motoriku hodanja i svega“, rekla je voditeljica utočišta za životinje Plavi križ Agneza Lešdedaj.

Spas u utočištu pronašao je i jarac Hrčak.

„Ljudi misle ako ih staviš i daš im hrane i vode da je to njima dosta. Niti ljudskom biću, niti djetetu nije dosta da ima samo hranu i vodu“, dodaje Agneza Lešdedaj.

Povijesnu pobjedu protiv držanja životinja u kavezima slavi 170 europskih udruga za prava životinja, među kojima su i hrvatski predstavnici.

„Ova pobjeda je velika, ali definitivno samo jedan prvi korak prema oslobođenju životinja, prema onome što smo trebali odmah učiniti“, poručio je predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

„Katastrofa je ta da jedna kokoš koja nosi jaja ima više prostora u pećnici nego cijeli svoj život koji ima u kavezu“, jasno će volonterka Udruge Pobjeda Anita Petrović.

Europska komisija uskoro će predložiti zakon, a potpuna zabrana kaveza u cijeloj Europi nastupa za 6 godina.

Najčitaniji članci