Obavijesti

News

Komentari 39

EU grmi: Grci, zar mislite da smo svi mi ovdje neke budale!

EU grmi: Grci, zar mislite da smo svi mi ovdje neke budale!
1

Kad se činilo da plan postoji, Grci poručuju: Pričekajte malo! Britanija: Kad se bude pisala povijest Grčka će se odluka tretirati kao ekvivalent atentatu u Sarajevu 1914.

VIDEO

Kad se bude pisala povijest ovog razdoblja, moguće je da će grčka odluka o referendumu biti viđena kao ekonomski ekvivalent atentatu na prestolonasljednika Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. - komentirao je britanski laburistički lord Clive Soley.

Francuski list Liberation iznio je u srijedu sličnu tezu, samo sažetu u jednu riječ - kaos - ispisanu na grčkom jeziku preko čitave naslovnice. Europa je u potpunom šoku: bogate europske zemlje mjesecima se muče da pronađu plan za spas Grčke i čitave eurozone, i baš u trenutku kad se čini da plan postoji, Grci im poručuju: pričekajte nekoliko mjeseci pa ćemo vam javiti želimo li uopće vašu pomoć.

Šok za šokom

- Igraju se s vatrom - izjavio je njemački europarlamentarac Manfred Weber.

Neočekivana najava grčkog premijera Papandreoua da će odluke s prošlotjednog bruxelleskog summita dati na referendum izazvala je potonuće na burzama, gnjev u vladarskim palačama diljem Europe i strah među običnim građanima. Neizvjesnost i zbunjenost vijestima iz Grčke pojačala je i odluka grčke vlade da smijeni najviše vojne zapovjednike. Za zemlju koja je prije samo četrdesetak godina imala vojni udar to nije beznačajna vijest.

- Prije 1974., kad bi se političari svađali, nastupila bi vojska i rekla: "Dosta je bilo, uvodimo vojnu vladu dok se ne dogovorite.." Naravno, od 1974. imamo demokraciju u Grčkoj, ali zabrinjavajuće je kad usred ekonomske krize čujete vijesti o smjenjivanju vojnih zapovjednika - komentirao je Christopher Pissarides, ekonomist porijeklom s grčkog dijela Cipra, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju prošle godine. Mnogi se pitaju je li premijer Papandreou smijenio čelne ljude vojske da bi spriječio vojni udar.

Bez konačnog rješenja

Papandreou je u srijedu doletio u Cannes, na krizni sastanak na koji su ga pozvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. U Cannesu u četvrtak počinje summit lidera zemalja G20, a najava grčkog referenduma potpuno je poremetila sve planove o tome kako je taj summit trebao izgledati. Sarkozy je mislio da će se liderima G20 imati priliku predstaviti kao spasitelj eura i globalne ekonomije. Zajedno s kancelarkom Merkel, trebao se pohvaliti "konačnim rješenjem" za spas eura koje je dogovoreno u posljednji čas, na summitu eurozone u Bruxellesu prošli tjedan.

Ali sada se taj dogovor počinje raspadati po šavovima jer se ne može početi ostvarivati prije siječnja, kad se očekuje grčki referendum, a kažu li Grci "ne", taj dogovor bit će propala stvar. Dogovor s bruxelleskog summita, podsjetimo, uključuje otpis grčkih dugova za 50 posto, novi kredit pomoći Grcima u visini 130 milijardi eura, i pumpanje spasiteljskog europskog fonda EFSF (uz pomoć Kineza) sa sadašnjih 440 milijardi eura na 1000 milijardi eura.

Sarkozy i Merkel nadali su se da će na G20 nagovoriti Kineze da ulože ozbiljniji novac u EFSF, ali sada, kad se grčki premijer praktički povukao iz dogovora, više nisu uvjerljivi ni pred Kinezima ni pred Amerikancima.

Budu li Grci na referndumu protiv, Grčka će bankrotirati

Grčkim referendumom prvi će put netko pitati građane što misle o dogovorima u Bruxellesu kao rješenju za izlazak iz krize. Papandreou je sazvao referendum u nadi da će to smiriti ulične prosvjede i dati Grcima priliku da sami podupru "novu Grčku". Ali budu li se izjasnili protiv, Grčka bi istog trena mogla bankrotirati, što bi, s 355 milijardi eura koje Vlada duguje ulagačima u obveznice, bio najveći bankrot neke države u povijesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi