News

Komentari 9

EU i Kina pozivaju SAD i Iran na mirno rješavanje sukoba...

EU i Kina pozivaju SAD i Iran na mirno rješavanje sukoba...

Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku. Žele što prije pokrenuti pregovore

Europska unija i Kina pozvale su u srijedu SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku. 

- Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom

- Pozvani smo učiniti sve što je moguće za pokretanje pregovora. Uspostavili smo provjerene veze s mnogim akterima u regiji i šire kako bi došlo do deeskalacije situacije, rekla je von der Leyen. 

Iranska državna televizija objavila je da je Iran u srijedu ispalio 15 raketa na američke ciljeve u Iraku u znak odmazde na ubojstvo Kasema Sulejmanija. Američka vojska potvrdila je da su pogođene najmanje dvije iračke baze u kojoj je stacionirano vojno osoblje predvođeno SAD-om. 

- Pogoršanje situacije na Bliskom istoku nije u interesu nijednoj strani, rekao je u srijedu glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang i ponovio poziv za mirnim rješenjem sukoba. 

Kina je kritizirala SAD zbog provociranja napetosti na Bliskom istoku. SAD je u uredničkom uvodniku novina China Daily optužen za stvaranje "kotla tenzija" u regiji. 

Kina je u bliskom kontaktu s relevantnim stranama u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je Geng na upit pomaže li Kina u rješavanju sukoba. 

Najčitaniji članci